„Verde” de la Basescu pentru Ministerul Sanatatii

21 iunie 2013 | 0 comentarii |

Presedintele Romaniei a promulgat Legea de aprobare a Ordonantei prin care Ministerul Sanatatii devine unitate de achizitii publice centralizata, dupa ce Curtea Constitutionala a respins sesizarea parlamentarilor Opozitiei.

 

bani sanatate 2Presedintele Traian Basescu a promulgat, astazi, Legea de aprobare a OUG 71/2012 privind desemnarea Ministerului Sanatatii (MS) ca unitate de achizitii publice centralizata, dupa ce miercuri, Curtea Constitutionala a respins sesizarea PDL, UDMR si PP-DD asupra actului normativ, informeaza Administratia prezidentiala, printr-un comunicat de presa.

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarea formulata de partidele din Opozitie, in 22 mai, asupra proiectului de lege de aprobare a OUG 71/2012, privind desemnarea Ministerului Sanatatii ca unitate de achizitii publice centralizata.

  Potrivit parlamentarilor contestatari, in sesizarea depusa la Curte s-a reclamat faptul ca printr-un proiect de lege din categoria legilor ordinare, care aproba Ordonanta 71, se modifica doua legi organice, respectiv Legea bugetelor locale si Legea reformei in sanatate si, in plus, Ministerul Sanatatii nu are suport financiar pentru a deschide o astfel de licitatie publica, desi este necesar ca orice achizitie sa aiba in spate un suport financiar. Ei sustin ca prin aceasta ordonanta, MS nu mai este obligat, contrar prevederilor Constitutiei, sa specifice sumele in baza carora realizeaza achizitii, urmand sa le preia de la administratia publica.

Camera Deputatilor a adoptat cu 226 de voturi „pentru”, 78 de voturi „impotriva” si 6 „abtineri”,  in 14 mai, legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta privind desemnarea Ministerului Sanatatii ca unitate de achizitii publice centralizata, in ciuda criticilor Opozitiei care a incercat sa arate ca „centralizeaza resursele la minister, cu efecte negative asupra pacientilor si medicilor”.

Ordonanta 71/2012 prevede desemnarea Ministerului Sanatatii ca unitate de achizitii centralizata pentru sistemul sanitar, care incheie contracte de achizitie publica cu acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua ministerului si a autoritatilor administratiei publice locale, cu scopul declarat de gestionare mai eficienta a resurselor financiare alocate, achizitionarea de produse si servicii de calitate si stabilirea unor variatii mai mici de preturi.


Adaugati un comentariu


 

*