Vaccinul gripal ajunge în teritoriu la jumătatea lunii viitoare

Ministrul Sorina Pintea a dat asigurări că, anul acesta, demararea campaniei de vaccinare antigripală nu va mai întârzia, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți, fiind deja semnat contractul de achiziție pentru un milion de doze de vaccin.

 

Începând cu data de 15 septembrie, primele doze de vaccin gripal vor ajunge la direcțiile de sănătate publică și de aici la medicii de familie, după cum a dat asigurări astăzi, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, prin intermediul unui comunicat de presă. În document se precizează că, în baza unui acord-cadru, a fost semnat contractul pentru achiziționarea dozelor de vaccin necesare campaniei de vaccinare antigripală ce va fi demarată odată cu apropierea sezonului rece.

Contractul a fost atribuit prin licitație, valoarea acestuia fiind de 11.205.200 de lei, sumă ce include și TVA. Cu acești bani, MS a achiziționat un milion de doze de vaccin, care vor ajunge în teritoriu începând cu data de 15 septembrie, furnizorul fiind obligat, prin contract, să livreze dozele respective către direcțiile de sănătate publică, care la rândul lor le vor distribui meicilor de familie, instituțiilor de asistență socială și unităților medicale.

 

Sorina Pintea

În aceste condiții, ministrul Sorina Pintea precizează că s-au luat toate măsurile pentru ca anul acesta să nu mai existe întârzieri în demararea campaniei de vaccinare antigripală. În anii precedenți, așa cum se știe, aceste întârzieri s-au datorat faptului că dozele de vaccin nu au ajuns la timp în teritoriu. Principalul motiv a fost acela că vaccinul nu au fost achiziționat la timp, dar și livrarea dozelor achiziționate a fost uneori întârziată, din diverse alte motive.

„Am luat toate măsurile, astfel încât anul acesta să nu mai avem întârzieri în asigurarea vaccinului gripal. Achiziţia se realizează în baza unui acord-cadru încheiat pe o perioadă de 2 ani şi astfel reuşim să asigurăm aprovizionarea la timp şi să demarăm campania de vaccinare în beneficiul celor care au nevoie de acest tip de prevenţie”, a declarat ministrul Sănătății, adăugând ce cele un milion de doze vor satisface necesarul la nivel național.

 

În aceste condiții, este de așteptat ca, anul acesta, campania de vaccinare antigripală să înceapă cel târziu la 1 octombrie, dat fiind faptul că la nivelul tuturor direcțiilor de sănătate publică va exista numărul necesar de doze de vaccin, așa după cum a dat asigurări Sorina Pintea.

La nivelul județului Buzău este nevoie de aproximativ 30.000 de doze de vaccin gripal, acesta fiind numărul estimat al persoanelor aflate în categoriile de risc. Este vorba de persoanele trecute de 65 de ani, pacienții cu boli cronice (în special boli respiratorii, cardiovasculare și boli metabolice), copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical și gravidele. Aceste categorii de persoane beneficiază gratuit de vaccinul gripal, însă mulți, din păcate, nu conștientizează necesitatea vaccinării și nu se prezintă la medicii de familie pentru a fi imunizați, astfel că rămân expuși unui risc major de îmbolnăvire, în multe cazuri boala dovedindu-se chiar fatală.

Campania se va derula prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, în centrele sociale şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt cei din categoriile enumerate.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*