Ziua Persoanelor cu Handicap, celebrata si la Buzau

3 decembrie 2012 | 1 comentariu |

Asociatia de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic si DGASPC Buzau au organizat, cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean, un simpozion si o serie de actiuni cultural-artistice sustinute de copiii cu dizabilitati, pentru a marca aceasta zi.

 

Astazi, lumea intreaga marcheaza Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap. Potrivt unei cercetari de piata a CE, publicata pe 30 noiembrie, in Uniunea Europeana, o persoana din sase (aproximativ 80 de milioane de oameni), are o dizabilitate al carei grad variaza intre usor si grav.

Peste o treime dintre persoanele de peste 75 de ani sufera de o dizabilitate care le impune limitari intr-o anumita masura, iar numarul acestora se estimeaza ca va creste odata cu imbatranirea progresiva a populatiei UE.

Majoritatea acestor persoane sunt impiedicate frecvent sa participe pe deplin in cadrul societatii si al economiei, din cauza unor obstacole fizice sau de alta natura, precum si a discriminarii. 86 la suta dintre europeni considera insa  ca solutii similare in materie de accesibilitate la nivelul intregului continent ar permite persoanelor cu dizabilitati sa calatoreasca, sa studieze si sa lucreze in alte state membre ale UE, iar 78 la suta sunt de parere ca normele comune ar facilita activitatea companiilor pe piata unica, mai arata sondajul realizat de CE.

Cu prilejul acestei zile, Asociatia de Sprijin a Copiilor Handicapati Fizic din Romania (ASCHF) – Filiala Buzau, cu finantare de la Consiliului Judetean (CJ) si in colaborare cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) au organizat, la Biblioteca Judeteana „Vasile Voiculescu”, un simpozion tematic, in cadrul Proiectului „Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap”.

 „Prin aceste actiuni speram ca ziua de 3 decembrie este un prilej de a reflecta asupra statutului pe care-l are aceasta categorie de oameni, de a schimba mentalitati, de a promova incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati si nu discriminarea unor persoane care, dincolo de handicap, au aceleasi drepturi”, a declarat directorul DGASPC, Alina Badulescu.

La eveniment au participat membri ai ASCHF, precum si beneficiari ai sistemului de asistenta sociala de la nivelul judetului Buzau, care au fost informati cu privire la noutatile legislative in domeniul respectarii, protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu handicap si a modului cum sunt aplicate acestea la nivelul judetului nostru.

Cu acelasi prilej au fost organizate jocuri si concursuri de indemanare, de invatare si de desene. Totodata, la nivelul D.G.A.S.P.C. Buzau, Ansamblul Ciuleandra al Liceului din orasul Pogoanele le-a oferit batranilor din Centrul de Asistenta Medico Sociala din localitate, un spectacol folcloric si piesa de teatru „Chirita in provincie” de Vasile Alecsandri.. Astfel de actiuni au avut loc si in alte unitati de protectie din cadrul D.G.A.S.P.C. Buzau, unde sunt protejate persoane cu dizabilitati.

Presedintele CJ, Cristi Bigiu, cu prilejul Zilei Internationale a Persoanelor cu Handicap transmite un mesaj prin care spune ca „este important sa constientizam ca fiecare dintre noi trebuie sa aiba o conduita care sa contribuie la eliminarea barierelor si sa duca la o mai buna integrare in societate a persoanelor cu dizabilitati si ca incluziunea sociala reprezinta un factor important al progresului intregii societati, ca toti cetatenii acestei tari au aceleasi drepturi”.

In scopul integrarii persoanelor cu dizabilitati in viata sociala, politica si economica a unei tari, in anul 1992, Organizatia Natiunile Unite (ONU) a hotarat ca ziua de 3 decembrie sa fie proclamata Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap.

Conventia Relativa a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati a fost adoptata la 13 decembrie 2006, la sediul ONU, fiind semnata de 147 de tari si a intrat in vigoare la 3 mai 2008. Este vazuta ca un instrument de aplicare a drepturilor oamenilor cu deficiente mentale sau fizice.

UE si toate cele 27 de state membre ale acesteia s-au angajat deja sa creeze o Europa fara obstacole, prin semnarea Conventiei Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (UNCRPD).

Comisia a adoptat, in 2010, o strategie cuprinzatoare pentru crearea, pana in 2020, a unei Europe fara obstacole pentru persoanele cu dizabilitati.

In decembrie 2011, Comisia Europeana a lansat o consultare publica cu durata de zece saptamani privind posibile masuri de imbunatatire a accesibilitatii in Europa, rezultatele urmand sa fie utilizate la pregatirea Actului european privind accesibilitatea. Comisia intentioneaza sa prezinte in acest scop o propunere, in cursul anului 2013.


Categorii: Actual, Autoritati

Comentarii (1)

  1. ASCHFR Filiala Buzau spune:

    Multumim pentru articolul publicat de Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap, am dori sa fiti mereu alaturi de noi.

Adaugati un comentariu


 

*