Undă verde pentru demararea proiectului Băncii Naționale de Sânge
În ultima ședință a guvernului Dăncilă a fost aprobat studiul de fundamentare în baza căruia va fi atribuit contractul de parteneriat public-privat în scopul derulării acestui proiect.
La ședința de guvern din ziua imediat următoare aprobării moțiunii de cenzură, în cursul lunii trecute, ar fi trebuit să fie aprobată o hotărâre care să permită demararea proiectului privind construirea Băncii Naționale de Sânge, Plasmă Umană și Celule Stem. Ministrul sănătății de la acea vreme, Sorina Pintea, dădea asigurări în acest sens în cadrul unei dezbateri publice organizate la Palatul Parlamentului, însă proiectul de hotărâre despre care aceasta vorbea nu s-a aflat pe ordinea de zi a următoarei ședințe de guvern. Acesta a fost amânat până ieri, când a avut loc ultima ședință a guvernului Dăncilă, cu puțin timp înainte ca guvernul lui Ludovic Orban să primească votul de încredere în Parlament.
În cadrul acestei ședințe, a fost aprobat studiul de fundamentare al proiectului privind construirea în parteneriat public-privat a băncii se sânge, prima de acest gen din România.
Este documentul de care Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză avea nevoie pentru a demara procedurile de atribuire a contractului de parteneriat public-privat, odată adoptată această hotărâre, putând fi făcuți pașii următori în derularea proiectului.
Hotărârea prevede că partener public urmează a fi Ministerul Sănătăți, reprezentat de compania națională Unifarm, unul din cei mai importanți distribuitori de medicamente și alte produse farmaceutice din România. Rămâne de găsit partenerul privat, care va suporta costurile aferente lucrărilor de construcţie şi dotării cu echipamente, dar şi costurile aferente activităţii de operare şi întreţinere curentă.
Valoarea investiției se ridică la 854 de milioane de lei, fără TVA, iar durata estimată de realizare și operare a proiectului este de 35 de ani. Timpul de execuție ar urma să se întindă pe perioada de 10 ani, și va cuprinde trei etape principale. În prima etapă se va investi în capacitatea de colectare, apoi în capacitatea de testare și stocare, pentru ca apoi, când se va ajunge la o capacitate de colectare optimă, să se demareze și investițiile pe partea de procesare.
În consecință, banca de sânge, plasmă și celule stem va fi alcătuită dintr-o fabrică de procesare a plasmei, un laborator de analize și un depozit central, cărora li se vor adăuga centrele de transfuzii, cele de colectare plasmă şi centrele de colectare celule stem şi măduvă osoasă deja existente. Cea mai importantă investiție se va face în fabrica de plasmă, care va necesita 70% din valoarea totală a proiectului. Mai exact, vor fi necesari 594 de milioane de lei, fără TVA, pentru lucrările de construcție și dotare cu echipamentele necesare ale fabricii.
În același timp, laboratorul și depozitul central al băncii vor necesita 12% din valoarea totală a investiției, adică 106 milioane de lei, fără TVA, bani care vor fi folosiți pentru realizarea lucrărilor de construcție și apoi, pentru dotarea cu toate cele necesare.
Nu în ultimul rând, 63 de milioane de lei, fără TVA, reprezentând 7% din valoarea proiectului, vor fi investiți în modernizarea centrelor de transfuzii din țară, care vor reprezenta principalele centre de colectare ce vor aproviziona depozitul băncii fabrica de procesare. De asemenea 11% din valoarea totală a investiției se va loca pentru achiziția de licenţe de producţie, patente, atestate şi certificări.