Un laureat Nobel și zeci de experți în medicină și digitalizare, la HealthTech Forum 2024
Cel mai important eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat tehnologiilor medicale și digitalizării serviciilor medicale a reunit, la Palatul Parlamentului din București, medici și experți din România, Israel, Europa și SUA.
Aflat la cea de-a șaptea ediție, HealthTech Forum, cunoscut anterior ca SSIMA (Summer School on Imaging for Medical Applications), este cel mai important eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat tehnologiilor medicale și digitalizării serviciilor medicale. Organizat sub patronajul Ministerului Sănătății și Ministerului Cercetării, Inovării și Dezvoltării, evenimentul a reunit la București, în zilele de 5 și 6 noiembrie, la Palatul Parlamentului din București, experți medicali de renume internațional, lideri din industria sănătății și dezvoltatori de tehnologie, oferind o oportunitate unică de a explora viitorul asistenței medicale.
Medici, directori de spitale, cercetători și inventatori ai unor tehnologii medicale disruptive, profesori în medicină, experți în știința datelor și în securitate cibernetică, ingineri în tehnologii medicale și decidenți au creat evenimentul anului în inovație medicală, „oferind participanților o experiență valoroasă și o perspectivă clară asupra direcției în care se îndreaptă medicina modernă”, așa cum a subliniat Elena Ovreiu, co-fondator și CEO HealthTech Forum.
Health Tech Forum -Smart Hospitals Edition, evenimentul care a reunit specialişti şi inovatori din întreaga lume, a evidenţiat, în ediția din acest an, dedicată spitalelor inteligente, modul în care medicina poate beneficia de aportul tehnologiei, facilitând în acelaşi timp activitatea medicală şi bunăstarea pacienţilor.
Medicii români „trebuie să înțeleagă că, de fapt, acesta este viitorul, că nu mai pot face medicină fără tehnologie, fără să știe ce înseamnă și ce se face în inteligența artificială, fără să fie implicați în astfel de direcții. Dacă, de exemplu, vor să facă un proiect de cercetare, acel proiect nu se va mai face în momentul acesta fără «big data», fără inteligență artificială, deep learning, machine learning… Deci tot ceea ce vor face ei în medicină – fie cercetare, fie practică – se vor lovi de tehnologie medicală, de inteligența artificială, de robotică, de direcțiile acestea care includ tehnologie. Fără acest domeniu, nu vor putea face nimic”, a punctat Elena Ovreiu, care a afirmat că atât tematica abordată, cât și prin personalitățile prezente, acest eveniment „poziționează România pe harta internațională a inovației în HealthTech”.
Laureatul Nobel pentru Chimie în 2004, prof. Aaron Chiechanover, prezent la eveniment, a oferit participanților o nouă perspectivă privind modul în care medicina modernă poate găsi rezolvare pentru afecțiuni grave precum cancer, boli cardio-vasculare, Alzheimer. „Medicina de astăzi compilează informații care vin din diferite surse și de la diferite tehnologii, iar ceea ce contează este munca în echipe interdisciplinare. Cele mai complexe afecțiuni ale umanității vor putea fi rezolvate doar dacă punem sub același acoperiș medici, chimiști, biologi, fizicieni, ingineri în electronică, informaticieni, analiști de date, care să lucreze unii cu alții. Timp de secole au fost create separații artificiale între științe, deși ele sunt un continuum, una decurge din cealaltă. Trebuie să avem curajul de a da jos aceste ziduri dintre discipline. Universitățile au fost construite după un model care astăzi nu ne mai ajută. Să începem o nouă eră, care reflectă evoluția științei moderne”, a punctat prof. Chiechanover.
Peste 40 de personalități marcante ale domeniului medical din Statele Unite, Europa, Israel și România au dezbătut, pe parcursul celor două zile ale evenimentului, teme precum integrarea AI în medicină, digitalizarea spitalelor, medicina personalizată, nevoia de a crea echipe interdisciplinare pentru a trata cele mai amenințătoare afecțiuni de astăzi, teme care frământă comunitate medicală internațională.
Între invitații speciali ai evenimentului s-a aflat și Dean Kamen –personalitate marcantă a inovației în domeniul tehnologiei medicale, care a inventat prima pompă de perfuzie purtabilă, acceptată rapid de specialități medicale diverse precum oncologia, neonatologia și endocrinologia, iar în colaborare cu cercetători marcanți în domeniul diabetului a fost pionier în proiectarea și adoptarea primei pompe de insulină portabile, care a schimbat radical modul în care pacienții cu diabet își gestionează nivelurile de glucoză din sânge. Ulterior, el a condus dezvoltarea sistemului de dializă peritoneală HomeChoice, care a îmbunătățit semnificativ viața celor cu insuficiență renală, permițându-le pacienților să fie dializați chiar din confortul casei lor. De numele lui se leagă și îmbunătățirea pregătirii lamei pentru testul Papanicolau sau dezvoltarea unor componente pentru un dispozitiv de fotofereză extracorporală folosit în tratamentul limfomului cu celule.
