Vechea brutarie de la Valea Salciei, dispensar european

24 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Tot aici au fost amenajate, de Primarie, p farmacie umana si una saitar-veterninara si cinci apartamente pentru medic, medic veterinar, asistente medicale sau profesori care vor sa ramana sa profeseze in aceasta comuna cu putini locuitori, dar harnici si cu inima mare, desi au nevoi multe.

 

Noul dispensar

Noul dispensar

800 de locuitori din trei sate si catunul Hirja au un motiv de liniste in ceea ce priveste propria sanatate. In comuna lor, Valea Salciei. O cladire care inainte de 1989 adapostea o brutarie, lasata apoi in paragina si parasita, in prezent a devenit dispensar uman, cu punct farmaceutic. In plus, are amenajate cateva apartamente, pentru a determina medicii si profesorii sa se stabileasca aici. Mai mult, satul are in sfarsit medic de familie, care se si prezinta la dispensar pentru a oferi asistenta medicala.

Marian Musat, primarul comunei spune ca in urma cu ani, Consiliul local a decis ca respectiva cladire sa fie cumparata de la Federalcoop, cu aproximativ 200.000 de lei. Cladirea a ramas in patrimoniu, iar atunci cand cea a dispensarului uman s-a depreciat total, s-au intocmit actele premergatoare unui proiect pentru ca vechea brutarie sa fie transformata in casa medicului.

Mai mult, spune Musat, cladirea veche a dispensarului nici nu mai putea fi autorizata, putea cel mult sa fie igienizata si modernizata.

 

Marian Musat - primar Valea Salciei

Marian Musat – primar Valea Salciei

Proiectul pentru noul dispensar uman a insemnat un aport financiar din partea bugetului local, plus o finantare guvernamentala, in total circa 600.000 de lei. Totul incepea in anul 2008 si putem spune ca inca nu este finalizat.

La parterul cladirii este compartimentat dispensarul, iar la etaj au fost construite cinci locuinte. Respectivele locuinte, a precizat pentru www.sanatateabuzoiana.ro, primarul Musat, au ca destinatie cazarea medicilor si asistentilor medicali, ori a dascalilor sau altui tip de personal care lucreaza pe raza comunei. „Fiecare locuinta are baie si bucatarie proprie plus dormitor. O parte sunt si mobilate, insa pentru doua nu am mai avut bani. Intr-o locuinta sta asistenta medicala a dispensarului uman, in alta medicul veterinar si pe a treia am inchiriat-o pentru farmacie. Celelalte doua le mai inchiriem dupa caz, spre exemplu unei echipe de muncitori care a lucrat pe un proiect la noi. Dispensarul, asa cum cer reglementarile europene are sala de asteptare, sala de tratament, cabinetul medicului, bai si magazii”, detaliaza primarul Marian Musat.

 

medicina ruralMentionam anterior ca proiectul nu este terminat, deoarece ar mai fi doua locuinte de mobilat, insa primarul Musat are o multumire clara legata de faptul ca in comuna exista un dispensar medical uman, unul veterinar, dar si farmacii umana si veterinara, ceea ce lipsea si, desigur ingreuna viata oamenilor nevoiti sa coboare spre zona Rm. Sarat pentru diferite medicamente, tinand cont ca populatia zonei este destul de imbatranita. „Noi incepem sa vedem altfel problema. Deja sunt zeci de oameni pana in 60 de ani care si-au lasat la oras copiii, la bloc, si s-au intors in casele parintesti, parasite pana nu demult. Nu pot spune ca intinereste populatia, insa o reimprospatare exista”, precizeaza primarul Musat.

De mentionat este si faptul ca la Valea Salciei a lucrat permanent medic de familie doar pana in 1990. Ulterior, se poate spune ca numarul acestora a crescut, dar nu pentru ca a avut comuna parte de mai mult personal medical, ci pentru ca medicii s-au schimbat continuu.

 

farmacieSchimbarea medicilor de familie are la baza, de fapt, renuntarea acestora la post din cauza numarului mic de asigurati, care nu le-ar fi permis sa-si completeze lista cu pacienti si sa-si asigure un venit care sa le permita sa acorde servicii medicale doar in aceasta comuna. Primarul Musat spune insa ca din acest an, un medic tanar a promis ca va ramane, astfel incat sa vegheze la sanatatea celor 800 de locuitori. Il ajuta asistenta medicala, care stie despre fiecare in parte, de la nou-nascut la cel mai varstnic localnic, daca este bolnav si de ce boala sufera, cum o mai duce si de ce-ar avea nevoie.

Mai are un motiv de bucurie, primarul din Valea Salciei, mai ales acum in prag de iarna, pentru ca noul utilaj de deszapezire pe care l-a achizitionat pentru comunitatea pe care o pastoreste de cateva mandate, il ajuta sa fie mai linistit la gandul ca ar putea fi din nou o iarna grea…

Dupa proiectele mari care au constat in infiintarea unei retele de apa potabila, repararea si balastarea drumurilor si infiintarea unui dispensar, a unei gradinite moderne, la Valea Salciei se incearca includerea la capitolul de refacut a primariei si a caminului cultural. Primaria este cladirea care a adapostit un vechi conac boieresc, in urma cu peste 100 de ani, iar caminul cultural nu a fost in lista de prioritati.

 


Adaugati un comentariu


 

*