Un sfert din populatia globului, marcata de boli mintale

30 iunie 2015 | 0 comentarii |

Este semnalul de alarma tras de specialistii prezenti la Congresul International de Psihiatrie desfasurat la Bucuresti, la care au participat peste 1.000 de specialisti, din 60 de tari.

 

Dr. Dinesh Bhugra

Dr. Dinesh Bhugra

Timp de patru zile, Bucurestiul a fost capitala psihiatriei mondiale. Peste 1.000 dintre cei mai renumiti specialisti in domeniu, din 60 de tari, au venit in Romania pentru a participa la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie. Evenimentul este considerat una din cele mai importante manifestari stiintifice la nivel mondial in domeniul psihiatriei, fapt ce explica numeroasa participare de care s-a bucurat.

Printre specialistii prezenti la Bucuresti s-a numarat si presedintele Asociatiei Mondiale de Psihiatrie, medicul Dinesh Bhugra, care a pus accentul cu aceasta ocazie pe necesitatea depistarii cat mai timpurii a afectiunilor mintale, in conditiile in care trei sferturi dintre bolile psihice cunoscute incep sa se instaleze inainte de varsta de 24 de ani, iar jumatate dintre afectiunile psihiatrice specifice varstei mature debuteaza inainte de implinirea varstei de 15 ani.

„Afectiunile mintale sunt tratabile, tratamentele bazate pe dovezi trebuie sa fie furnizate la cel mai inalt nivel al calitatii. Noi trebuie sa lucram impreuna cu parintii, cu educatorii, cu cei care realizeaza politici, cu familia extinsa pentru a ne asigura ca atunci cand persoanele se simt stresate sau tind sa dezvolte afectiuni de natura mintala pot sa beneficieze de interventii imediate in faza timpurie, pentru ca aceste persoane sa nu isi petreaca o buna parte din viata incercand sa fie tratate” a precizat dr. Bhugra, la deschiderea congresului.

 

congresSpecialistul a mai declarat ca un sfert din populatia lumii prezinta riscul de a dezvolta o afectiune mintala, din cauza anumitor factori precum stresul sau odihna insuficienta. El a insistat insa asupra faptului ca jumatate dintre problemele de natura psihiatrica pot fi tratate prin ingrijire primara. In acest context, dr. Dinesh Bhugra spune ca este foarte important ca medicii psihiatri si alti specialisti in domeniul sanatatii mintale sa lucreze indeaproape cu serviciile de ingrijire primara.

Specialistul nu s-a rezumat doar la un discurs privind aceasta colaborare, precizand ca au fost deja purtate deja discutii in acest sens cu reprezentantii Asociatiei Mondiale a Medicilor de Familie, care se vor materializa prin colaborari la nivel local, in fiecare tara, pentru a se incerca asigurarea instruirii si formarii medicilor specializati pe ingrijire primara si specialistilor in ingrijire mintala.

 

conferinta congres farmacistiCongresul de Psihiatrie de la Bucuresti s-a desfasurat in perioada 24-27 iunie la Palatul Parlamentului, scopul manifestarii fiind acela de a raspunde nevoii de imbunatatire a ingrijirii sanatatii mintale a comunitatii. Pe parcursul celor patru zile, au fost organizate opt sesiuni plenare, 44 de simpozioane si 15 ateliere de lucru, la care au participat peste 1.000 de specialisti prezenti  la eveniment.

Alaturi de Asociatia Mondiala de Psihiatrie, printre organizatorii evenimentului s-au numarat, din partea romana, Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, UMF Carol Davila, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Asociatia Romana de Sanatate Publica si Management Sanitar.

Din tematica celor patru zile de dezbateri au facut parte subiecte precum „Provocarile de astazi in asistenta primara, sanatatea mintala si in integrarea sanatatii publice”, „Rolul tehnologiei comunicarii si a informatiei in performanta sistemelor de sanatate”, „Evaluarea si imbunatatirea sistemelor de sanatate, echipelor medicale si a politicii de sanatate”, „Etica medicala si mentoratul in profesiile din domeniul sanatatii”, „Formarea profesionistilor din domeniul sanatatii in secolul 21 si crearea echipelor medicale integrate”.

 


Adaugati un comentariu


 

*