UMF „Victor Babeș” din Timișoara va avea un campus universitar nou

27 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Investiția va fi de 24 de milioane de euro și ar urma să fie finalizată în 24 de luni, printr-un proiect al Companiei Naționale de Investiții, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social.

 

Prof. Octavian Cretu, lansare proiect

A fost semnat contractul pentru demararea proiectului prin care se va realiza un nou campus universitar pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, ai căror indicatori tehnico-economici au fost aprobați de Guvern săptămâna trecută.

În conferința de lansare a proiectului, prof. univ. dr. Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeş” din Timișoara, a subliniat că „este un moment important în viața Universității noastre, un moment în care putem spune că un vis devine realitate. Au fost perioade lungi de muncă, de gândire, în care am încercat să definitivăm acest proiect, gândindu-l ca pe un proiect integrat, deoarece medicina nu e doar o profesie – îți vei face treaba bine ca medic. Medicul trebuie să aibă și alte calități caracteriale. Medicul, prin profesia umanistă pe care o are, trebuie să aibă dragoste pentru om. De aceea, în acest complex va fi primul muzeu de antropologie și de studiu al omului. Un medic trebuie să aibă înclinația spre frumos, spre arte, de aceea beneficiem de o sală de expoziții artistice. Un medic trebuie să aibă o activitate de cercetare și posibilitatea să își prezinte această muncă științifică, de aceea beneficiem și de numeroase săli de conferințe. Nu în ultimul rând, medicul trebuie să promoveze o viață sănătoasă, de aceea sunt atât de multe facilități sportive în cadrul acestui proiect”.

 

 

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a subliniat că „performanța în educație se poate obține prin asigurarea de condiții de studiu la standarde înalte”, iar acest obiectiv poate fi atins doar atunci când studenții își pot desfășura activitatea într-un mediu modern, cu dotări de ultimă generație.

Este o investiție care vine să consacre rolul Universității de Medicină și Farmacie «Victor Babeș» din Timișoara și vine să aducă o infrastructură modernă, într-o lume modernă în care păstrarea lucrurilor tradiționale este foarte importantă, dar în care trebuie să ținem pasul și cu tehnologia și cu aceste lucrări care necesită o abordare mai modernă. Este o investiție importantă, un proiect care își dorește să rezolve în mod integrat necesitatea unei vieți studențești, care să integreze partea care ține strict de educație cu anumite aspecte ale vieții care sunt aboslut necesare”, a declarat ministrul Cseke Attila, la Timișoara.

Noul campus va fi construit în comuna Giroda, pe un teren de 21.000 metri pătraţi, pus la dispoziția UMF Timișoara de autoritățile locale, și va fi realizat prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, și ar urma să fie finalizat în 24 de luni.

 

Proiect campus UMF Timisoara

De această investiție vor beneficia toți cei 7.500 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, dintre care 1.300 sunt străini. „Este un proiect de 24 milioane de euro. (…). Ieri am vorbit despre lansarea apelurilor în valoare de aproape 1,2 miliarde euro pentru învăţământul preuniversitar, dar şi învăţământul universitar va avea acces la acest finanţări. Resurse există, intenţie de sprijin există din partea Guvernului şi a CNI, mai trebuie să existe şi ştiinţă pentru utilizare acestor resurse, a declarat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, prezent la eveniment.

Proiectul prevede construirea unei clădiri cu două amfiteatre, 10 săli de seminarii, centru de conferințe, muzeu antropologic, centru expozițional, birouri pentru cadre didactice, personal științific și studenți, două săli de studiu și discuții, grupuri sanitare, spații tehnice și administrative cu dotări moderne și sistem de avertizare și detecție la incendiu. De asemenea, se vor construi și dota un corp de clădire cu rol didactic și un cămin studențesc modern, cu 100 de locuri, care va avea bazin de înot, centru de recuperare și kinetoterapie și teren de sport cu nocturn.

Valoarea investiției se ridică la 121 milioane de lei (aproximatic 24 de milioane de euro), iar finanțarea proiectului este asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

 


Adaugati un comentariu


 

*