Ziua Medicinei Militare, celebrată cu onor

21 august 2023 | 0 comentarii |

Se împlinesc 161 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Înaltul Decret Domnesc prin care se înființau Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român.

 

Ziua Medicinei Militare este marcată, în fiecare an, la 21 august, dată la care, în urmă cu 161 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Înaltul Decret Domnesc nr. 4629/21 august 1862, prin care luau fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român. Acesta este, practic, momentul constituirii unui element specializat care asigură servicii medicale care, de-a lungul a peste un secol și jumătate sunt „recunoscute pentru înaltă performanță si calitate, atât pentru efectivele militare, cât si pentru populația civilă”.

Cei 161 de ani de Medicină Militară românească au fost marcați de toate structurile medicale ale Ministerului Apărării (MApN), ale Ministerului Afacerilor Iterne (MAI) și cele ale Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ), care și-au manifestat recunoştiinţa şi respectul faţă de eroii care, prin jertfa personală sau exemplul de profesionalism şi dedicare au creat singura profesie cu două valenţe, care respectă două jurăminte – cel faţă de ţară şi cel al lui Hipocrates.

 

Gral medic Dragos Marian Popescu

Seria de manifestări omagiale a debutat la Monumentul Eroilor Sanitari din Piața Operei, unde a fost adus un pios omagiu înaintașilor și părintelui medicinei româneşti, Carol Davila, iar personalul medico-militar activ și în rezervă a fost felicitat pentru profesionalism, dedicare și spiritul de sacrificiu demonstrat de-a lungul celor 161 de ani de când funcționează ca structură organizată.

Cu acest prilej, șeful Direcţiei Medicale a MApN, general-maior medic conf. univ. dr. Dragoş-Marian Popescu, a mulţumit întregului personal medico-sanitar pentru activitatea desfăşurată şi pentru devotamentul cu care a ales să îşi facă datoria în numele şi în slujba umanităţii.

Îmi exprim convingerea că, dincolo de toate obstacolele şi dificultăţile inerente oricărei misiuni de maximă importanţă, medicina militară va reuşi întotdeauna să-şi croiască drumul către îndeplinirea nobilei sale meniri. La mulţi ani Medicinei Militare, la mulţi ani celor care duc mai departe tradiţiile acestei nobile arme şi specialităţi militare!”, a transmis generalul Popescu.

 

La finalul ceremoniei militare de la Monumentul Eroilor Sanitari din Capitală a avut loc o campanie de donare de sânge, cu ajutorul unităţii mobile a Centrului de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale.

A vorbi despre Ziua Medicinei Militare înseamnă a evoca faptul că în România transfuzia sanguină este un domeniu înființat de un medic militar, Nicolae Nestorescu, cel care a scris istoria transfuziei sanguine în medicina militară începând cu anul 1942, anul de naștere al Centrului de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale «Colonel profesor doctor Nicolae Nestorescu»”, au transmis studenții militari.

De Ziua Medicinei Militare eiau donat viaţă celor greu încercaţi, pentru salvarea a cât mai multor vieţi. Şi-au învins fricile şi s-au alăturat luptei pentru viaţă, viitorii medici militari, actualii studenţi ai Institutului Medico-Militar din Bucureşti. România are cei mai puțini donatori de sânge din Europa, motiv pentru care orice campanie de donare de sânge este binevenită, fiecare picătură de sânge putând face diferenţa dintre viaţă şi moarte”, au transmis reprezentanții Direcției Medicale a Armatei, îndemnând toți românii să urmeze „gestul studenţilor militari”.

Manifestările dedicate Zilei Medicinei Militare au continuat la statuia și mormântul generalului medic Carol Davila, care veghează Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) și rămâne un model de devotament, profesionalism și dedicare în slujba vieții.

Prezentă la manifestările dedicate Zilei Medicinei Militare, alături de șefii clinicilor și secțiilor din spital, general maior medic prof. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul unității medico-militare, a subliniat că „astăzi, lumea traversează o perioadă caracterizată prin multiple riscuri, amenințări și vulnerabilități, dar istoria recentă, a ultimilor ani, a demonstrat că, la nivel internațional, sistemele medico-militare au continuat să surprindă toate societățile moderne prin capacitatea de a se dezvolta și adapta la noi misiuni. În acest context, Ziua Medicinei Militare reprezintă un bun prilej de a mulțumi tuturor celor care lucrează în reţeaua de sănătate a apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti – medici, asistenți medicali, personal medical mediu, cadre militare și civile – pentru profesionismul și dedicarea pe care o arată, zilnic, pacienților! La mulți ani, tuturor colegilor și prietenilor noștri care au lucrat sau lucrează în sistemul medico-militar românesc!”.

 

Tot cu prilejul Zilei Medicinei Militare, în Amfiteatrul SUUMC s-a dat citire ordinelor de avansare, la termen, a ofițerilor și subofițerilor unității, precum și ordinelor de acordare a Emblemei de onoare a medicinei militare.

