Unitățile de învățământ special din Buzău vor pregăti peste 640 de elevi

30 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

La nivelul județului funcționează patru unități de învățământ special, ale căror cifre de școlarizare au fost aprobate astăzi, în ședința ordinară pe luna ianuarie a Consiliului Județean.

 

Astăzi a avut loc ședința ordinară pe luna ianuarie a Consiliului Județean Buzău, care a avut pe ordinea de zi și un proiect vizând aprobarea rețelei școlare a învățământului special din județ, pentru anul școlar 2020-2021. În județul Buzău funcționează patru astfel de unități de învățământ special, dintre care trei în municipiul Buzău și unul la Râmnicu Sărat. Este vorba de cele două licee speciale pentru deficienții de vedere și deficienții de auz, ambele în municipiu, precum și de centrele de educație incluzivă din Buzău și Râmnicu Sărat.

Proiectul, care a fost aprobat azi cu unanimitate de voturi, a fost întocmit în urma consultării cu reprezentanții celor patru școli speciale, iar următorul pas, după adoptarea hotărârii, este trimiterea unei solicitări din partea administrației județene, către Ministerul Educației, care trebuie să avizeze cifrele de școlarizare pentru viitorul an de învățământ.

Astfel, la nivelul județului, în anul școlar 2020-2021, în cele patru unități de învățământ școlar vor fi pregătiți 642 de elevi, de la preșcolari, până la cei din clasele postliceale și învățământul profesional.

 

Dintre aceștia, 120 sunt elevi cu deficiente de vedere care vor învăța în 17 clase sau grupe constituite la nivelul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere, de pe strada Horticolei. Unitatea va avea o clasă pentru învățământul preșcolar, în care vor fi pregătiși 6 copii, în timp ce la învățământul primar vor fi 5 clase, cu 30 de elevi.

Învățământul gimnazial va dispune de 4 clase cu 28 de elevi, iar la nivelul de învățământ liceal vor fi 5 clase cu 50 de elevi. La nivelul unității de învățământ vor funcționa și două clase pentru învățământul postliceal, în care vor fi pregătiți 16 elevi.

În ceea ce privește Liceul Tehnologic Special pentru Copiii cu Deficiențe Auditive, aflat în imediata vecinătate a liceului pentru deficienți de vedere, numărul de elevi pentru anul școlar viitor va fi de 122, repartizați în 16 clase. Unitatea școlară va pregăti 12 elevi în cadrul unei clase de preșcolari și alți 42 de elevi în 6 clase destinate învățământului primar. La nivel de gimnaziu vor funcționa 5 clase cu 30 de elevi, iar învățământul profesional va dispune de 4 clase, în care vor fi pregătiți 38 de elevi.

 

Tot pe strada Horticolei din Buzău, și tot în vecinătatea celor două licee speciale, funcționează și Centrul Școlar de Educație Incluzivă. Cifra de școlarizare pentru anul de învățământ 2020-2021 este de 217 elevi, împărțiți în 28 de clase, în funcție de forma de învățământ. Astfel, învățământul preșcolar va avea o singură clasă cu 12 elevi, iar învățământul primar dispune de 8 clase, cu 54 de elevi. La gimnaziu vor fi 11 clase cu 73 de elevi, cărora li se adaugă 8 clase profesionale, în care vor fi pregătiți 78 de elevi.

Pentru centrul similar de la Râmnicu Sărat au fost aprobate 183 de locuri, repartizate în 28 de clase. Dintre acestea, 4 clase revin învățământului preșcolar, unde vor fi înscriși 24 de elevi, în timp ce la învățământul primar vor fi înscriși 62 de elevi, repartizați în 10 clase. Centrul din Râmnicu Sărat va mai dispune de 12 clase gimnaziale în care vor învăța 75 de elevi, în timp ce în cele două clase de învățământ profesional vor învăța 22 de elevi.

Documentul aprobat astăzi în Consiliul Județean va fi trimis Inspectoratului Școlar Județean, care îl va transmite, mai departe, Ministerului Educației, în vederea aprobării.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*