Medicii tineri nu vor sa lucreze in Spitalul Judetean Buzau

28 decembrie 2015 | 2 comentarii |

Doar patru candidati si-au depus dosarele pentru unul dintre cele 20 de posturi scoase la concurs pentru sectiile in care unitatea medicala are deficit de specialisti.

 

mediciCriza de specialisti de la Spitalul Judetean Buzau va continua si anul viitor. Problema nu se va rezolva, asa cum se spera, in urma scoaterii la concursul care se va organiza in prima parte a anului 2016,  a 20 de posturi de medici, pentru sectiile in care unitatea medicala se confrunta cu deficit acut de specialisti. Aceasta pentru ca, pana la finalul perioadei de inscriere, au fost depuse doar 4 dosare, care au si fost admise, numarul candidatilor fiind departe de a satisface necesarul de personal calificat la nivelul celei mai importante unitati sanitare din judet.

Initial, Spitalul Judetean a scos la concurs 22 de posturi de medici pentru diferite specializari, ulterior doua dintre acestea fiind anulate. Este vorba de un post de medic specialist pneumolog la Sectia de Pneumologie si de un post de medic specialist epidemiolog la Serviciul SPCIN, insa chiar si in situatia in care numarul de locuri s-a redus, concurenta pentru posturile vacante este ca si inexistenta.

Din pacate, situatia nu se va mai putea modifica pana la data concursului, dat fiind faptul ca pe 19 decembrie s-a incheiat perioada de inscriere.

 

urgenta spitalConform anuntului publicat pe site-ul unitatii medicale, la finalul acestei perioade numarul dosarelor primite si admise pentru participarea la concurs este de doar 4, departe de a acoperi necesarul de medici specialisti de la Buzau.

Cei patru apecialisti care vor participa la concurs sunt medicul chirurg Dragos Ionut Vicol, care candideaza pentru ocuparea unui post in Sectia Chirurgie Generala din cadrul Spitalului Judetean, medicul ortoped Sergiu Tanase Jugma, care va candida pentru un post in cadrul Sectiei de Ortopedie si Traumatologie, chirurgul plastician Alexandru Mahovici, pentru Sectia de Chirurgie Plastica si Arsi, respectiv, medicul ORL-ist Iuliana Grecu, pentru ocuparea unui post de specialist in cadrul Sectiei O.R.L. Pentru ca cei patru vor candida singuri pe posturile pentru care au optat este de asteptat sa promoveze concursul care va fi organizat anul viitor, in perioada ianuarie- martie. Conform prevederilor legale, concursul pentru ocuparea posturilor poate fi organizat de unitatea medicala incepand cu data de 4 ianuarie 2016, pana spre finele lunii martie, datele exacte urmand a fi stabilite si comunicate ulterior.

 

medic rezidentChiar daca toti cei patru specialisti carora le-au fost aprobate dosarele vor promova concursul, criza de personal calificat va continua sa fie una dintre marile probleme ale Spitalului Judetean. Autoritatile trebuie sa se gandeasca, probabil, si la alte solutii pentru a-i atrage pe medici la Buzau, desi s-au oferit si in aceasta perioada facilitati care ar fi trebuit sa atraga medicii tineri. In prezent, medicii care vin din alte localitati pentru a profesa la Spitalul Judetean beneficiaza de decontarea cheltuielilor aferente platii chiriei si intretinerii, in limita unui plafon lunar de 1.000 de lei, banii urmand a fi platiti din bugetul Consiliului Judetean, insa se pare ca aceasta facilitate nu este de ajuns pentru a-i face spre specialisti sa isi orienterze atentia catre unitatea medicala.

Tot la inceputul anului viitor, Spitalul Judetean urmeaza sa scoata la concurs si cateva zeci de posturi de asistenti medicali, un alt capitol la care unitatea resimte lipsa de personal. Numarul de locuri scoase la concurs si repartizarea acestora pe sectiile spitalului vor fi publicate, cel mai probabil, in prima perioada a anului viitor, tot atunci urmand a fi incepute inscrierile si a fi sustinut concursul.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

 1. Buzoianul spune:

  Mai avem o problema, respectiv calitatea celui pe care il angajezi. Unii candidati au mai participat la alte concursuri de ocupare a unor posturi si nu au promovat pentru ca celalalt candidat era, de departe, mai bine pregatit. Cand ai un singur candidat ar trebui sa fie si o nota minima de admitere (de ex. 7, cum este la examenul de specialist, primar), in caz contrar institutia va trebui sa-l angajeze si pe cel care a promovat cu 5…
  Problema este reala, deoarece deja de mai mult timp au ajuns sa promoveze ca specialisti si persoane nepregatite (si nu neaparat din vina lor ci a sistemului care nu se mia ocupa de o pregatire temeinica).
  Sa speram ca nu se va ajunge la angajari doar ca sa dovedim ca spitalul mai supravietuieste, pentru ca ulterior e posibil sa apara alte probleme, mai grave (malpraxis).

  • Anonim spune:

   Nu cred ca e o problema. Nota minima de promovare la partea scrisa e 6. Si nu cred ca e un punctaj asa usor de obtinut, la examenul pe post.

Adaugati un comentariu


 

*