Transplantul și pacientul pre și post transplant, în prim-planul Conferinței Asociației Transplantaților din România

26 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Pacienți, medici, reprezentanți ai sistemului de Sănătate și ai celui de Protecție Socială s-au aflat pentru prima dată, față în față, după aproape trei ani de pandemie, pentru a reevalua nevoile și problemele pacienților în status pre și post transplant.

 

Asociația Transplantaților din România (ATR) a reluat conferințele anuale. Pentru prima dată după aproape trei ani de pandemie, medici, pacienți transplantați sau aflați pe listele de așteptare pentru transplant și reprezentanți ai autorităților din domeniul medical și al protecției sociale s-au întîlnit în format fizic, pentru a discuta despre transplant și despre pacientul pre și post transplant și viața cotidiană a acestuia.

Am avut un eveniment care nu a ieșit așa cum l-am gândit, din motive independente și necontrolabile de noi. Totuși, pot să a afirm că a ieșit mult mai bine decât l-am gândit. Spun asta pentru că, colegii mei, cei pentru care a fost gândit evenimentul, au fost interactivi, s-au implicat, au venit cu propuneri și idei costructive. Asta îmi arată că merită să continui să acord timp și energie în această direcție, pentru că știu că ei înțeleg și suntem o echipă”, a declarat Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

 

Prezent la eveniment, secetarul de stat în MS, Cătălin Vișean, a transmis că „Ministerul Sănătății acordă prioritate continuă în asigurarea alocării de bugete suficiente pentru toate tipurile de transplant realizate în România. (În România, activitatea de pretansplant și transplant este finanțată din bugetul Ministerului Sănătății, iar partea de monitorizare și tratament al stării posttransplamt sunt finanțate din bugetul CNAS – n. ATR). Procuparea permanentă a Ministerului Sănătății de a colabora cu ATR, ca singur reprezentant legal al segmentului de pacienți cu insuficiență funcțională de organ vital, faza terminală. Se are în atenție identificarea și rezolarea problemelor generale și punctuale cu care se confruntă pacienții pre și post transplant. (Nota ATR: Între ATR și Ministerul Sănătății există un Protocol de colaborare încă din 2013 și acesta a produs efecte pe toată perioada de la semnarea lui)”, a declarat acesta.

 

Larisa Mezinu, reprentattă a CNAS, a adus în atenția celor prezenți evoluția Programului National de Supleere a Funcției Renale la Bolnavii cu Insuficiență Renală Cronică, prin care pacienții beneficiază de dializă sau, dacă are noroc să se găsească un donator compatibil, transplantul îi asigură o nouă șansă la viață.

„Avem în prezent asigurată dializa pentru peste 14.000 de pacienți, in toate județele țării, dintre care peste 13.000 sunt în program de hemodializă continuă, puțin peste 800 de pacienți beneficiază de hemodiafiltrare intermitentă on-line și undeva mai mult de 400 de pacienți fac dializa peritoeală – continuă sau automată (în funcție de starea medicală și nevoile pacientului)”, a spus reprezentanta CNAS, care a subliniat colaborarea cu Registrul Renal Român (RRR), gestionat de Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.

Larisa Mezinu a amintit și faptul că din Bugetul CNAS sunt acoperit costurile acestui program, prin care se asigură atât cheltuielile cu dializa propriuzisă cât și cele cu medicamentele specifice și a dat asigurări că CNAS decontează la timp serviciile medicale și tratamentele pentru pacienții în status posttransplant, asa încât aceștia să fie în siguranță. De asemenea, a transmis celor prezenți, că pot semnala ATR orice probleme de competența CNAS, pentru a fi urmărite spre rezolvare.

 

Ministerul Muncii a fost reprezentat de Adela Craciun, vicepreşedinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, cu care s-a discutat despre accesul la obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap și procedurile de evaluare de către comisiile locale de evaluare; proceduri de contestare a rezultatului evaluării de către comisiile locale a gradului de handicap; modificări aduse Criteriilor de evaluare medico-psiho-socială a persoanelor adulte cu handicap (Ordinul 762/2007) – pentru evaluarea starii posttransplant.

Emoționantă a fost întâlniriea cu medicii specialiști din centrele de transplat. Online au intervenit dr. Adriana Muntean – nefrolog ICUTR – și dr. Dorina Tacu – nefrolog Centrul de transplant renal, Fundeni. Cei doi medici s-au referit atât la experiența perioadei de pandemie în centrele în care lucrează, dar au oferit și sfaturi pacienților, pentru a se proteja și a preveni situații generate de perioada rece care începe. Au revenit insistent asupra recomandărilor ca pacientul să mențină modul de administrare al medicației imunosupresoare la care se controlează nivelul seric, pentru o corectă acorectă imunorupresie și au insistat pe respectarea prezentării în centree de transplant, pentru monitorizare, conform planificărilor și nu aletoriu.

 

Spitalul Sf. Constantin din Brașov – primul spital privat din Romania care efectuează proceduri de trasplant renal de la donator viu, a fost reprezentat de medicul nefrolog Mihaela Verzan, și dr. Vlad Untaru, medic ATI, Director Medical. Aceștia au prezentat activitatea spitalului și modul în care pot fi accesate serviciile unității medicale și despre modul în care pacienții transplantați la Sf. Constantin pot avea acces la „Programul național de transplant de organe, țesuturi si celule de origine umană”, inclusiv subprogramul „Tratamentul stării posttransplant în ambulator”.

În acest context, medicii au făcut referire la demersurile instituționale întreprinse de reprezentanții acestui spital pentru a obține finanțare din Programul Național de Transplant, în același cuantum ca și centrele de transplant publice. Dr. Untaru a subliniat că mai este necesar ca Ministerul Sănătății să nominalizeze un medic nefrolog care sa faca prescrierea medicației imunosupresoare.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai „Dializa Mucaria” – care oferă servicii de dializă în Sicilia pacienților dependenți de hemodializă, care doresc să călătorească în această zonă și au prezentat modul în care, în 2023 pacienții dependenți de hemodializă pot să îi contacteze, serviciile pe care centrele de dializă le pot oferi și beneficiile la care au acces acești pacienți. în functie de timpul petrecut în Sicilia.

 

Surpriza zilei a fost prezență la eveniment a lui Nikyta și a mamei sale, ucrainieni refugiați în România la începutul lui octombrie. Au venit din Minsk, unde în septembrie Nikyta a prmit o nouă șansă la viață, în urma unui transplant hepatic. ATR s-a implicat în a-i sprijini cu accesul la servicii medicale și tratament: Nikyta a fost preluat în monitorizare la IC Fundeni și a fost înscris la medic de familie.

Este un băiat înalt, frumos și zâmbește cu toată puterea renăscută a celor 20 de ani de viață. Au ținut să fie prezenți la eveniment pentru a ne mulțumi nouă, Familiei ATR care i-am adoptat, pe ei și pe încă câteva zeci că ei care sunt din același segment de patologii ca și noi. Ne bucurăm că îi putem ajuta și mulțumim din suflet tuturor celor care ne sprijină în ai-i ajuta”, transmit reprezentanții ATR, care au mulțumit celor care au susținut organizarea evenimentului și Centrului Medical Neolife pentru găzduire și suport tehnic, dar și participanților care au contribuit la identificarea problemelor transplantului și a pacientului transplantat și au venit cu sugestii.

 


Adaugati un comentariu


 

*