Trei pacienti au primit, de Craciun, o noua sansa la viata

28 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Acestia au beneficiat de ficatul si rinichii prelavati in noaptea de Ajun de la un tanar de 19 ani, intrat in moarte cerebrala in urma unui accident de circulatie.

 

SJU Bacau

SJU Bacau

Premiera pe final de an la Spitalul Judetean din Bacau si totodata un cadou deosebit facut de Craciun unor pacienti aflati in stare critica, de catre familia unui tanar intrat in moarte cerebrala in urma unui eveniment rutier suferit in urma cu o saptamana. Desi si-au pierdut fiul chiar in ajunul Sarbatorilor de Iarna, oamenii au fost de acord ca rinichii si ficatul acestuia sa fie prelevati pentru a salva alte vieti, facand astfel posibil un miracol de Craciun pentru trei pacienti care au primit astfel o noua sansa la viata, datorita acestui gest altruist.

Tanarul donator, in varsta de 19 ani, ajunsese la spitalul din Bacau la inceputul saptamanii trecute, ranit grav in urma unui accident de circulatie. In ciuda eforturilor echipei medicale de a-l salva, starea lui s-a detriorat in zilele urmatoare, iar in seara zilei de 24 decembrie, medicii le-au dat parintilor cumplita veste. Tanarul intrase in moarte cerbrala si nu se mai putea face nimic pentru salvarea sa. Exista insa posibilitatea ca alti trei pacienti care sufereau de multa vreme de afectiuni critice sa primeasca o noua sansa la viata. Medicii constatasera ca ficatul si rinichii tanarului nu avusesera de suferit de pe urma accidentului, asa ca le-au comunicat parintilor tanarului ca exista posibilitatea prelevarii acestor organe pentru a-i ajuta pe alti bolnavi.

 

transplantAsemenea multor alte familii care au facut un gest similar, parintii adolescentului au trecut peste durerea lor si au fost de acord cu prelevarea de organe. Dandu-si acceptul, oamenii au facut astfel un cadou deosebit de pretios unor pacienti care asteptau de mai multa vreme o astfel de sansa si care s-au bucurat de ea chiar in ziua de Craciun.

Conform protocolului in astfel de cazuri, responsabilii spitalului au anuntat centrele specializate de transplant de la Bucuresti si Iasi despre existenta unui donator, iar echipele de specialisti de aici au pornit imediat catre Bacau pentru a efectua prelevarea de organe.

Noaptea de Ajun a fost una agitata la spitalul din Bacau, operatia de prelevare a ficatului si rinichilor incepand in jurul orei 22.00 si terminandu-se dupa ora 2.00. A fost prima operatie de acest gen efectuata anul acesta la spitalul din Bacau, fiind mobilizata intreaga echipa medicala de la sectia ATI, dupa ce familia tanarului si-a dat acceptul pentru donarea de organe.

 

transplant hepaticOdata terminata operatia de prelevare, unul dintre rinichi a fost trimis la Iasi, iar ficatul si celalalt rinichi au plecat catre Bucuresti, transportul efectuandu-se in ambele situatii cu ambulante.

Intre timp au fost gasiti si pacientii compatibili, care au fost adusi in centrele de transplant din cele doua orase, iar in ziua de Craciun au intrat in operatie pentru a primi organele ce aveau sa le salveze viata. Toate cele trei operatii s-au incheiat cu succes, pacientii fiind in continuare monitorizati de echipele medicale.

Gestul familiei donatorului a fost in egala masura apreciat de pacientii care au primit acest cadou nesperat cat si de medicii care au participat la operatiile de de prelevare si de transplant, acestia spunand ca tot mai multe familii inteleg importanta acestui act si reusesc sa treaca peste durerea pricinuita de pierderea cuiva drag pentru a salva viata altor pacienti care inca mai au o sansa.

 


Categorii: Actual, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*