Traditii si obiceiuri in Saptamana Luminata

Ca sa fie sanatosi si norocosi tot anul, crestinii respecta in aceasta saptamana anumite obiceiuri si traditii transmise din generatie in generatie.

 

saptamana-luminataSaptamana Luminata este prima saptamana dupa Invierea Domnului, sarbatoare aducatoare de mare bucurie in suflet si multa speranta pentru credinciosi. In popor exista credinta ca odata cu Invierea Domnului Iisus Christos se deschide raiul pentru cei tinuti in iad, de la Adam si pana la venirea Mantuitorului si ramane deschis pana la Duminica Tomei.

Lumanarea de la Inviere se pastreaza in casa si se aprinde in caz de boala, calamitati naturale, suparari. Incepand din Duminica Invierii si pana la Inaltarea Domnului, la Liturghie se canta Axionul Pastilor „Ingerul a strigat”, iar credinciosii se saluta cu „Hristos a inviat!” si raspund cu „Adevarat a inviat!

In popor se spune ca Saptamana Luminata este consacrata mai ales mortilor, de aceea i se mai spune si Saptamana Blajinilor sau Pastile Mortilor.

Conform Tipicului Sfantului Sava, miercurea si vinerea, in perioada cuprinsa intre Invierea Domnului si Duminica Tuturor Sfintilor (prima dupa Rusalii), este „dezlegare la peste”. Preotii poarta vesminte albe, iar usile altarului raman deschise.

 

stropit1Prima zi a acestei saptamani este „Lunea Alba”, cand in unele locuri din tara, mai ales in Transilvania, exista obiceiul udatului. Baietii umbla pe la casele fetelor nemaritate si le stropesc cu apa sau cu parfum, iar in schimb primesc oua rosii, cozonac si vin.

In vestul tarii, fetele tinere fac un ritual numit Jocul Lioarelor, un juramant ca se vor ajuta una pe cealalta, o promisiune de prietenie pe viata. De asemenea, flacaii si fetele se uita in fantana, pentru a fi curati si frumosi ca apa neinceputa.

Tot in aceasta zi se merge cu pasca si vin la nasi, la parinti, la rude si la vecini pentru vestirea Invierii. In aceasta zi nu se spala si nu se calca rufe, nici nu se face curat in casa.

Se spune ca cine moare in Lunea Alba ajunge direct in Rai, nejudecat.

Iar cel care se naste in aceasta zi va avea noroc toata viata.

 

morminte - pasteIn „Martea Alba”, femeile slobozesc Paresimile, adica citirea pomelnicului din timpul postului si impart oua rosii, pasca ramasa de la Pasti si vin rosu. Rudele merg la mormintele proaspat văruite si pline cu flori si le stropesc cu vin, apoi ofera mancare de pomana, saracilor. Exista credinta populara ca in aceasta perioada sufletele mortilor se intorc pe pamant, unde vor ramane pana in sambata de dinaintea Rusaliilor (Mosii de Vara).

Miercuri dupa Pasti, supranumita „Sf.Mercurie”, doar barbatii pot lucra, la camp. Femeile nu fac treaba in aceasta zi, pentru a nu se imbolnavi de picioare si pentru a nu avea pureci in casa peste vara. Tot miercuri se spune ca are loc „nunta soarecilor”; iar celor care nu tin aceasta zi, soarecii le vor roade granele, hainele si bucatele.

 

izvorul-tamaduiriiJoi este supranumita „Joia verde”, „Joia rea” sau „Joile Domnesti”, acestea fiind zilele de Joi de dupa Pasti si pana la Duminica Mare a Rusaliilor. Este o zi in care se cinstesc holdele, gradinile si granele. In aceasta zi nu se lucreaza, pentru a nu chema bolile si seceta, pentru ca grindina sa nu strice holdele sa nu afecteze rodul pomilor. In aceasta zi se da de pomana peste, se pomenesc mortii si se pune foc sub pomi, contra omizilor.

In ziua de Vineri, zisa „Fantanita” sau „Vinerea Scumpa” se sarbatoreate Izvorul Tamaduirii, un praznic ce dateaza din a doua jumatate a primului mileniu crestin. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, iar numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de minuni savarsite la un izvor, in apropierea Constantinopolului. Dupa Sfanta Liturghie, in toate bisericile se face sfintirea apei, zisa „agheasma mica” (spre deosebire de „agheasma mare” a Bobotezei), dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate. Dupa Vinerea Scumpa se da dezlegare la ploi.

 

copii - oua -pasteIn aceasta saptamana nu se fac parastase sau slujbe speciale pentru morti, acestea fiind reluate dupa Duminica Tomii. De la Invierea Domnului si pana la Rusalii nu se fac metanii, ci doar inchinaciuni.

In traditia populara se spune ca pentru ca Dumnzezeu sa ne trimita sanatate, noroc si fericirea in casa, e bine ca atunci cand auzi clopotrele bisericii, in noaptea de Inviere, in prima zi de Pasti sau in Saptamana Luminata sa-ti pui oricate dorinte sufletesti ai, caci clopotul le va prelua si le va duce mai departe, iar Dumnezeu va avea grija sa ti se implineasca. Se spune, de asemenea, ca in Saptamana Luminata este bine sa te dai intr-un leagan, pentru ca energiile negative vor fi alungate de curentii care se formeaza in jurul tau.

Pentru ca apele izvoarelor devin vindecatoare in noaptea de Inviere, in saptamana luminata este bine sa bei si sa te stropesti cu apa sfanta, ca sa te vindeci rapid, in caz de boala. Tot in aceasta saptamana, copiii care au probleme in dezvoltare se aseaza cu picioarele goale peste un topor sau pe podele de lemn, pentru ca dezvoltarea lor sa fie accelarata.

Prima Duminica dupa Pasti, numita Duminica Tomei sau Pastile Mici sau Druatele, este o sarbatoare consacrata mortilor. Acum se fac pomeniri pentru cei inecati.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*