Uleiul de pește, remediu eficient în combaterea riscului cardiovascular

Studii recente au stabilit că acizii grași Omega 3 au efecte pozitive și în cazul copiilor, nu doar al adulților, așa cum se cunoștea până în prezent.

 

Grăsimile benefice care se găsesc în peşte, cunoscute sub denumirea de Omega 3, pot stimula sănătatea inimii în cazul adulţilor, însă un nou studiu sugerează că şi copiii pot beneficia de pe urma acestora.

În cadrul unei cercetări realizate în Australia, unor grupuri de copii li s-a administrat zilnic un supliment cu ulei de peşte sau un placebo, începând de la vârsta de 6 luni. Când aceștia au împlinit 5 ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că talia celor care consumaseră ulei de peşte era mai mică decât a celor care primiseră câte un placebo, în condițiile în care circumferinţa mai mare a taliei este un factor binecunoscut pentru declanşarea bolilor cardiace. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că băieţii care au primit suplimente cu ulei de peşte când erau bebeluşi aveau un nivel mai mic de insulină circulantă şi o rezistenţă mai scăzută la insulină la vârsta de 5 ani. Insulina este un hormon care transportă glucoza din alimentaţie în celule, pentru a fi utilizată drept combustibil, iar rezistenţa la insulină şi nivelurile ridicate ale insulinei joacă un rol în apariţia diabetului de tip 2.

 

Pentru această cercetare, condusă de Valene See de la Universitatea Australia de Vest, au fost recrutate 420 de gravide care aveau un risc ridicat de alergii şi a căror alimentaţie era săracă în peşte, ai căror copii au fost insluși ulterior în cohorta de studiu. Bebeluşii acestora au fost repartizaţi în mod aleatoriu în două grupe care au primit zilnic, în primele şase luni de viaţă, fie 650 miligrame de ulei de peşte, fie un placebo cu ulei de peşte. Lichidul a fost administrat oral, prin înţeparea capsulelor şi scurgerea uleiului în gură.

După ce copiii au împlinit vârsta de 5 ani, oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de sânge şi au măsurat circumferinţa taliei a 165 de copii cărora le-a fost administrat ulei de peşte şi a 157 de copii care au primit placebo. Au constatat că circumferinţa taliei copiilor din primul grup era cu 1,09 centimetri mai mică, iar în cazul băieţilor care au primit ulei de peşte, nivelurile de insulină erau cu 21% mai scăzute și rezistenţa la insulină cu 22% mai mică.

„Se pare că utilizarea uleiului de peşte poate contribui la scăderea circumferinţei taliei, un important factor de risc cardiometabolic. Însă, nu putem spune deocamdată cu siguranţă dacă acest lucru este de durată. De asemenea, nu sunt sigură de ce concluziile privind insulina îi vizează doar pe băieţi’”, a declarat medicul endocrinolog Siham Accacha, directoarea programului de diabet pediatric de la Spitalul Winthrop al Universităţii din New York.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*