Ziua Internationala a Bastonului Alb
Peste 6000 de nevazatori din judetele Buzau, Vrancea si Braila marcheaza astazi Ziua Mondiala a Bastonului Alb sau Ziua Internationala a Nevazatorilor. Artistul George Nicolescu, invitat de onoare al spectacolului organizat cu acest prilej. In Romania traiesc 3.200 de copii si 106.588 adulti cu handicap vizual.
Peste 6000 de nevazatori din judetele Buzau, Vrancea si Braila marcheaza astazi, 15 octombrie, Ziua Mondiala a Bastonului Alb sau Ziua Internationala a Nevazatorilor. Sarbatoarea, sustinuta printr-un eveniment de traditii si cultura la Sala Mare a Consiliului Judetean Buzau, l-au avut drept invitat special pe interpretul George Nicolescu.
Nevazatorii s-au bucurat si de evolutia trupei de teatru „Optimistii” din Braila, a unor solisti din Vrancea si a profesionistilor din Ansamblul „Plaiurile Mioritei” din Buzau.
In Asociatia Nevazatorilor din Buzau si Vrancea sunt inscrisi peste 5.800 de nevazatori care cotizeaza anual cu 80 de lei pentru existenta acestei forme asociative. Nevazatorii merg in excursii in tara si in strainatate sau sunt solicitati sa participe la diverse activitati culturale.
Presedintele ANR Buzau, Mihai Balasa, spune ca „nevazatorul este o persoana dependenta de alta persoana, ca atare si in urbea noastra exista obstacole pentru acestea. Am solicitat Primariei Buzau infiintarea de trotuare tactile, iar in mijloacele de transport in comun am solicitat sa existe avertizare sonora, prin care sa se anunte ca urmeaza, spre exemplu, statia Micro III, statia Dorobanti etc. La intrarea in gara, chiar la sala de asteptare, exista un sistem de trotuare tactile. Sunt acele trotuare pe care le simti sub picioare. Nu am realizat in ultimii ani decat sonorizarea la semafoarele centrale, cu acei greierasi care se aud, astfel incat nevazatorul sa stie ca poate traversa. In zona Directiei de Asistenta Sociala ar trebui un semafor de acest fel, pentru ca foarte multe persoane cu acest handicap apeleaza la serviciile Directiei”, a aratat presedintele Asociatiei Nevazatorilor buzoieni, care ar fi dorintele pe care persoanele cu deficiente de vedere din Buzau le au cu prilejul zilei lor, dorinte pe care spera ca autoritatile sa le ia in seama, macar pentru viitor.
In Romania traiesc 3.200 de copii si 106.588 adulti cu handicap vizual, arata o statistica a Directiei Generale pentru Protectia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, publicate la 30 iunie. Nu mai putin de 1.116 dintre copii si 54.559 adulti sunt incadrati la gradul „grav” de handicap.
Asociatia Nevazatorilor din Romania este o organizatie nonguvernamentala nationala, recunoscuta de utilitate publica. Aceasta reprezinta interesele nevazatorilor la nivelul intregii tari, fiind recunoscuta ca organizatie nationala reprezentativa a nevazatorilor, atat de catre autoritatile publice romane, cat si de catre organizatiile internationale ale nevazatorilor. Este membra a Uniunii Europene a Nevazatorilor, a Uniunii Mondiale a Nevazatorilor, a Consiliului National al Dizabilitatii si, implicit, a Forumului European al Dizabilitatii. Asociatia cuprinde circa 80.000 de membri, persoane incadrate in categoriile de handicap vizuale grav, accentuat si mediu.
Numarul de filiale a crescut, dupa 1990, de la 16 la 30, sporind totodata reteaua sucursalelor si a cluburilor, precum si cifra personalului salariat.
Ziua Internationala a Nevazatorilor a fost instituita de Organizatia Europeana pentru Bunastarea Nevazatorilor, in anul 1993, la Varsovia (Polonia), cand ziua de 15 octombrie a fost proclamata „Ziua bastonului alb” de catre presedintele SUA, Lyndon B. Johnson, la 6 octombrie 1964. Ulterior, acest eveniment a capatat un caracter international, ziua fiind sarbatorita pe intregul mapamond.
Bastonul alb, sprijinul de nadejde al persoanelor fara vedere si, totodata, un simbol al independentei, a fost inventat in 1930 de George A. Bonham, membru al Clubului „Lions” din Peoria, statul american Illinois. Un an mai tarziu, bastonul alb si-a facut intrarea in Franta, fiind distribuit tuturor persoanelor nevazatoare din aceasta tara. Ulterior, de ajutorul acestui „prieten” fidel au putut beneficia nevazatori din lumea intreaga.
Asociatia Internationala a Cluburilor „Lions” a fost infiintata in anul 1917 de omul de afaceri Melvin Jones, din Chicago. Activitatea acestei asociatii vizeaza cu precadere ajutorarea copiilor si a persoanelor varstnice, precum si rezolvarea problemelor dificile cu care se confrunta omenirea, cum sunt pierderea vederii, prevenirea toxicomaniei sau combaterea diabetului.
In prezent, asociatia cuprinde aproximativ 45 000 de cluburi „Lions”, active in 193 de tari. In Romania, primul club „Lions” a fost infiintat in 1990, iar la Buzau este una dintre primele filiale din tara.
SUPERB, am avut sansa sa fiu cu cei prezenti in sala C.J. Buzau unde am savurat bucuria zilei. Felicitarii participantilor si organizatorilor!