Traditii si superstitii de Anul Nou

30 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Anumite obiceiuri pe care oamenii din intreaga lume le practica in prag de an nou, se crede ca le vor aduce sanatate si le vor purta noroc tot anul.

 

revelion 2017Sarbatoarea Anului Nou este considerata o sarbatoare a comunitatii, de aceea multi oameni petrec Revelionul impreuna, pe ulitele satului sau in strada in marile orase.  Pentru Revelion,amenii din intreaga lume au adoptat, de-a lungul timpului, anumite obiceiuri si superstitii despre care cred ca daca le practica de Anul Nou, vor atrage de partea lor norocul, sanatatea, dragostea si prosperitatea in anul care incepe.

Se spune ca Anul Nou trebuie sa te prinda cu haine noi, pentru ca in urmatoarele 365 de zile sa primesti cat mai multe cadouri, iar pentru un an norocos si plin de iubire sunt de preferat hainele rosii, aceasta culoare fiind considerata una a veseliei si a dragostei.

Pentru un an imbelsugat se crede ca este bine ca la miezul noptii sa fie pe masa pahare si farfurii pline, iar fiecare membru al familiei sa aiba bani asupra sa, pentru ca paharele, farfuriile si buzunarele goale sunt semne ale unui an sarac. Americanii obisnuiesc ca la cumpana dintre ani sa lase toate usile si ferestrele deschise, pentru ca anul vechi sa plece imediat si sa faca loc celui nou.

 

La Multi AniCine este politicos si manierat de Anul Nou, asa va fi tot anul, de aceea se spune ca in noaptea de Revelion trebuie evitate discutiile in contradictoriu si limbajul licentios sau brutal ori povestirile cu fantome sau morti care, pe langa faptul ca nu sunt deloc placute, atrag ghinionul.

In noaptea dintre ani si pe 1 ianuarie este bine sa fim veseli, sa petrecem, sa ciocnim pahare, sa facem urari si sa evitam pe cat posibil sa plangem. Traditia spune ca aceia care plang in prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

In prima zi din an, oamenii nu imprumuta bani, bijuterii sau alte obiecte de pret, nu ofera daruri si nici nu platesc datorii sau taxe. Daca nu doriti sa fiti datori tot anul ce vine, incercati sa va platiti datoriile pana la miezul noptii.

In ziua de Anul Nou, romanii si alte popoare nu duc gunoiul, pentru ca acestea ar fi semne de saracie in anul care abia incepe. Unii merg chiar mai departe cu superstitia si, daca sunt nevoiti sa scoata ceva din casa, cheama pe altcineva sa o faca in locul lor. Se spune, de asemenea, ca daca speli vasele in prima zi a anului, cineva drag va muri. Mai zelosi, unii nu isi spala nici parul pe 1 ianuarie.

 

masa de revelionDe pe mesele de Revelion nu trebuie sa lipseasca pestele, salatele si fructele, dar si alte alimente despre care se spune ca, odata incluse in meniul noptii dintre ani, iti asigura un viitor an minunat. Se recomanda ca, de Anul Nou, sa mananci verdeturi, pentru a fi mereu proaspat si cu o sa sanatate de fier, dar si pentru bunastare financiara.

Pestele nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Anul Nou. Se spune despre el ca iti aduce noroc si bogatie, datorita solzilor care seamana cu monedele. Potrivit unor culturi, faptul ca pestii inoata grupati in bancuri, semnifica abundenta.

Fasolea este considerata semn de prosperitate, pentru ca simbolizeaza monedele. Indiferent ca alegi sa incluzi in masa de Revelion fasolea rosie, neagra sau pe cea clasica, aceasta nu este doar semn de bogatie, ci te va ajuta si sa nu te imbeti, pentru ca boabele de fasole au o mare capacitate de absorbtie a alcoolului.

Taiteii sunt simbol de viata lunga, iar cereale precum orezul sau quinoa sunt semn de abundenta. Traditia asiatica spune ca, pentru si mai mult noroc, este bine, ca atunci cand mancati taiteii, sa o faceti zgomotos, sa-i sorbiti.

