Vasile Cepoi, numit de Ponta presedinte al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate

14 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Premierul l-a numit in aceasta functie la sfarsitul saptamanii trecute, ca urmare a reorganizarii Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, al carei presedinte era de anul trecut.

 

Vasile Cepoi, Victor Ponta

Vasile Cepoi, Victor Ponta

Ca sa nu-si lase pe dinafara sfatuitorul, Victor Ponta infiinta, in iunie, Autoritatiea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), sub pretextul reorganizarii activitatii de evaluare si acreditare a unitatilor sanitare. Printr-o Ordonanta de Urgenta, Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) era astfel reorganizata de acelasi Vasile Cepoi care, preluat de premierul Ponta de la Traian Basescu, care la randul sau l-a avut consilier la Cotroceni dupa ce fusese secretar de stat Guvernul Nastase, apoi presedinte al Casei Nationale de Sanatate. Neputandu-l pastra ca ministru din motive de incompatibilitate, l-a facut mai intai consilier pe probleme de sanatate, dupa care i-a dat cadou CoNAS, care acum nu prea mai are de unde sa straga miliarde de lei, intrucat acrteditarea spitalelor este pe terminate. Asa ca a fost infiintata cu dedicatie, o noua comisie, care va taxa toate unitatile medicale, in vederea acreditarii, iar Vasile Cepoi a fost insarcinat inca dininte de infiintare, sa se ocupe de ceea ce are sa faca noua structura.

 

Dr. Vasile Cepoi

Dr. Vasile Cepoi

Astfel, nou-infiintata Autoritate Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS) elaboreaza procedurile, standardele si metodologia de acreditare a unitatilor sanitare, cu consultarea in acest sens, a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a Colegiului Medicilor din Romania si a altor asociatii profesionale, stiintifice, civice si patronale ce activeaza in domeniul medical, folosind in acest sens evaluatori recunoscuti, din randul personalului specializat in domeniul managementului calitatii serviciilor de sanatate.

De la sfarsitul saptamanii trecute, autoritatea are si un presedinte cu drepturi depline, numit de primul ministru, in persoana lui Vasile Cepoi – fost ministru al Sanatatii,  apoi consilier al Primului ministru pe probleme de sanatate, iar in ultimul timp, presedinte al Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor. In aceasta functie, Vasile Cepoi are rang de secretar de stat, iar mandatul sau se intinde pe o perioada de 5 ani. Suficient cat sa aiba timp sa evalueze toate spitalele si cabinetele medicale, pentru care se vor incasa sume imense chiar daca acestea, ca si spitalele nu o duc prea bine financiar, pentru ca dupa aceea oricum iese la pensie…

 

Cepoi si ArafatMedicul iesean Vasile Cepoi a devenit, in 2001, seful CJAS Iasi, iar doi ani mai tarziu, in 2003, a fost numit secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in guvernul condus pe atunci de Adrian Nastase. In anul urmator a fost insa destituit din aceasta functie, ca urmare a unui conflict pe care l-a avut cu Adrian Nastase, pentru ca in 2005 sa devina presedinte al CNAS. In anul 2008 a revenit la Iasi, in calitate de director de cercetare in cadrul spitalului Parhon, iar in anul urmator a devenit sef al DSP Iasi.

Cea mai inalta functie a detinut-o in 2012, cand a fost numit ministru al Sanatatii, insa in acelasi an a demisionat in urma unei sesizari facute de ANI, referitoare la un conflict de interese in care s-ar fi aflat, fiind acuzat totodata si de infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si infractiuni asimilate celor de coruptie, in calitate de fost director al DSP Iasi.

 

hol spital pacientiDupa demisie, Vasile Cepoi a devenit consilier al premierului Victor Ponta, care l-a imputernicit sa coordoneze activitatea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor. Anul trecut, Ponta l-a numit presedinte al acestei comisii, cu rang de secretar de stat, iar vineri a fost publicata in Monitorul Oficial decizia prin care acesta devine presedinte al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate.

Referitor la acuzele venite din partea ANI, care l-au determinat in cele din urma sa isi dea demisia din functia de ministru, Vasile Cepoi a declarat in urma cu un an ca acestea s-au dovedit nefondate, Directia Nationala Anticoruptie decizand neinceperea urmaririi penale in cazul sau, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi clasand dosarul in cazul acuzatiilor de coruptie ce i se adusesera ca fost director al DSP Iasi.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*