Mediatorii sanitari si asistentii comunitari, monitorizati de subprefectul Buzaului, Vasile Alecu

22 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Acesta a organizat ieri, o dezbatere cu autoritatile pulbice locale implicate in activitatea asistentilor sanitari comunitari si mediatorilor sanitari, in care s-au identificat mijloacele prin care activitatea acestora sa se eficientizeze. O sarcina prioritara care le-a fost trasata pentru aceasta perioada este aceea de ajuta persoanele varstnice din comunitatile rurale.

 

Subprefect Vasile Alecu

Ieri, La Sala „Filipescu” a Consiliului Judetean, subprefectul Buzaului, Vasile Alecu, a irganizat o intalnire de lucru cu reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – Buzau, asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari din judet.   Cu acest prilej, subprefectul Alecu a cerut sa fie informat despre activitatea asistentilor sanitari comunitari si a mediatorilor sanitari comunitari la nivelul judetului Buzau si probleme cu care acestia se confrunta in desfasurarea activitatii la nivelul comunitatilor unde sunt arondati, ca si despre felul in care sunt respectatte mecanismele de implementare a strategiilor Guvernului privind incluziunea cetatenilor romani de etnie rroma si de sprijin a persoanelor varstnice si cu nevoi speciale din fiecare localitate.

O problema extraordinar de importanta, pe care vreau sa o aiba fiecare asistent medical comunitar ca si fiecare mediator sanitar in aceasta perioada, este aceea ca fiecare sa-si desfasoare atributiunile pentru care este platit si sa acorde o mai mare importanta persoanelor varstnice si lipsite de ajutor, astfel incat sa evitam producerea unor evenimente nedorite”, a declarat subprefectul Alecu, pentru Sanatatea Buzoiana.

 

Tematici vizate

 

In cadrul intalnirii, reprezentantii institutiilor descentralizate care se ocupa de activitatea asistentilor comunitari si a mediatorilor sanitari, precum si de populatia careia acesia le ofera servicii, s-a dezbatut  cadrul legislativ de asistenta medicala comunitara, finantarea retelei de asistenta medicala comunitara in judet; evolutia retelei de asistenta medicala comunitara din 2007, de la infiintare si pana in prezent; implicarea asistentilor sanitari comunitari si a mediatorilor sanitari comunitari in derularea Programelor Nationale de Sanatate a femeii si copilului; rolul retelei de asistenta medicala comunitara in screening-ul pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin.

Un punct important al intalnirii a fost reprezentat de problemele cu care se confrunta asistentii sanitari comunitari si mediatorii sanitari comunitari in activitatea curenta si identificarea unor cai si mijloace pentru imbunatatirea acestor probleme si eficientizarea activitatii in comuntatile de rromi, dar si relatia pe care asistentii medicali comunitari o au cu autoritatile publice locale si medicii de familie din zonele in care activeaza.

 

Monitorizare si evaluare

 

Ascultand problmele pe care fiecare asistenti sanitar comunitar si mediator sanitar le-a adus in discutie, atat in relatia cu primarii localitatilor in care activeaza, cat si cu medicii de familie si institutiilor publice cu care colaboreaza, subprefectul Vasile Alecu a atras atentia tuturor participantilor la dezbatere, ca „trebuie sa se impluce mai eficient, astfel incat sa-si justifice postul si locul pentru care este platit. Am cerut, de asemenea, ca fiecare problema intampinata sa fie raportata institutiilor abilitate si, lunar, sa mi se prezinte un raport in al activitatii fiecarui asistent comunitar si mediator sanitar. Fiecare va fi apot verificat, prin sondaj, daca si-a respectat <fisa postului>. Nu este admisibil sa mai vedem copii nevaccinati, batrani bolnavi si neajutorrati, gasiti inghetati in case sau in imposibilitatea de a-si face un tratament atunci cand are nevoie”, si-a exprimat pozitia subprefectul Buzaului, mentionand ca nu se va accepta niciun compromis si nu va acorda clementa fata de cei care nu-si vor face treaba.

 

In decembrie va avea loc o intalnire si cu primarii

 

Pentru a se asigura ca activitatea asistentilor medicali comunitari si a mediatorilor sanitari este sprijinita si de autoritatile publice locale potrivit legislatiei in vigoare, subprefectul Alecu spune ca in decembrie va avea o intalnire si cu primarii din judet, iar la sfarsitul fiecarui trimestru va face o analiza a modului in care au fost respectate dispozitiile in acest sens.

Referitor la finantarea activitatilor desfasurate de asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari, Mihaela Voineagu purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica, a precizat ca „in baza prevederilor art.8, din HG nr. 56/2009, pentru aprobarea Normelor metodologie de aplicare a OUG nr. 162/2008, finantarea cheltuielilor de personal se suporta, potrivit legii, de la bugetul local, din sumele transferate de la bugetul de stat de catre Ministerul Sanatatii, prin Directiile de Sanatate Publica. Suma alocata pe total judet pentru anul 2012 este de 680,00 mii lei, aceasta fiind repartizata autoritatilor administratiilor publice locale care au preluat ansamblul de atributii conform OUG 162/2008. Finantarea cheltuielilor de personal se face lunar, in baza solicitarilor intocmite de autoritatile publice locale si inaintate Directiei de Sanatate Publica, care centralizeaza datele si solicita Ministerului Sanatatii deschiderea de credite”.

Potrivit DSP, in judetul Buzau isi desfasoara activitatea 13 mediatori sanitari, care deservesc 8 comunitati (6 in mediul urban si 7 in rural), si 43 de asistenti medicali comunitari (2 in mediul urban si 43 in mediul rural), care asigura servicii de specialitate in 41 de comunitati  din judet.

 


Categorii: Actual, Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*