Utilizarea telefoanelor mobile in timpul sarcinii, un mit spulberat de cercetatori

21 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Presupunerea potrivit careia femeile insarcinate care utilizeaza astfel de dispozitive isi expun copiii la riscul dezvoltatii unor tulburari de nerurodezvoltare a fost infirmata in urma unui studiu realizat pe 45.389 de perechi mama-copil.

 

Un studiu efectuat de o echipa de cercetatori din Norvegia a relevat faptul ca femeile care utilizeaza telefoanele mobile in timpul sarcinii nu cresc cu nimic riscul de a naste copii cu tulburari de neurodezvoltare, in comparatie cu gravidele care evita folosirea acestor dispozitive mobile.

In acest sens, profesorul Jan Alexander, coordonatorul studiului efectuat la Institutul Norvegian pentru Sanatate Publica spune ca „nu am gasit nicio dovada a unui efect daunator asupra neurodezvoltarii copilului de 3 si 5 ani in cazul mamei care utilizeaza telefonul mobil in timpul sarcinii. Spre surprinderea noastra, cu cat mama folosea mai mult telefonul mobil in timpul sarcinii, cu atat capacitatile motorii ale copilului la varsta de 3 ani erau mai bune. In schimb, o descoperire similara in ceea ce priveste utilizarea telefonului mobil  de catre tati conduce spre alti factori, ce tin de stilul de viata si nu catre impactul fizic”.

Cercetari anterioare, desfasurate cu preponderenta pe animale, au starnit ingrijorari cu privire la posibilitatea ca expunerea la campurile electromagnetice de radiofrecventa emise de telefoanele mobile sa aiba un efect negativ asupra creierelor aflate in curs de dezvoltare, ale celor mici. Insa rezultatele au fost impartite, iar multe dintre studii au fost prea reduse sau au avut o durata prea scurta pentru a se putea evalua impactul pe termen lung al expunerii la telefoane mobile asupra dezvoltarii copilului.

 

Pentru studiul actual, cercetatorii au examinat date de la 45.389 de perechi mama-copil, analizand gradul de utilizare a telefonului mobil de catre femei in timpul sarcinii si abilitatile motrice, lingvistice si comunicationale ale copiilor acestora la varste de 3 si 5 ani. Circa 10% dintre femei au declarat ca nu au folosit niciodata telefonul mobil in timpul sarcinii, sau au facut acest lucru foarte rar, 39% au fost incadrate in categoria „utilizare redusa” – de cateva ori pe saptamana, 47% au folosit aceste dispozitive mobile cu o frecventa zilnica, iar la circa 4% aceasta a fost intensa.

Spre deosebire de copiii nascuti de femei care au utilizat foarte rar telefonul mobil in timpul sarcinii, cei ai mamelor care au vorbit mai mult la astfel de dispozitive aveau un risc cu 27% mai mic de a manifesta o complexitate redusa a propozitiei, o posibilitate cu 14% mai mica de a manifesta o gramatica incompleta si un risc cu 31% mai mic de intarziere in dezvoltarea limbajului de nivel moderat la varsta de 3 ani, se arata in concluziile studiului.

De asemenea, copiii nascuti de femeile care au utilizat telefonul mobil in timpul sarcinii au avut un risc cu 18% mai mic de a manifesta tulburari motorii la varsta de 3 ani.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*