Zboruri medicale cu avioane turbojet, mai rapide si mai sigure decat aeronava prabusita in Apuseni

28 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Inspectoratul General al Aviatiei a primit o donatie nesperata constand in doua astfel de aparate, oferite de omul de afaceri Ion Tiriac si de o banca comerciala.

 

_0002_DSC03706Flota aeriana a unitatii speciale din cadrul Ministerului de Interne, care pune la dispozitie aparate de zbor pentru misiuni medicale precum transportul de urgenta al pacientilor ori al echipelor medicale de transplant, se va imbogati cat de curand cu doua avioame turbojet provenite din donatii, acestea urmand a se numara printre cele mai performante aeronave existente in dotarea Inspectoratului General al Aviatiei.

Anuntul a fost facut ieri seara, in cadrul unei sedinte a comandamentului de iarna reunit la Guvern, vicepremierul Liviu Dragnea mentionand ca este vorba de doua donatii generoase facute de omul de afaceri Ion Tiriac si de o banca comerciala. Nu a fost vorba de un anunt oficial, asa ca autoritatile nu au oferit mai multe detalii, dand de inteles ca acestea vor fi facute publice dupa ce vor fi intocmite formalitatile necesare iar cele doua aeronave vor intra efectiv in proprietatea Inspectoratului General al Aviatiei. Desi nu se cunosc inca datele tehnice ale celor doua avioane, este cert faptul ca acestea sunt net superioare celor folosite pana acum pentru rezolvarea urgentelor medicale, atat din punct de vedere al sigurantei, car si al datei de fabricatie si vitezei de deplasare.

 

978x0Alaturi de avionul SMURD achizitionat din procentul de doi la suta din impozit donat de populatie si de elicopterele din dotarea unitatii, cele doua avioane turbojet vor fi folosite cu precadere pentru zboruri medicale, fiind foarte eficiente pentru transportul de urgenta al pacientilor pe distante mari sau in conditiile in care transportul terestru nu este posibil, asa cum se intampla la aceasta ora in Buzau, Vrancea si Braila. Dupa accidentul din Apuseni si discutiile referitoare la conditiile improprii in care echipele de transplant trebuie de multe ori sa se deplaseze in tara, este cert faptul ca avioanele donate de omul de afaceri si institutia bancara vor fi folosite si pentru transportul acestor echipe, oferind un plus de siguranta, comfort dar si un timp mai scurt de reactie, ceea ce este esential in astfel de cazuri.

 

ambulanta-nameti1-350x262Necesitatea unor mijloace de transport aerian rapide si sigure a fost dovedita o data in plus si la finele saptamanii trecute, cand o echipa de medici plecata sa efectueze o prelevare de organe la Craiova a trecut printr-o adevarata aventura printre nameti. Ambulanta cu care se deplasau cei patru medici si o asistenta plecati de la Bucuresti, a parcurs o parte din drum pe soselele inzapezite, iar la un moment dat s-a defectat, echipa medicala si soferul ramanand prinsi intre nameti. Dupa cateva ore au fost preluati de o autospeciala de la ISU care a reusit sa razbata pana la ei, fiind dusi la spitalul din Craiova, unde erau asteptati pentru a preleva organele de la un pacient aflat in moarte cerebrala. Operatia de prelevare s-a desfasurat cu succes, medicii si asistenta ajungand inapoi la Bucuresti in jurul orei 2.00. In aceeasi noapte, unul din rinichii prelevati a fost transplantat unei paciente.

 

medici-apuseniIn acest timp medicul Radu Zamfir, cel care a avut cel mai putin de suferit in urma accidentului din Apuseni, a fost externat si de azi a revenit la munca iar copilotul ranit cel mai grav in acel accident a fost operat ieri la piramida nazala si femur, starea sa fiind stabila. Cat despre ceilalti doi medici raniti, acestia se simt bine iar evolutia lor este favorabila. Conform declaratiilor medicului Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant, in saptamana scursa de la tragedia din Apuseni vietile a noua pacienti au fost salvate datorita operatiilor de transplant.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*