Zacusca – „borcanul cu sanatate” de pe raftul din camara

3 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Nutritionistii ne asigura ca zacusca, pe langa gustul savuros, aduce organismului un aport insemnat de fibre alimentare si nutrienti valorosi functionarii organismului.

 

E toamna, iar gospodinele, in mod traditional, in aceasta perioada isi umplu camara cu conserve pentru iarna. Gemuri, dulceturi, compoturi, suc de rosii, bulion, dar mai ales zacusca si muraturi sunt asezate, rand pe rand, pe rafturile din camara.

Una dintre cele mai savuroase si mai sanatoase conserve preferate de romani este zacusca, despre care specialistii ne spun ca, preparata in mod traditional, ca pe vremea bunicii, este de departe mai gustoasa si mai sanatoasa decat cea din comert. O conserva preparata din legume sanatoase si ulei rafinat de calitate, preferabil obtinut din masline, la care se adauga doar sare, piper si foi de dafin si nu tot felul de conservanti de sinteza, este o buna sursa de vitamine si nutrienti valorosi pentru buna functionare a organismului. Pentru a se pastra cat mai bine proprietatile lor nutritive, este insa important sa nu fie prajite, ci doar fierte, impreuna, pana la constenta dorita.

Pe langa faptul ca este gustoasa, zacusca intareste sistemul imunitar si, ca o rasplata pentru munca gospodinelor care le fac, acest aliment imbunatateste vizibil calitatea tenului, datorita numarului mare de antioxidanti eliberati de vinete, ciuperci, ardei, ceapa si rosii folosite la preparare.

 

In aceasta perioada, legumele sunt numai bune de conservat. Nicio gospodina nu poate ramane indiferenta la bogatia de culori din gradina sau de pe taraba din piata. Ce-i drept, in zilele noastre, cuvinte precum „provizii” sau „muraturi” nu mai au rezonanta de altadata. Abundenta de produse din supermarket tenteaza multe femei „ocupate”, sa nu-si mai umple camarile sau congelatoarele pentru iarna. Exista insa multe gospodine care inca isi transforma bucataria, in aceasta perioada, intr-un adevarat laborator de procesare a bunatatilor. Zeci de kilograme de rosii, vinete, ardei gras, ceapa, morcov, castraveti, gogonele sunt spalate, curatate, tocate si transformate in provizii pentru anotimpul rece.

In multe familii s-au transmis, din generatie in generatie, anumite secrete despre cum sa pastrezi culoarea fructelor congelate, cum sa nu ti se inmoaie castraveciorii sau gogonelele din saramura, care e condimentul secret dintr-o zacusca sau ce combinatie de ciuperci este mai buna pentru murat. Pentru cine nu detnie insa astfel de secrete, cartile de nutritie sunt o buna sursa de inspiratie…

 

Una dintre cele mai populare preparate traditionale romanesti perfecte pentru iarna este zacusca. In cartile de bucate gasim retete de zacusca de vinete, de ghebe, de morcovi, de dovlecei, de fasole, cu trufe si hribi, de gogonele, de conopida sau cu alte ingrediente, dar cele mai populare sunt zacusca de vinete si cea de ghebe.

Pentru o reteta de zacusca de vinete gustoasa si sanatoasa, gospodina foloseste 5 kg. de vinete, 3 kg. de ceapa, 5 kg. de gogosar si ardei capia, 1 litru de ulei, 2 l suc de rosii fiert in prealabil, 1-2 linguri de sare, 3-4 linguri de zahar, piper, foi de dafin si, dupa preferinta, 1-2 ardei picanti.

Se coc vinetele si ardeii, se curata de coaja si seminte, apoi se toaca juliene sau se dau prin masina de tocat (dupa cum prefera fiecare). Se caleste ceapa pana devine aurie, apoi se pune ardeiul tocat, iar dupa cateva clocote se adauga vinetele si sucul de rosii si se lasa sa fiarba impreuna, la foc mic, pana iese uleiul deasupra, in buna pace cu boabele de piper si cu foile de dafin. Se pune apoi compozitia in borcane, se inchid ermetic si se mai dau cam o jumatate de ora la cuptor sau se fierb la bain-marie, dupa care borcanele cu minunatia de zacusca se infasoara in paturi si se lasa asa, sa se raceasca, pana a doua zi, cand se pun pe rafturile din camara.

 

Vinetele sunt printre cele mai sanatoase legume din lume. Contin fier, calciu si alte minerale,nutrienti esentiali bunei functionari a organismului uman. Fie ca le consumam coapte pe gratar si transformate in  salata, fie in tocanita sau in zacusca, ele sunt la fel de delicioase si au acelasi efect pozitiv asupra sanatatii. Ele contin anumiti fitonutrienti care imbunatatesc circulatia sangelui si hranesc creierul, iar datorita continutului bogat in fibre protejeaza tractul digestiv, impiedicand astfel aparitia cancerului de colon. Sunt recomandate si in dieta, pentru ca nu contin multe calorii.

