49 de dosare aprobate de CNAS, pentru tratamentul cu molecule noi

19 iulie 2014 | 0 comentarii |

Protestele de strada ale pacientilor disperati si actiunile in instanta par sa dea roade. Bolnavii cu afectiuni grave au, in sfarsit, acces la tratamentele de care depinde viata lor.

 

studiu piata medicamenteA trebuit sa treaca aproape sapte ani si sa aiba loc nenumarate proteste si actiuni in instanta pentru ca statul roman sa accepte ca bolnavii af;lati in stare critica au nevoie de tratamente de ultima generatie, care si-au dovedit eficienta in strainatate, dar la care, fiind prea costisitoare, pacientii romani nu puteau decat sa viseze ca le vor salva viata.

HG nr. 389/ 2014 privind introducerea a 17 molecule noi in lista medicamentelor compensate nu mai lasa, insa, loc de intors. Bolnavilor trebuie sa li se asigure tratamentul salvator.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) transmite printr-un comunicat de presa ca a aprobat, in primele doua saptamani ale lunii iulie, 49 de dosare pentru tratamentul cu molecule noi. Institutia mentioneaza ca monitorizeaza permanent, dosarele tuturor pacientilor aflati in terapie cu medicamente care necesita aprobarea comisiilor de experti, in vederea initierii sau continuarii tratamentului recomandat de medicii specialisti.

 

Vasuile Chiurchea, presedinte CNAS

Vasuile Chiurchea, presedinte CNAS

Comisiile de experti necesare aprobarii terapiilor cu aceste molecule au fost organizate la nivelul CNAS, iar casele judetene de asigurari de sanatate au fost informate despre necesitatea transmiterii imediate a dosarelor depuse de pacienti in vederea aprobarii noilor terapii. Dosarele pacientilor sunt intocmite de medicii curanti care au diagnosticat boala, au in evidenta pacientul si vor monitoriza evolutia bolnavului sub tratament, se arata in documentul citat.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii, prin specialistii sai, au efectuat in regim de urgenta procedurile de implementare a Hotararii de Guvern prin care un numar de 17 molecule noi au fost introduse in lista de medicamente de care beneficiaza asiguratii, atat in tratamentul ambulatoriu, cat si in cadrul Programelor Nationale de Sanatate”, a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, se arata in comunicatul institutiei.

Odata cu publicarea HG nr. 389/ 2014 privind introducerea a 17 molecule noi in lista medicamentelor compensate, CNAS nu a mai avut incotro, a luat masurile necesare aplicarii acesteia si a celorlalte acte normative subsecvente, altfel risca noi procese si noi proteste la care recurg pacientii disperati.

 


Adaugati un comentariu


 

*