Un nou pacient s-a vindecat de HIV, după un transplant de celule stem
Un german în vârstă de 60 de ani este probabil a șaptea persoană vindecată de HIV, după ce a primit un transplant de celule stem, au anunțat medicii care l-au tratat și care vor prezenta cazul la cea de-a 25-a Conferință internațională HIV/SIDA, care are loc săptămâna viitoare, la München.
Progresele obținute în ultimii ani în cercetarea medicală, au dus la crearea unor medicamente foarte eficiente pentru diagnosticul SIDA (sindromul imunodeficientei dobândite), care nu mai este sinonim cu o condamnare la moarte, chiar dacă pacienţii seropozitivi trebuie să urmeze un tratament pe viaţă.
Nu există încă un tratament omologat pentru eliminarea virusului HIV (virusul imunodeficienței umane) din organism, însă în ultimii ani, mai mulți pacienți par să se fi vindecat după ce au fost supuși fiecare unui transplant de celule stem. Transplantul de celule stem este doar o opțiune pentru pacienții care, pe lângă faptul că trăiesc cu HIV, dezvoltă și anumite forme de leucemie sau limfom și care nu răspund doar la radio- sau chimioterapie. Prin această procedură, celulele stem de la o persoană sănătoasă sunt transferate pacientului bolnav, înlocuind sistemul imunitar al acestuia. Se întâmplă foarte rar ca o persoană care trăiește cu HIV să fie diagnosticată cu un tip de cancer care necesită tratament prin transplant de celule stem. Acest tip de transplant de celule stem „alogenic” este o procedură extrem de complexă, asociată cu o rată a mortalității de aproximativ 10%, de aceea este utilizat numai în cazuri severe, procedura nefiind o opțiune pentru toate cele peste 39 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA, la nivel global.
Un german de 60 de ani, care a dorit să rămână anonim, supranumit „următorul pacient de la Berlin”, pare să fie al șaptelea pacient din lume și al doilea din Berlin care a obținut o remisie pe termen lung a HIV, au anunțat medicii care l-au tratat, înainte de cea de-a 25-a Conferință internațională HIV/SIDA, care va avea loc săptămâna viitoare (22 – 26 iulie) în orașul german München.
Pacientul care reprezintă subiectul cercetării, a fost diagnosticat pentru prima dată cu HIV în 2009 și a primit un transplant de măduvă osoasă pentru leucemie în 2015. Procedura, care prezintă un risc de deces de 10%, înlocuiește, practic, sistemul imunitar al unei persoane. Bărbatul a încetat să ia medicamente antiretrovirale (care reduc cantitatea de HIV din sânge), la sfârșitul anului 2018. La aproape șase ani mai târziu, el pare să fie vindecat atât de HIV cât și de cancer, au declarat medicii care l-au tratat și urmărit, în rezumatul cercetării.
O echipă de la Departamentul de Hematologie, Oncologie și Imunologie Cancerului de la Spitalul Universitar Charité, din Berlin, l-a luat în evidență ca pacient cu leucemie. Profilul de risc al pacientului a făcut ca acesta să fie supus atât chimioterapiei, cât și transplantului suplimentar de celule stem. „Nu am putut găsi un donator de celule stem care să fie imun la HIV, dar am reușit să găsim unul ale cărui celule au două versiuni ale receptorului CCR5: cea normală și apoi una suplimentară, cu mutații. Acest lucru se întâmplă atunci când o persoană moștenește mutația delta 32 de la un singur părinte. Cu toate acestea, a avea ambele versiuni ale receptorului nu conferă imunitate la HIV”, explică prof. Olaf Penack, medic senior la departamentul care a tratat pacientul.
Christian Gaebler, medic expert în HIV și coordonator al echipei de cercetare a declarat pentru AFP că în cazul pacient „înlocuind sistemul imunitar, se pare că s-au distrus toate locurile în care se ascundea virusul, așa că nu a mai putut infecta noile celule imunitare de la donator”. Echipa nu poate fi însă „absolut sigură” că ultima urmă de HIV a fost eradicată, dar consideră că acest caz „este foarte sugestiv pentru vindecarea HIV”, iar pacientul „se simte bine și este entuziasmat să contribuie la eforturile noastre de cercetare”.
Președintele Societății Internaționale SIDA, Sharon Lewin, a declarat, într-o conferință de presă, că cercetătorii ezită să folosească cuvântul „vindecare” deoarece nu este clar cât timp trebuie să fie urmărite astfel de cazuri, pentru a se confirma inexistența virusului, explicând că mai mult de cinci ani în remisie înseamnă că pacientul „ar fi aproape de a fi considerat vindecat”.
Lewin a menționat însă că există o diferență importantă între cazul bărbatului de 60 de ani din Berlin și ceilalți pacienți cu HIV care au ajuns la remisie pe termen lung. Toți, cu excepția unuia, au primit celule stem de la donatori cu o mutație rară, în care o parte a genei CCR5 lipsea, împiedicând virusul să intre în celulele corpului lor. Acești donatori au moștenit două copii ale genei CCR5 mutante – câte una de la fiecare părinte – ceea ce îi face „practic imuni” la HIV, a explicat Lewin, subliniind că pacientul tratat la spitalul Charité este „primul care a primit celule stem de la un donator care a moștenit o singură copie a genei mutante”.
Potrivit studiilor, aproximativ 15% dintre persoanele de origine europeană au o copie mutantă, comparativ cu 1% pentru ambele.
Cercetătorii speră că investigarea mecanismului prin care HIV a fost vindecat la al doilea pacient din Berlin și potențialele cazuri suplimentare vor duce la noi perspective pentru tratamentul viitor al persoanelor cu HIV, iar succes ar putea duce, în viitor, la un număr mult mai mare de potențiali donatori.
Noul caz este, de asemenea, „promițător” pentru identificarea unui remediu pentru HIV care să funcționeze pentru toți pacienții, a mai spus Lewin, care consideră că acest lucru „sugerează că nu trebuie să scapi de fiecare bucată de CCR5 pentru ca terapia genică să funcționeze”.
Pacientul din Geneva, al cărui caz a fost anunțat la conferința SIDA de anul trecut, este altă excepție. El a primit un transplant de la un donator fără nicio mutație CCR5 – și totuși a obținut o remisie pe termen lung, ceea ce ar însemna, potrivit specialiștilor, că eficiența procedurii nu se datorează doar genei CCR5.
Până în prezent, există cinci persoane despre care se știe că s-au vindecat de HIV: Timothy Ray Brown („Pacientul din Berlin”, data publicării 2009), Adam Castillejo („Pacientul din Londra”, data publicării 2019), Marc Franke („Pacientul Düsseldorf”, data publicării 2023), „Pacientul New York” (data publicării 2023) și Paul Edmonds („Pacientul Orașului Speranței”, data publicării 2023). „Pacientul de la Geneva”, care a primit o donație de celule stem de la o persoană cu un receptor CCR5 funcțional exclusiv, a fost prezentat la Conferința Internațională SIDA din 2023.
Cercetătorii consideră că întrucât perioada de urmărire a fost destul de scurtă, există diferite rezerve cu privire la vindecarea completă de HIV a Următorului pacient din Berlin. Dacă va fi inclus, atunci, acest al doilea pacient din Berlin reprezintă al șaptelea caz de HIV care se vindecă, la nivel mondial.
În lume există aproximativ 39 de milioane de oameni care trăiesc cu HIV, ceea ce face ca aceste cazuri de vindecare să fie extrem de rare.