Donarea de plasmă salvează vieți!

6 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Reprezentanții Asociației Române pentru Boli Neurologice Periferice trag un semnal de alarmă și cer autorităților să rezolve problema gravă a colectării plasmei, iar în același timp încurajează românii să doneze plasmă, în lipsa căreia unii dintre ei nu pot supraviețui.  

 

Majoritatea pacienților cu boli neurologice periferice rare, precum Polineuropatia demielinizantă inflamatorie cronică (CIDP), Sindrom Guillain–Barré (GBS) sau Neuropatie motorie multifocală (MMN), nu au alternativă la tratamentul cu substanțele extrase din plasmă, cum ar fi imunoglobulina, care le sunt necesare pentru a preveni instalarea unor dizabilități severe ireversibile sau chiar pentru a rămâne în viață. Neuropatiile periferice sunt un grup de tulburări care afectează nervii periferici și pot duce la simptome invalidante și progresive, în principal senzoriale sau motorii, precum probleme de echilibru, slăbiciune musculară, oboseală crescută și durere.

În contextul săptămânii conștientizării importanței donării de plasmă, Asociația Română pentru Boli Neurologice Periferice (ARBNP) militează pentru donarea de plasmă și le mulțumește donatorilor care în acest fel schimbă sau salvează vieți! În numele pacienților pe care-i reprezintă, reprezentanții asociației încurajează românii să susțină și să doneze plasmă, iar autorităților le solicită „să scoată de sub tăcere problema gravă a reformei sistemului de colectare a plasmei în România”.

Plasma poate fi colectată prin donare directă – câte 800 ml de plasmă sau prin recuperarea plasmei din sângele donat – câte aprox. 280 ml de plasmă. 

Pentru că în lume nu se colectează suficientă plasmă, adeseori pacienții din Europa se confruntă cu întârzieri în accesul la tratament, cum ar fi cel cu imunoglobulină. Dacă în țări ca Franța, Italia sau Spania deficitul este de 5-10%, în România, crizele sunt frecvente și acute, iar pacienții ajung adesea în situații disperate.

Un studiu derulat de asociația ARBNP arată că, în 2021, doar 2,22% dintre pacienții români au beneficiat de jumătate din doza minimă stabilită de Ministerul Sănătății, în scădere față de 2020 (8,45%) și respectiv 2019 (10,38%), dar nici în 2023, situația nu s-a îmbunătățit semnificativ.

Reprezentanții asociației lansează un apel la implicare a publicului, a donatorilor, pacienților, familiilor lor, personalului medical și reprezentanților autorităților, pentru a înțelege importanța donării de plasmă și pentru colectarea de plasmă în vederea fracționării (procesul complex de obținere a tratamentului vital pentru mii de pacienți).

 

Potivit președintelui Asociația Română a Bolnavilor cu Neuropatii Periferice, Marian Ciopec,asigurarea accesului la tratament asigură reducerea mortalității pacienților acuți cu peste 30% și a invalidității ireversibile cu peste 20%. Sunt cifre care vorbesc despre sute de oameni care mor și alte sute care devin invalizi în mijlocul nostru, deși pentru ei există un leac. Vă invităm pe toți să deschidem ochii și să aducem pe agenda publică a autorităților situația lor. Îi invităm pe cei generoși să întindă mâna și să doneze plasma atât de necesară salvării de vieți. Și, nu în ultimul rând, invităm Ministerul Sănătății să scoată de sub tăcere problema gravă a reformei sistemului de colectare a plasmei în România și nevoia unei Strategii naționale a sângelui și plasmei”. 

Asociația Română Pentru Boli Neurologice Periferice sprijină realizarea unui diagnostic corect și a unui tratament adecvat, asociat cu o îngrijire corespunzătoare a persoanelor cu boli neurologice periferice. Pentru mai multe informații, vizitați https://arbnp-cidp.ro/ Detalii la tel. 0745.266.133.

 


Adaugati un comentariu


 

*