Vești bune pentru persoanele cu TSA: serviciile conexe actului medical vor fi decontate

18 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Un proiect de OUG elaborat de Ministerul Sănătății stabilește că toate persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA) vor avea acces gratuit la servicii conexe actului medical, indiferent dacă au sau nu tulburări de sănătate mintală asociate.

 

Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență prin care modifică și completează Legea nr. 95/2006 (privind reforma în domeniul sănătăţii) și Legea nr. 151/2010 (privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate), pentru a pune în concordanță cele două legi și pentru asigurarea accesului fără discriminare la servicii conexe actului medical a persoanelor cu TSA, cu sau fără tulburări de sănătate mintală asociate.

Proiectul de act normativ prevede, astfel, înlocuirea din cuprinsul celor două legi a sintagmei „tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate” cu sintagma „tulburări din spectrul autist” și redefinește termenul de „servicii conexe” care pot fi acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

 

Sursa foto: Autism Voice

În scopul reglementării unui „cadru unitar de evaluare a tuturor furnizorilor care pot intra în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate”, actul normativ introduce și o nouă categorie de furnizori, respectiv, furnizori de servicii conexe actului medical acordate persoanelor cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programelor naționale de sănătate curative, pentru care s-au creat şi reglementări privind autorizarea şi evaluarea.

Potrivit reglementărilor actuale, pot intra în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate doar furnizorii de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente care îndeplinesc criteriile de evaluare stabilite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii.

Proiectul de act normativ reglementează, de asemenea, răspunderea civilă a psihologilor și a furnizorilor de servicii conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu TSA în cadrul programelor naționale de sănătate curative, astfel încât, în vederea derulării subprogramului dedicat intervenţiilor specializate acordate pacienților cu TSA să se poată încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate.

 

Sursa foto: Help Autism

Pe de altă parte, introducerea de asigurări de răspundere civilă în domeniul intervenţiei specializate în TSA „reprezintă o garanție a recuperării unor eventuale prejudicii produse de psihologi și furnizorii de servicii conexe”, se arată în expunerea de motive.

De altfel, proiectul conține precizări exprese referitoare la intervențiile de sănătate specializate adresate persoanelor diagnosticate cu TSA, astfel că serviciile conexe actului medical pot fi furnizate doar de psihologi cu drept de liberă practică atestați în specialitățile profesionale – psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educatională, consiliere școlară și vocațională, psihopedagogie specială – care vor putea accesa subprogramul pentru TSA, în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, finanţate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS).

 


Adaugati un comentariu


 

*