Timp de cateva secole, vinetele au fost folosite si pentru a controla diabetul. Cercetarile recente le-au validat acest rol, datorita cantitatii mari de fibre si a nivelului scazut de carbohidrati solubili.

Cercetarile stiintifice au demonstrat ca vinetele coapte pot reduce nivelul de „colesterol rau”. Sunt bogate in bioflavonoide, antioxidanti puternici care regleaza tensiunea arteriala si previn depunerile de colesterol pe peretii vaselor de sange. Datorita continutului in vitamina K si bioflavonoide, reduc semnificativ riscul de infarct si accident vascular cerebral.

*Atentie, insa, din cauza continutului ridicat de alcaloizi, consumul de vinete este contraindicat persoanelor care sufera de alergii, guta, artrita, osetoporoza sau alte boli inflamatorii!  

 

Zacusca de ciuperci de padure (ghebe, hribi) este o delicatesa plina de beneficii pentru sanatate. Ciupercile de padure, folosite in alimentatia romanului din cele mai vechi timpuri, au revenit in forta, fiind o sursa de hrana dintre cele mai apreciate atat in tara, dar mai ales in strainatate. Oare de ce strainii platesc bani grei pentru ele? Iata raspunsul: deoarece padurile noastre, inca mai sunt relativ nepoluate, prin urmare gazduiesc o diversitate de flora si fauna invidiata de multi.
Fiind plecati mai toata ziua la serviciu, ocupati pana peste cap cu treburile zilnice, este aproape imposibil sa ne gasim timp pentru a alerga pe dealuri, dupa ele. Dar le gasim gata culese, in piata, asa ca nu ne ramane decat sa le cumparam si sa le pregatim pentru iarna. Se folosesc aceleasi legume combinate in aceleasi proportii ca la zacusca de vinete, doar ca se inlocuiesc vinetele cu ciuperci spalate, fierte si tocate in prealabil.

Odata ajunse pe mana gospodinelor, incepe adevarata magie. Alese si spalate cu grija, tocate manual la un loc cu gogosarii sau ardeii copti pe plita, intra in cazanul care abia le asteapta. Lasate sa clocoteasca impreuna, la foc mic, ingredientele atent proportionate, isi combina gusturile si se transforma intr-o adevarata delicatesa, amintind de vremurile copilariei, petrecute la bunici.

 

Despre ciuperci se spune ca in ele a fost concentrata „sanatatea pamantului”. In scrierile egiptene, ciupercile sunt considerate alimentele care contin cheia nemuririi. Poate cam mult spus, dar ele sut, cu siguranta, alimente si medicamente naturale care asigura hrana si sanatatea fara efecte secundare.

Ghebele (Armillaria mellea), care cresc din abundenta in padurile noastre de stejar, tei, frasin sau mesteacan, au piciorul lung, mai gros la baza, iar palaria de cunoare variabila, de la galben la maroniu, au carnea alba, cu gust si miros placut.

Proteinele si glucidele sunt combinate intr-un raport optim in componenta lor, iar multitudinea de minerale (calciu, potasiu, fosfor, cupru, magneziu), acizii organici, vitaminele si oligoelementele pe care le contin au determinat nutritionistii sa le considere intre cele mai sanatoase alimente. Au proprietati terapeutice importante, intre care acelea de prevenire a infectiilor respiratorii si a bolilor tractului digestiv, dar si de reducere a hipertensiunii arteriale.

Hribii (Boletus edulis) fac parte din categoria ciupercilor superioare. Sunt foarte gustosi si sanatosi, de aceea sunt si foarte cautati, atat in tara cat si in strainatate. Cresc mai ales in padurile de stejar, fag, mesteacan, carpen, pin sau tei. Piciorul ciupercii este alb, gros, iar palaria are culoare bruna-galbuie.Hribii nu contin zahar si lipide, dar au in componenta lor minerale si vitamine. Au in componenta lor siliciu, calciu, seleniu, magneziu, iod, cupru, sodiu, cobalt, fosfor, potasiu, zinc, vitamine din complexul B si sunt singurele alimente neanimaliere care contin vitamina D. Se stie ca vitamina D este esentiala pentru sistemul osos, seleniul este un luptator natural cu tumorile si previne imbolnavirea inimii, potasiul ajuta la mentinerea unei presiuni sanguine scazute si inhiba tumorile, uar zincul ajuta la eliminarea starilor depresive.

*Acestea fiind spuse, noua nu ne ramane decat sa va uram spor la treaba si sa va dorim pofta buna si sanatate deplina! 

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*