Vila celebrului medic Constantin Costea, vândută la licitație

31 iulie 2018 | 0 comentarii |

Ridicat pe terenul unui mare latifundiar, în cartierul Cotroceni, monumentul istoric a fost pus în vânzare la Artmark Historical Estate cu un preț de pornire de 1,3 milioane de euro.

 

Un momument istoric amplasat în cartierul elitelor din București – Cotroceni, vila unui celebru medic al perioadei interbelice, General Dr. Constantin Costea, a fost pusă în vânzare de casa de licitații Artmark Historical Estate.

Construit în stil neoromânesc, imobilul îşi remarcă farmecul atât în exterior, dar mai ales în interior, unde elementele din lemn masiv sculptat reliefează suprafeţele arcadelor, ale uşilor şi ale ferestrelor interioare brâncoveneşti, decorate cu vitralii pictate manual. Fost medic şef al Corpului Vânătorilor de Munte, generalul Costea achiziționa acest imobil în 1926, perioadă în care Cotroceniul devenea zona de rezidență a unora dintre cei mai importanți oameni de elită culturală și științifică. A menținut în condiții foarte bune casa impunătoare, monument istoric ce încă evocă istoria Bucureștiului din preajma primei jumătăți a secolului XX, care acum este scoasă la vânzare. Preţul de pornire al licitației este 1,3 milioane de euro, dar preț de vânzare estimat este cuprins între 1,5 şi 1,7 milioane de euro.

Potrivit Artmark, cartierul Cotroceni cunoaşte, începând cu anul 1888, edificarea a unora dintre cele mai importante obiective din zonă, precum Palatul Cotroceni, Academia Militară sau Universitatea de Medicină şi Farmacie – considerată cel mai frumos palat neobaroc din Bucureşti, înfiinţată de doctorul militar Carol Davila. Acesta ajunge pe meleagurile româneşti ca invitat al domnitorului Barbu Știrbei care va deveni ulterior unul dintre cei mai importanţi deţinători de terenuri din zonă, inclusiv al celui pe care s-a construit vila Generalului Dr. Constantin Costea.

 

Arhitectura de factură modernistă a edificiilor şi a caselor, proiectate de nume precum Louis Blanc, I. Sillion, Petre Boico, Jean Burcus sau I. Moscovici, a condus la formarea unei zone exclusiviste în cartierul Cotroceni, ce va deveni rezidenţa unora dintre cei mai importanţi oameni de elită culturală şi ştiinţifică, ca de pildă, Ion Barbu, Adrian Maniu, Ion Minulescu, Carol Davila, Eugen Lovinescu, sculptorul Oscar Han, omul de ştiinţă Emil Racoviţă sau compozitorul Vasile Vasilache, informează Artmark Historical Estate.

Denominările şi numerotarea arterei au cunoscut mai multe schimbări de-a lungul vremii, actualul bulevard al Eroilor Sanitari purtând, în anul 1926, când Generalul Dr. Constantin Costea achiziționa acest imobil, numele de Bulevardul Independenţei, imobilul fiind situat la numărul 39.

Păstrarea arhitecturii din Cotroceni şi protejarea zonei din punct de vedere urbanistic încadrează vila Generalului Dr. Constantin Costea într-un complex arhitectural conservator de istorie şi de trecut. În vecinătatea bulevardului se pot vizita Universitatea de Medicină şi Farmacie – situată vis-à-vis, în faţa căreia se remarcă statuia lui Carol Davila, operă a sculptorului Carol Storck, Parcul Eroilor Sanitari şi monumentul ridicat în cinstea eroilor căzuţi, Muzeul Naţional Cotroceni sau Grădina Botanică, subliniază casa de licitații.

(Sursă foto: Artmark)


Adaugati un comentariu


 

*