Ziua Națională a Inimii

4 mai 2019 | 0 comentarii |

Peste 140.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional fiind provocate de aceste boli.

 

În fiecare an, începând din 1997, România marchează, la data de 4 mai, Ziua Națională a Inimii. Această zi a fost aleasă în 1996, în conformitate cu directivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale.

Ziua Națională a Inimii este cel mai potrivit prilej de conștientizare atât în rândul medicilor cât și al populației, că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România.

Conform specialiștilor, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este, la nivel național, de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, astfel că aproximativ 60 % din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt provocate de boli cardiovasculare, faţă de 19% de cancer.

În Uniunea Europeană, sunt diagnosticate, anual, peste şase milioane de cazuri noi cu afecţiuni cardiovasculare, iar la nivelul întregii Europe peste 11 milioane. Statisticile raportează, de asemenea, aproape 49 de milioane de pacienţi diagnosticaţi cu o astfel de boală.

 

Bolile cardiovasculare cauzează, în fiecare an, peste 17,7 milioane de decese pe an la nivel global, peste 3,9 milioane de decese în Europa şi peste 1,8 milioane în UE, adică 45% din totalul deceselor la nivelului întregului continent şi 37% la nivelul Uniunii Europene, fiind principala cauză de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

În România, potrivit Societăţii Române de Cardiologie, peste 140.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, rata mortalității din cauza bolilor cardiace fiind de două ori mai mare decât în alte state din Uniunea Europeană. Îngrijorător este și faptul că aproape 5% din populaţia peste 35 de ani a României suferă de insuficienţă cardiacă și, în fiecare oră, apar în medie cinci cazuri noi, ceea ce înseamnă o medie de circa 45.000 cazuri noi/an.

Fiecare a șaptea persoană din lume, adică peste 1,1 miliarde de oameni, are hipertensiune, dar jumătate din cei afectați nici măcar nu îşi cunosc această problemă. Doar o cincime din hipertensivi ţin sub control afecţiunea care poate avea complicații grave: infarctul miocardic, atacul vascular cerebral, insuficienţa renală etc.

 

În majoritatea ţărilor din UE se desfăşoară programe de prevenire, depistare precoce şi urmărire a pacienţilor cu afecțiuni cardiovasculare.

Având în vedere numărul mare al persoanelor ce suferă de insuficienţă cardiacă, Societatea Română de Cardiologie trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea creării de programe pentru depistarea precoce, de tratament modern şi de urmărire a evoluţiei pacienţilor.

Dacă, însă, noi înșine nu ne propunem să fim oamenim sănătoși, amânăm cu anii să ne facem un control medical sau nu acordăm atenție semnelor care pot indica o afecțiune gravă, aceste eforturi vor fi insuficiente.

De aceea, medicii cardiologi ne sfătuiesc să ne verificăm periodic tensiunea arterială, valorile colesterolului şi glicemia și să-i promitem inimii noastre că vom mânca mai sănătos, că vom face mai multă mișcare, vom renunța la fumat, ne vom face controalele periodice și ne vom încuraja copiii să adopte un stil de viață sănătos, fiind noi înșine exemplu pentru ei.

Controlul asupra principalilor factori de risc: tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizică poate duce la reducerea deceselor.

 

În acest context, Ministerul Sănătăţii anunță că, în vara acestui an, va lansa apelul pentru implementarea unui Program de screening care are ca scop identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular. Programul va avea o durată de 5 ani și un buget de 20 milioane euro, fonduri europene nerambursabile. Peste 170 000 de persoane vor beneficia de screening.

Tot în vara aceasta, Ministerul Sănătății va începe implementarea unui proiect de 2,5 milioane de euro, finanțare asigurată printr-un grant norvegian, prin care va fi creat registrul de urmărire a remodelării ventriculare stângi în infarctul miocardic acut cu scopul prevenirii insuficienței cardiace. De asemenea, Ministerul Sănătății va continua și în 2019 acțiunile prioritare suport pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică prin implantarea de defibrilatoare cardiace interne, program derulat în 9 spitale, precum și pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut, program derulat în 18 spitale”, se menționează într-un comunicat remis de MS.

 

CNAS reamintește, în celași context, că are în derulare un program național de tratare a bolilor cardiovasculare grave prin intervenții chirurgicale și prin implantare de dispozitive menite să normalizeze funcționarea inimii și circulația sângelui, program care s-a dezvoltat și s-a diversificat incluzând noi proceduri, în condițiile în care și bugetul alocat s-a triplat, ajungând în 2018 la aproape 130 milioane lei. „În prezent există 12 activităţi în cadrul Programului de Boli Cardiovasculare, adresate atât copiilor cât şi adulților, iar din anul 2018, la nivelul CNAS se derulează un contract cost-volum pentru afecțiunile cardiovasculare, cu un numar de 70.000 pacienți eligibili”, infomrază CNAS.

De asemenea, o paletă largă de medicamente destinate tratării bolilor cardiovasculare sunt pe toate sublistele de compensare, iar printre serviciile preventive pe care le efectuează medicii de familie se numără și cele de evaluare a riscurilor cardiovasculare la adulţi. De anul trecut, pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare li se oferă posibilitatea să se prezinte pentru consultaţii direct la medicul de specialitate din ambulatoriu, fără bilet de trimitere, iar depistarea și controlul factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare se face și în spitalizarea de zi.

Pe lângă marcarea Zilei Naţionale a Inimii la 4 mai, România marchează, în fiecare an, Ziua Mondială a Inimii la 29 septembrie, iar în luna februarie, Fundaţia Română a Inimii în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie marchează Ziua Naţională a Prevenţiei Cardiovasculare.

 


Adaugati un comentariu


 

*