Primaria Capitalei construieste primul Spital Universitar pentru copii din Romania

21 iunie 2013 | 0 comentarii |

Doctorul Sorin Oprescu, primarul Capitalei a garantat ca noul Spital Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” va fi gata in 2015 si, ce-i mai important, va fi functional, nu se va intampla ca la „Grigore Alexandrescu”, „Marie Curie” sau la „Bagdasar-Arseni”, unde fie lipsesc dotarile, fie nu sunt medici.

 

spital copiiS-a pus piatra de temelie pentru Noul Spital Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, in prezenta primarului Bucurestiului, dr. Sorin Oprescu, si a premierului Victor Ponta. Cei doi demnitari au promis ca in vara lui 2015, primul spital de urgenta pentru copii realizat de municipalitate in ultimii aproape 30 de ani si primul spital universitar de pediatrie din Romania va fi gata. Si mai important, dr. Oprescu a garantat ca acesta va fi si functional, nu se va intampla ca in cazul spitalelor Grigore Alexandrescu, Marie Curie sau Bagdasar-Arseni, unde au fost construite sectii ultramoderne dar nu s-au putut da in folosinta, fie pentru ca nu au avut dotari, fie pentru ca nu au existat medici care sa lucreze in ele.

Garantia sunt eu, a carui meserie este de a fi chirug, si doamna profesor Doina Plesca, langa mine aici, si o lume intreaga medicala, mai ales cei tineri, care asteapta sa vada ca si acasa pot sa-si faca meseria, nu numai in strainatate.Va fi al doilea spital de urgenta pentru copii din Bucuresti, dupa „Grigore Alexandrescu”, situat in drum strategic pentru Regiunea de sud si de est. In plus, in spital se va face si chirurgie de inalta tehnicitate cum ar fi operatii pe cord, operatii pe creier, a spus Sorin Oprescu, incercand astfel sa garanteze ca noul spital va fi functional si mentionand ca in ultimii 30 de ani nu s-a mai construit niciun spital de copii in Romania.

 

pediatrieManagerul spitalului „Dr. Victor Gomoiu”, dr. Doina Plesca, a explicat ca odata cu ridicarea noii cladiri, numarul paturilor va creste de la 159 la 278, suprafata construita a spitalului va fi extinsa la 19.260 de metri patrati. Va creste, de asemenea, numarul salilor de operatie, de la doua, la zece, astfel ca  vor exista in unitate cate doua sali de operatii pentru specialitatile ORL, Chirugie si Ortopedie, respectiv, patru destinate Cardiologiei. Vor fi amenajate si spatii de joaca pentru copii, la fiecare etaj, alaturi de spatii pentru apartinatori, iar spitalul va avea si un spatiu verde de 3.400 de metri patrati, precum si parcare cu o capacitate de 119 locuri, dintre care cinci pentru ambulante.

In prezent, unitatea are 250 de angajati – personal medico-sanitar, dintre care 35 sunt medici. Atunci cand noul spitalul va fi gata, numarul medicilor ar trebui sa ajunga la 100, iar totalul personalului medico-sanitar, la 450 – 500 de angajati.

Statutul de spital universitar va fi dat de faptul ca, potrivit lui Oprescu, toate sectiile vor fi baze de invatamant universitar si postuniversitar. Noua unitate medicala va dispune de una dintre cele mai moderne sectii de chirurgie cardiovasculara, cardiologie interventionala si cardiologie pediatrica din Romania.

 

macheta noului spital gomoiuCladirea veche a Spitalului „Victor Gomoiu”, care are valoare arhitecturala, va fi consolidata si restaurata si va deveni centru de formare profesionala pentru studenti, rezidenti, specialisti, gazduind sali de curs, de conferinte, biblioteci, laboratoare etc., urmand sa fie legata de noul corp  printr-o pasarela de sticla.

 Noua cladire a Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” va avea  sase etaje si va fi construita in curtea actualei unitati sanitare, care functioneaza intr-o cladire de patrimoniu datand din 1927.

Costurile pentru noul spital vor fi suportate integral de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), a anuntat, la inaugurare, primarul general Sorin Oprescu, costul estimat al lucrarilor de constructie ridicandu-se la 170 de milioane de lei fara TVA, in timp ce durata executarii lucrarilor este de 21 de luni. Cladirea va fi dotata cu aparatura si echipamente medicale de ultima generatie.

Edilul-sef al Capitalei a promis ca pana la inaugurarea noului edificiu se va ingriji, personal, atat de dotari, cat si de personalul care va lucra aici, iar premierul a promis ca il va sprijini.


Adaugati un comentariu


 

*