UMF Targu Mures, prima universitate din Romania care isi desemneaza rectorul prin concurs

Modelul este preluat de la universitatile occidentale, iar singurul candidat care va sustine examenul este profesorul Leonard Azamfirei, cel care a detinut si pana in prezent acest post.

 

UMF Targu Mures

UMF Targu Mures

Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures este prima institutie de invatamant superior din Romania care a preluat modelul occidental pentru desemnarea rectorului. S-a renuntat astfel la modelul clasic practicat in universitatile romanesti, care si aleg rectorul in cadrul unei adunari generale. Decizia adoptarii modelului universitatilor din Occident a fost luata in luna septembrie a anului trecut, in urma unui referendum organizat la nivelul institutiei de invatamant, in conditiile in care anul acesta urma sa fie desemnat un nou rector.

Propunerea a intrunit majoritatea necesara de voturi si, in consecinta, postul de rector al universitatii a fost scos la concurs la inceputul lunii februarie, cand mandatul actualului ocupant se apropia de sfarsit. Perioada de inscriere a fost intre 1 si 5 februarie, la finalul acestui termen, pe liste fiind inscris doar un singur candidat. Este vorba despre actualul rector, profesourul universitar Leonard Azamfirei. Acesta si-a depus candidatura pentru un nou mandat, numai ca de aceasta data urmeaza sa sustina un concurs public pentru a fi confirmat pe post.

 

umf targu muresConcursul se deruleaza pe parcursul acestei saptamani, de luni pana vineri, profesorul Leonard Azamfirei urmand sa sustina examenul in fata unei comisii formate din 16 membri, dintre care doi sunt fosti ministri ai Educatiei, alaturi de fosti si actuali secretari de stat, rectori sau presedinti ai senatelor unor universitati, profesori straini,  dar si studenti. Printre cele mai cunoscute personalitati din mediul universitar care fac parte din comisia de examinare se numara Ecaterina Andronescu – presedintele Senatului Universitatii Politehnica Bucuresti, Sorin Mihai Cimpeanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti, Mihnea Costoiu – presedintele Consiliului National al Rectorilor, Gigel Paraschiv – rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti, academicianul Ioanel Sinescu – rectorul UMF Bucuresti, Alexandru Irimie – rectorul UMF Cluj Napoca, precum si Gabriel Gurman de la Universitatea Ben Gurion din Israel si Kiss Robert Gabor de la Universitatea Semmelweis din Budapesta.

 

Prof.dr. Leonard Azamfirei

Prof.dr. Leonard Azamfirei

Conform metodologiei intocmite, concursul se desfasoara in doua etape, constand in audierea candidatului si analiza dosarului de candidatura. Profesorul Azamfirei are astfel posibilitatea sa isi prezinte in fata comisiei planul managerial si orice alte informatii legate de viziunea pe care are privind dezvoltarea universitatii, intr-o prezentare care nu poate depasi 30 minute. Punctajul acordat de fiecare membru al comisiei va face referire la continutul prezentarii, calitatea expunerii si modul de raspuns la intrebarile comisiei. Totodata, punctajul trebuie sa vizeze continutul planului managerial, tinandu-se cont de anumite criterii precum identificarea oportunitatilor, riscurilor, prezentarea unei viziuni de dezvoltare, a unei strategii, a unor obiective si a mijloacelor de indeplinire a obiectivelor. Alte aspecte care vor fi urmarite de membrii comisiei sunt aprecierea realismului obiectivelor asumate, cuantificarea rezultatelor si impresia generala asupra planului managerial.

La final, decizia privind verdictul se va lua prin vot, in functie de media punctajelor obtinute de candidat si va fi raportata la fiecare membru al comisiei. Avand in vedere experienta dobandita in mandatul precedent si faptul ca nu are un alt contracandidat, e greu de crezut ca profesorul Leonard Azamfirei va rata sansa obtinerii unui nou mandat de rector la universitatii muresene, devenind astfel primul rector din Romania numit prin concurs.

 


Adaugati un comentariu


 

*