Carnea de porc este, de asemenea, considerata un simbol al succesului, pentru ca porcii de la care provine rama doar inainte. In America Latina, spre exemplu, carnea de porc este combinata la masa de Anul Nou cu salata si fasole.

 

revelionPentru dragoste si prosperitate, pentru sanatate si veselie, in anul care vine este bine ca la miezul noptii sa dansati in aer liber, cel mai bine in jurul unui copac. Fetele care vor sa se marite in urmatoarele 12 luni ar fi bine ca prima persoana pe care o vad de la fereastra sa fie un barbat.

De pe masa de Revelion nu trebuie sa lipseasca fructele, dar unele dintre ele sunt considerate simbol al sanatatii, bunastarii si bucuriei.

Mexicanii, de exemplu, sparg intre dinti cate un bob de strugure pentru fiecare dintre cele 12 batai de la miezul noptii, acestea reprezentand fiecare luna a anului ce va urma. Daca un bob este mai acru, trebuie sa ai mare grija la luna corespunzatoare lui.

La romani, traditia spune ca la miezul noptii dintre ani trebuie sa mananci 12 boabe de struguri albi, pentru a fi sanatos si fericit tot anul, dar si 12 boabe de strguri negri, pentru prosperitate in toate cele 12 luni ale anului viitor. Strgurii pot fi inlocuiti cu stafide.

Printre alte fructe populare pe masa de Anul Nou se numara rodiile, ale caror seminte numeroase semnifica prosperitate, si smochinele, care inseamna fertilitate. O salata de fructe ar putea rezolva usor aceasta superstitie.

Se spune ca, de Anul Nou, prajiturile trebuie sa aiba forma rotunda si, daca se poate, sa ascunda in ele cate un ravas care ii va aduce noroc celui care il va descoperi.

 

 

colindatori cj (9)In societatile arhaice se credea ca in noaptea dintre ani, spiritele malefice se tem de zgomote puternice si de lumina. De aceea, oamenii aprindeau focuri mari si faceau zgomot, pentru ca in anul ce vine sa fie feriti de rele.

In zilele noastre, focurile si tobele au fost inlocuite cu artificii, petarde si pocnitori care marcheaza trecerea intr-un nou an fara ghinioane. Si clopoteii sunati cu putere la miezul noptii alunga spiritele rele, de aceea, plugusorul, plugul mare,  dar si sorcova din prima zi a anului, sunt considerate, la romani, obiceiuri care alunga ghinionul si vestesc sanatate, prosperitate si veselie pentru anul care incepe. Jocurile cu masti sunt specifice mai ales Moldovei, din Bucovina pana in Vrancea si chiar in Buzau. Anul Nou este un adevarat rege care domina exprimarea spirituala a comunitatilor rurale. Jocul Caprei, Cerbului, Ursului, Berzei, Strutului, jocurile cu intruchipari fantastice de personaje mascate – urati si frumosi, mosi si babe, plugari, doctori, vanatori, comercianti evrei sau turci concretizeaza plastic, cu o fantezie debordanta. Rolul lor este de a nu lasa niciun coltisor nerascolit, pentru a afla raul si a-l alunga, oriunde s-ar fi cuibarit.

Desi putini agreeaza ideea, se spune ca cine lucreaza in prima zi a anului are mai multe sanse de a avansa in cariera. Daca, insa, demarezi un proiect de amploare in aceasta zi, este considerat curat ghinion.

Multe popoare ale lumii sunt atente la directia vantului in dimineata Anului Nou. Daca bate din sud, prevesteste un an imbelsugat si vreme buna, in timp ce vantul din nord este semn de vreme rea si an dificil. Vantul care bate din este prevesteste calamitati naturale, iar de la vest e semn ca in anul ce vine va fi bogatie de lapte si peste, dar si decesul unei persoane publice importante. Daca nu se simte adierea vantului este semn de veselie si prosperitate pentru tot anul.

 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*