Zece pacienți cu forme grave de cancer cutanat, operați de o echipă mixtă formată din medici români și americani

Intervențiile chirurgicale vor avea loc în cadrul unei clinici private de dermatologie din București, care va suporta 70% din costul operațiilor.

 

O echipă mixtă de medici români și americani va oferi o sansă la viață pentru zece pacienți care suferă de forme grave de cancer de piele. Aceștia vor fi operați, în următoarele două zile, printr-o tehnică ce oferă șanse mari de vindecare, fiind scutiți totodată de cheltuielile pe care o astfel de operație le impune și pe care mulți nu și le-ar fi permis.

Operațiile vor fi efectuate marți și miercuri, în cadrul Centrului Medical Dr. Leventer, iar unitatea medicală va suporta și 70% din costurile intervențiilor chirurgicale.  Din partea română, echipa medicală va fi alcătuită din dr. Mihaela Leventer, medicul specialist în anatomie patologică Tiberiu Tebeică și dermatologul Anca Stanciu.

Aceștia vor fi îndrumați de specialiști americani cu experiență în astfel de intervenții, sosiți la București special în acest scop. Este vorba de dr. Glenn D. Goldman – dermatolog la Universitatea din Vermont şi director al programului pentru rezidenţi în dermatologie la Colegiul de Medicină Larner al Universităţii din Vermont, dr. Vanessa Lichon, care practică chirurgia Mohs la un centru privat din SUA și dr. Sheethal Mehta – director of Mohs Micrographic and Dermatologic Surgery la Rush University Medical Center din Chicago.

 

Cei zece pacienţi vor fi operaţi printr-o tehnică cu o rată mare de vindecare, practicată în Statele Unite de peste 60 de ani. Dr. Mihaela Leventer a explicat că este vorba de cea mai avansată şi sigură metodă de tratament a cancerului de piele, aceasta fiind preluată în Europa de aproximativ 40 de ani și utilizată pentru prima dată în România la centrul medical pe care-l reprezintă. Metoda constă în îndepărtare în straturi a tumorilor maligne cutanate, chirurgii examinând ţesutul la microscop în timpul operaţiei, pentru a stabili dacă s-a atins zona de ţesut sănătos. Astfel, diagnosticul la microscop desfăşurat în timp real permite curăţarea celulelor canceroase în mod eficient, păstrând ţesutul sănătos intact.

Dr. Leventer a menționat că metoda poartă numele doctorului american Frederic Mohs, iar dintre carcinoame, cele bazocelulare şi spinocelulare sunt tratate cel mai eficient prin această procedură.

 

Dr. Mihaela Leventer

Referindu-se la incidența cancerelor de piele în România, specialistul centrului medical a declarat că o principală problemă o constituie un viciu de raportare a acestui tip de cancer. „Nu este menţionat în codurile de boală, nu se face o diferenţă între melanom şi alte cancere de piele, deci avem codificare greşită. În afară de acest lucru, între momentul internării în spital şi momentul în care vine raportul histopatologic care certifică diagnosticul pot să treacă 3-4 săptămâni şi nimeni nu completează datele de internare cu cele de laborator. Atunci, cancerele de piele se tratează sub alte diagnostice. De exemplu leziune ulcerată, leziune supra-infectată, alte boli ale pielii, fără să existe o raportare exactă, şi de aici viciul de tratament. Fiecare face ce crede, ce ştie. Cancerul de piele se dezvoltă la vedere, se dezvoltă unitar. Dcă este scoasă integral tumora cu toate rădăcinile, acest cancer poate să fie vindecat”, a subliniat dr. Mihaela Leventer, precizând totodată că se constată o creștere a numărului de cazuri de cancer de piele la nivel european.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*