La împlinirea a 161 de ani de la semnarea certificatului de naștere al profesiei de medic militar, comandantul SUUMC reamintește că „medicina militară este esențială pentru orice societate”, iar ceea ce își dorește întreg corpul medico-militar la ceas aniversar este „să fie acceptat de sistemele din care face parte, în sensul în care trebuie înțeles faptul că medicul are misiunea de a salva vieți în spatele frontului și nu în prima linie, iar asta nu impune îndeplinirea unor standarde fizice ci a unora legate de profesionalism și experiență”, să aibă o predictibilitate în carieră și o siguranță în continuitatea procesului de formare și perfecționare.

În același timp, generalul medic Florentina Ioniță Radu subliniază că „Medicina militară nu a fost niciodată selectivă atunci când a fost vorba de sănătatea şi viaţa românilor, tratând, cu aceeaşi aplecare şi devotament, atât militarii în activitate, rezervă şi retragere, cât şi populaţia civilă”.

Și la Timișoara, sub motto-ul Medicina militară, un dublu legământ, unul pentru țară și unul pentru oameni!, medicii Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” au marcat Ziua Medicinei Militare și au reamintit de momentul în care a fost înființată această structură medicală în România și au subliniat importanța medicinei militare în salvarea de vieți și asigurarea sănătății populațiti militare și civile, în orice etapă istorică și socială.

Totodată, reprezentanții unității medico-militare de pe Bega au transmis mesaje de recunoștință înaintașilor și urări de bine colegilor care se află la datorie. „Cu ocazia Zilei Medicinei Militare le dorim sănătate şi putere celor care, cu profesionalism şi responsabilitate, îşi dedică activitatea pentru a trata şi salva vieţi. La mulți ani!”, a transmis conducerea Spitalului Clinic Militar de Urgență din Timișoara, pe rețelele sociale.

 

Direcția Medicală a Ministerului de Interne transmite că „Rememorarea Zilei Medicinei Militare este bine să fie făcută mereu, pentru că devotamentul, dăruirea, curajul și spiritul de sacrificiu al personalului medico-sanitar traversează decenii și secole, manifestându-se în toate momentele cruciale ale istoriei poporului român. Această zi ne determină să reflectăm nu numai la momente istorice, dar mai ales la efortul neprecupețit al personalului medico-militar în îngrijirea efectivelor, a populației civile, a bolnavilor și răniților atât pe timp de război, cât și de pace, precum și în situațiile de criză”, a transmis Direcția Medicală a MAI.

Odată cu aniversarea celor 161 de ani de existență a Medicinei Militare din România, care „stă sub semnul profesionalismului, dedicării și devotamentului necondiționat al corpului profesional al medicilor și farmaciștilor în uniformă”, și a omagierii generațiilor de înaintași care s-au dedicat sănătății semenilor lor, conducerea MAI a felicitat întregul personal medico-militar și le-a urat tuturor „sănătate, putere de muncă și La mulți ani!”.

 

Repere istorice

 

* La 21 august 1862, prin Înaltul Decret Domnesc nr. 4629, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înfiinţate Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei.

* În anul 1830, atât activitatea Serviciului Sanitar Militar, cât şi cea a Serviciului Sanitar Civil erau coordonate de Comitetul Doftoricesc, așa cum se menționează în volumul „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).

* La 13 septembrie 1831 are loc înființarea unui lazaret, în baza regulamentului „miliţiei” Principatului Ţării Româneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central.

* În 1851, la solicitarea comandantului spitalului, se constituia primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenţei medicale în regim de urgenţă.

 

* În 1853, domnitorul Barbu Ştirbei încredința conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila, care a elaborat primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, , structurat pe asigurarea a două funcţii organice, respectiv, asistenţa medicală chirurgicală şi cea de medicină internă. Tot prin efortul său, se concretizează conceptul de infrastructură materială şi de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.

* În 1857, au fost puse bazele învăţământului medical din ţara noastră, prin înfiinţarea, de către Carol Davila, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu, a Şcolii naţionale de medicină şi farmacie.

* În aprilie 1882 este promulgată, prin Înaltul Decret nr. 1125/15 aprilie, Legea pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei și sunt elaborate Instrucţiunile pentru funcţionarea ambulanţelor, precum și Decizia relativă la serviciul ambulanțelor în armată, creându-se astfel cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, care era condus de o direcţie specializată din cadrul Ministerului de Război.

 

* În anul 1932, în memoria medicilor, sanitarilor şi a surorilor voluntare care au salvat vieţi pe fronturile Primului Război Mondial a fost ridicat, în Bucureşti, Monumentul Eroilor Sanitari. Realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli, monumentul este amplasat în Piaţa Operei, în vecinătatea Operei Naţionale şi a Facultăţii de Medicină şi este înscris în Lista monumentelor istorice.

Medicii militari de toate specialităţile au devenit, în timp, personalităţi recunoscute de lumea medicală, atât pe plan intern cât şi la nivel internaţional.

Le mulțumim și noi salvatorilor de vieți, cu epoleți, și le urăm atât loc cât și Medicinei Militare pe care o reprezintă cu cinste și onoare, „La mulți ani!

 

Sursă foto: MApN – Direcția Medicală/ SUUMC 

 


Adaugati un comentariu


 

*