Bolnavii cronici si medicii de familie, nemultumiti de noul pachet de servicii medicale de baza

15 ianuarie 2014 | 1 comentariu |

Pacientii care au nevoie de medicamente scumpe vor sa primeasca reteta in fiecare luna, iar medicii de familie spun ca nu le pot oferi consultatii gratuite decat la trei luni, potrivit noii Legi a Sanatatii. Ministerul anunta insa ca in aceste zile au loc dezbateri pe fiecare capitol.

 

medici de familieNoua legislatie din domeniul Sanatatii, care tinteste reformarea sistemului si norme de aplicare valabile pana in 2020, lansata in dezbatere publica in decembrie 2013, de Ministerul Sanatatii, are deja un impact negativ si da frisoane bolnavilor cronici care s-ar putea vedea in situatia de a plati o diferenta de pret imposibil de suportat, la retetele compensate o data pentru trei luni.

Eliberarea retetelor si monitorizarea bolnavilor cronici sunt principalele motive de confuzie din de Proiectul de lege privind pachetul serviciilor medicale de baza, aflat in dezbatere publica, reclamate de medicii de familie.

Doctorii cer un interval de timp pentru a fi informati si a se lamuri in privinta noilor prevederi. Autoritatile sanitare au promis ca, in primele doua luni ale anului, medicii de familie vor fi instruiti in privinta acestor reglementari, dar pana acum nu s-a facut niciun pas in teritoriu, in acest sens. Ce-i drept, abia au trecut doua saptamani de la inceputul anului, iar una dintre ele a fost de vacanta, pentru functionarii publici.

Ministrul Sanatatii anunta insa ca in aceste zile au loc dezbateri pe fiecare capitol din noua legislatie, cu toti factorii implicati, la nivelul fiecarui esalon al serviciicolr medicale.

 

gina campeanu-sanatatea-buzoianaProiectul legislativ privind pachetul de servicii medicale de baza oferit populatiei, aflat in dezbatere publica, produce neintelegeri si creeaza confuzii in randul pacientilor, dar si al medicilor.

Medicul de familie Gina Campeanu spune ca una dintre problemele semnalate la nivelul cabinetului se refera la monitorizarea pacientilor cu boli cronice, iar eliberarea retetelor in acest caz, dupa cum intelege ea, o data la trei luni, este in defavoarera bolnavilor. „Pacientul cronic, fiind, de regula, pensionar cu pensie mica, luandu-si reteta pe trei luni de la noi, daca nu survin modificari in schema de tratament, ce va face el daca nu are bani sa isi ia reteta intreaga, pe trei luni? Ma gandesc ca ar fi o posibilitate ca farmacia sa-i elibereze cumva etapizat aceasta reteta. Farmacia ar trebui sa aiba dreptul si vointa sa faca asta, sa elibereze lunar aceste medicamente. Pe de alta parte, daca bolnavul vine la noi lunar, noi nu il putem si consulta, chiar daca el ar dori asta, decat contra-cost, pentru ca nu putem cuantifica o consultatie decat la trei luni. O data la sase luni, bolnavul cronic merge la specialistul cardiolog care ii face o reevaluare”, explica dr. Campeanu motivele confuziei, mentionand ca pe de o parte bolnavii care au nevoie de medicamente scumpe nu-si pot permite sa achite diferentele de cost pe trei luni, iar pe de alta parte, daca vin in fiecare luna la medic, acesta ar trebui, fie sa faca munca voluntara, fie sa-l taxeze si niciuna dintre variante nu este plauzivila.

 

Bolnavii pun intrebari

Bolnavii pun intrebari

Pe holurile cabinetelor medicale, pacientii isi pun la randul lor intrebari, iar  medicilor le cer lamuriri despre ceea ce ii asteapta. O femeie tanara, 42 de ani, sufera de o grava malformatie a inimii, care face ca aceasta sa functioneze doar 27 la suta din capacitate. Pentru ca femeia sa traiasca, explica aceasta, merge la medicul de familie in fiecare luna,  pentru o reteta compensata. Iar la farmacie, plateste o diferenta de 500 de lei. Daca va lua la trei luni o retetea valabila pentru intreaga perioada, suma de 1.500 de lei va fi peste posibilitatile financiare ale familiei.

Farmacistii spun insa ca desi inteleg dificultatile pe care le reclama acesti bolnavi, nu pot face nimic, pentru ca pe de o parte, programul de eliberare a retetelor compensate nu le permite sa elibereze, fractionat, medicamentele, iar pe de alta parte, o reteta pentru boli cronice are valabilitate doar 30 de zile. Ei recomanda insa persoanelor aflate in aceasta situatie sa-si puna deoparte, banii pentru medicamente, in lunile in care nu merg la medic si la farmacie, astfel incat atunci cand au nevoie sa-i poata folosi si sa se incadreze si in noile prevederi legislative.

Femeia bolnava de inima considera insa ca-i va fi foarte greu sa se descurce in conditiile noii legislatii si, in plus, o evaluare lunara din partea medicului o ajuta sa-si tina boala mai bine sub control.

 

bolnavi ambulatoriuNormele de aplicare ar trebui sa clarifice aspectele legate de periodicitatea monitorizarii bolnavilor cronici si eliberarea retetelor, spune vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu.

Prin ceea ce am vazut acum, pe pachetul de baza, este vorba ca la trei luni se va puncta monitorizarea bolii respective, nu ca va elibera reteta numai la trei luni. Pacientul va fi consultat de cate ori va fi nevoie, in situatii de boala acuta, cu un numar de doua-trei consultatii pe fiecare episod de boala, iar pentru boli cronice va primi retete ca si pana acum – pe o luna, pe doua sau pe trei. Inca nu exista un proiect de modificare a modului de eliberare a retetei”, sustine Alexiu, adaugand ca medicii de familie au propus Ministerului Sanatatii ca, dupa finalizarea legii si a normelor de aplicare, sa existe un interval de timp intre momentul intrarii in vigoare si pana la aplicarea efectiva a noilor reglementari, astfel incat toti medicii sa poata fi informati si instruiti.

La Buzau nu au avut loc inca intalniri cu medicii de familie, dar de la Bucuresti, Sandra Alexiu spune ca vor urma, etapizat, in tara, intalniri cu medicii, astfel incat sa fie clarificate toate noutatile. Deocamdata, Ministerul Sanatatii organizeaza dezbateri tip videoconferinta, cu reprezentantii tuturor categoriilor de medici si autoritati implicate in derularea procesului de sanatate. Problemele medicilor de familie au fost dezbatute ieri. Reprezentantii organizatiilor profesionale si cei ai autoritatilor medicale urmeaza sa-i informeze in perioada urmatoare asupra ultimelor decizii convenite.

PUBLICITATE


Categorii: Actual, Legislatie, Medici

Comentarii (1)

  1. Silvia Ghionea spune:

    Cu acest “nou pachet de servicii medicale” multi bolnavi vor renunta la a mai lua medicamente pentru ca nu au cu ce le cumpara. Cu o pensie de 350 lei ce poti face ?

Adaugati un comentariu


 

*