Tumoră tiroidiană gigant, extirpată de chirurgii de la Spitalul Universitar

Cu această ocazie, specialiștii spitalului atrag atenția asupra riscurilor pe care le presupune neglijarea modificărilor care apar la nivelul glandei tiroide.

 

În cursul zilei de ieri, o echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) a reușit extirparea unei tumori gigant în cazul unei paciente de 57 de ani cu  gușă polinodulară voluminoasă și hipertiroidie severă, care a neglijat simptomele ce au început să apară în urmă cu trei luni. Din cauza problemelor cauzate de glanda tiroidă, pacienta se afla în evidențele unui serviciu de endocrinologie, iar din luna septembrie a anului trecut urma un tratament endocrinoligic. În ultimele trei luni, gușa polinodulară de care suferea a început să crească în volum, ulterior apărând și răgușeala, dificultăți la înghițire și chiar senzația de sufocare. Abia când gușa căpătase dimensiuni considerabile iar celelalte simptome se manifestau din ce în ce mai pregnant, pacienta s-a prezentat la secția de Chirurgie Toracică a SUUB, după cum fusese îndrumată de către specialiștii serviciului de endocrinologie în evidența căruia se afla.

În condițiile în care pacienta de 57 de ani era și fumătoare, medicii de aici au constatat că dezvoltase o tumoră gigant, la nivelul glandei tiroide, cel mai probabil fiind vorba de o tumoră malignă. Probabil că nu s-ar fi ajuns până aici dacă pacienta s-ar fi prezentat la medic imediat ce au început să apară primele modificări de volum ale gușii, tumora crescând în dimensiuni și afectând traheea și corzile vocale.

Diagnosticul stabilit de echipa multidisciplinară ORL, Chirurgie toracică, Endocrinologie, ATI, a fost de cancer tiroidian, cu invazia căilor respiratorii și digestive, impunându-se ca primă măsură intervenția chirurgicală pentru extirparea tumorii.

 

Operația s-a desfășurat pe parcursul a aproximativ nouă ore, fiind efectuată de o echipă multidisciplinară formată din dr. Daniela Vrînceanu, medic coordonator compartiment ORL, dr. Adrian Ștefan compartimentul ORL, dr. Mihai Rădulescu și dr. Andrei Dobrea compartimentul Chirurgie toracică, medicul cardiolog Ileana Popescu, dr. Geta Stănescu, medic primar hematolog, dr. Oana Dumitrașcu, dr. Dan Stan, dr. Sevim Baubec, dr. Anca Pascal – specialiști ATI și dr. Laura Manda, din cadrul compartimentului Chirurgie I.

Medicii au îndepărtat tumora gigant, constatând că aceasta provocase și paralizia corzilor vocale, fiind totodată nevoiți să efectueze și o traheotomie, adică să monteze un tub traheal pentru respirat, în condițiile în care tumora afectase grav funcția respiratorie.

La câteva ore după finalizarea intervenției, reprezentanții SUUB au transmis că pacienta are o evoluție lent favorabilă, fiind conștientă și cooperantă în parametrii așteptați.

 

Pentru aceasta va urma o perioadă de luptă cu cancerul dezvoltat la nivelul glandei tiroide, după 6-8 săptămâni de la intervenția chirurgicală având recomandare de începere a tratamentului oncologic adjuvant, constând în chimioterapie și radioterapie.

Medicul coordonator al compartimentului ORL din cadrul spitalului, dr. Daniela Vrînceanu s-a folosit de acest caz pentru a atrage atenția că neglijarea oricăror modificări ce apar la nivelul glandei tiroide poate duce la apariția cancerului tiroidian.

Malignizarea, adică transformarea în cancer a gușii, este o complicație care apare la gușile vechi neglijate, de unde rezultă concluzia că orice mărire a glandei tiroide necesită consult și investigații, ca primă etapă prin medicul endocrinolog, care stabilește tratamentul și, la nevoie, îndrumă pacientul către chirurg. Este foarte important ca pacienții să se prezinte din timp la consult, pentru că  diagnosticul pus de la apariția primelor semne de boală, într-un stadiu incipient, face ca întreg tratamentul să poată avea rezultate mult mai bune pentru pacient, iar șansele sale de supraviețuire și vindecare în diversele tipuri de cancer să crească considerabil”, a precizat dr. Daniela Vrînceanu.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*