Ministrul Sănătății, Alexadru Rafila, a subliniat în cadrul evenimentului că digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii, ci şi pregătirea personalului medical, tehnic şi auxiliar, precum și o schimbare de mentalitate.
„Digitalizarea nu înseamnă doar investiţii. În spatele acestor investiţii sunt oamenii care sunt pregătiţi să lucreze într-un cadru nou. La Iaşi, la Cluj şi la Craiova, unde se vor dezvolta cele mai importante spitale regionale din România, cu Universităţile de medicină, am început să pregătim personalul medical – medici, asistente -, dar și personal tehnic şi auxiliar, să lucreze în acest nou mediu pentru asistenţa medicală spitalicească”, a afirmat Rafila, subliniind că că cea mai mare provocare pentru digitalizarea sistemului de sănătate este „schimbarea mentalităților și pregătirea personalului medical, tehnic și auxiliar”. Integrarea digitalizării în toate instituțiile de sănătate, de la Ministerul Sănătății, CNAS, Direcții de Sănătate și până la unitățile medicale din toată țara este obiectivul acestui proces, a explicat ministrul sănătății, precizând că peste 200 de spitale din România vor beneficia de digitalizare prin fonduri din PNRR, în valoare de 200 de milioane de euro.
Ministrul Sănătății a subliniat că prin Memorandumul semnat recent de Guvern, spitalul „George Emil Palade” din Târgu Mureș va deveni primul spital smart din România, complet digitalizat, și va servi ca model pentru restul ecosistemului de sănătate. „Târgu-Mureş poate deveni şcoala pentru noile spitale din România în ceea ce priveşte accesul la soluţii digitale. Aşa trebuie să se întâmple lucrurile, să creezi o infrastructură unde poţi să pregăteşti oamenii, ulterior să o extinzi la celelalte instituţii medicale. Important este să integrăm această digitalizare, să nu fie doar o soluţie locală şi să putem face un sistem integrat”, a explicat Rafila.
El a atras atenția că discuțiile recente privind modul în care au fost tratați pacienții din secția ATI a Spitalului Pantelimon nu ar fi mai avut loc dacă secția ar fi fost digitalizată complet, așa cum este la Timişoara, pentru că „toate procedurile medicale, tratamentele şi procedurile care se fac pacienţilor ar fi fost înregistrate”, a completat ministrul Sănătății, care a menționat că dintre cele 18 secţii ATI din ţară pentru care s-au alocat fonduri pentru digitalizare completă, doar la Timişoara funcţionează sistemul, deocamdată.
Referitor la implementarea conceptului de spitale inteligente în România – „Smart hospital”, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a afirmat că acesta va putea fi implementat de anul viitor, când va începe programul de finanţare pentru a asigura interoperabilitatea datelor şi trasabilitatea diagnosticării pacienţilor, iar 207 spitale vor putea fi digitalizate și conectate între ele printr-o reţea, fapt ce va conduce „la mai puţin timp pierdut, costuri mai scăzute şi eficienţă mult mai mare” în actul medical. Ministrul a dat asigurări că România dispune de „toate ingredientele” pentru a ocupa o poziţie fruntaşă în următorii 5-7 ani pe segmentul noilor tehnologii „pe cel puţin trei paliere, în top 10 ţări din lume”, și are capitalul uman necesar – 220.000 de specialişti în segmentul IT&C şi cercetare, care „au nevoie de o perspectivă foarte clară aici, acasă”. „Vom reuşi să ducem România ca primă ţară în Europa Centrală şi de Est care are un astfel de concept integrat, care va putea să fie implementat începând cu anul viitor, când va începe programul de finanţare”, a punctat Ivan, care a menționat că luna aceasta va fi semnat și „programul ROGEN (n.r. – Dezvoltarea cercetării genomice în România), pe care îl coordonează Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti”.
Prof. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul UMFST Târgu-Mureș, a apreciat că „discuțiile tehnice bilaterale avute cu specialiștii în domeniul tehnologiei medicale și a digitalizării din Israel (Technion – Israel Institute of Technology) și din SUA (Rochester Institute of Technology, New York) au creat cadrul concret pentru a asigura expertiza de top necesară unui proiect care va pune România și implicit UMFST pe harta implementării tehnologiei medicale de top existentă la nivel mondial”. În plus, spitalele inteligente „vor facilita accesul la îngrijiri prin telemedicină pentru zonele rurale și defavorizate, conectând medicii de familie cu specialiști din spitalele județene sau instituțiile sanitare. Totodată, aceste spitale vor deveni hub-uri de cercetare și inovare, utilizând date mari și algoritmi avansați pentru a stimula dezvoltarea medicală”, a adăugat Azamfirei, care a anunțat că viitorul spital inteligent de la Tg. Mureș va avea și un centru de analiză a datelor, integrat viitorului cloud guvernamental.
În completare, prof. dr. Ovidiu Cotoi, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMFST Târgu-Mureș, a enumerat telemedicina, chirurgia robotică, dispozitivele implantabile și protezabile, integrarea și analiza datelor, protecția cibernetică, între tehnologiile indispensabile unui spital inteligent.
Medicul cardiolog Ștefan Busnatu, prorector UMFCD pentru dezvoltarea infrastructurii informaționale, digitalizare și tehnologii inovative, care a moderat sesiunea „The Smart Hospital Shift: Digital transformation and innovation in Healthcare”, a subliniat că „alături de experți din Europa am discutat despre cum spitalele devin mai eficiente și inovatoare prin integrarea tehnologiei digitale. M-a umplut de energie să văd dedicarea cu care acești profesioniști se concentrează pe crearea unui viitor mai bun în sănătate. Dar, peste toate, un moment aparte de bucurie a fost când am observat că la Casa Poporului se fac pași mici, dar importanți pentru a promova un stil de viață mai sustenabil – mai multe rasteluri de biciclete. E o privire spre un viitor mai verde și mai activ, sperând ca în curând acestea să fie pline de biciclete parcate, un simbol al schimbării în viața de zi cu zi a orașului. Să ne amintim că inovația nu înseamnă doar tehnologie sofisticată, ci și gesturi simple care inspiră comunitatea și susțin un viitor mai sănătos”, a punctat medicul cardiolog.
HealthTech Forum este un eveniment inițiat de Elena Ovreiu, cofondator și CEO al HealthTech Forum, împreună cu prof. dr. Alfred Bruckstein de la Universitatea Technion, Israel și Alon Wolf, fondatorul și directorul Laboratorului de Biorobotică și Biomecanică de la Technion, Israel.
„HealthTech Forum este mai mult decât un simplu eveniment; este o ocazie de a înțelege cum tehnologiile de ultimă generație vor transforma spitalele de mâine. Laureatul Premiului Nobel în chimie, inventatorul pompei de insulină, manageri de spitale și vicepreșendinții celor mai importante companii de echipamente medicale au discutat despre viitorul medicinei și al spitalelor, de pe scena Palatului Parlamentului. Subiectul central al acestei ediții, Smart Hospitals, a fost abordat de lideri de opinie din industrie, oferind participanților o experiență valoroasă și o perspectivă clară asupra direcției în care se îndreaptă medicina modernă. Tot la HealthTech Forum a fost anunțat și primul spital smart din România, un proiect pilot pentru digitalizarea întregului sistem de sănătate”, a concluzionat Elena Ovreiu, care a anunțat că în perioada următoare se va implica în implementarea primului spital smart din România, alături de UMFST Târgu Mureș.
Digitalizarea este, așadar, cea mai mare oportunitate pe care o au spitalele din România, beneficiind de toate lecțiile învățate de alte spitale din Europa și de tehnologiile disponibile acum, în special de Inteligența Artificială, capabilă să proceseze volume imense de date. În plus, digitalizarea sistemului de sănătate va crește siguranța pacienților, eficientizarea actului medical, trasabilitatea datelor și a informațiilor și, în final, încrederea tuturor pacienților în calitatea actului medical, sunt principalele concluzii ale HealthTech Forum 2024.
HealthTech Forum, desfășurat la Palatul Parlamentului, a avut și o zonă expozițională în care participanții au putut experimenta ultimele inovații în domeniul medical și au avut oportunitatea de a înțelege cum pot fi aplicate acestea în domeniul lor profesional. Tehnologiile dezvoltate de giganți în tehnologii medicale, expertiza și implicarea globală pe întregul traseu de îngrijire al pacienților pot contribui la sprijinirea sistemului de sănătate din România cu soluții adaptate nevoilor locale.