Campanie umanitara prin SMS pentru modernizarea a 15 maternitati

12 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Actiunea a fost demarata de Organizatia Salvati Copiii, in cadrul unei campanii mai ample ce vizeaza reducerea mortalitatii infantile.

 

prematurUna dintre cele mai active organizatii in ceea ce priveste dotarea si modernizarea sectiilor de pediatrie si maternitatilor din Romania, a demarat in aceasta saptamana o noua campanie de strangere de fonduri, in eforturile pe care le depune de cativa ani pentru reducerea mortalitatii infantile. Este vorba de Organizatia Salvati Copiii care a facut nenumarate demersuri incheiate cu succes pentru dotarea mai multor maternitati si sectii de pediatrie cu incubatoare si aparatura nesesara ingrijirii copiilor nascuti prematur sau cu probleme grave de sanatate, care necesita interventii chirurgicale inca din primele zile de viata.

Lipsurile din sistemul public de Sanatate sunt insa foarte mari, astfel ca eforturile depuse de cativa ani de organizatia umanitara nu au reusit nici pe departe sa le acopere, iar in aceste conditii sunt necesare noi campanii de strangere de fonduri pentru ca maternitatile si sectiile de pediatrie sa fie dotate macar cu minimul necesar.

O astfel de campanie a fost lansata saptamana aceasta, purtand denumirea „Un gest pentru o viata”, si avand ca obiectiv strangerea fondurilor necesare pentru a moderniza sectiile de neonatologie a 15 maternitati din Bucuresti, Arges, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Suceava, Timis si Vaslui.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu

Oricine doreste poate contribui la aceasta campanie, la dispozitia publicului larg fiind pus numarul de SMS 8833, la care se pot face donatii. Reprezentantii organizatiei au subliniat importanta pe care o au donatiile venite din partea oamenilor simpli care doresc sa ajute, Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei umanitare, declarand ca „fara sprijinul persoanelor care cred in cauza noastra, nu ne putem indeplini obiectivul de a moderniza toate sectiile de nou-nascuti echipate precar, cu aparatura veche de zeci de ani, si care sunt, in momentul acesta, mai numeroase decat cele care functioneaza decent. In Romania exista, in continuare, zeci de sectii de nou-nascuti in care copiii nascuti inainte de termen se sting pentru ca nu exista suficiente incubatoare, in care eforturile medicilor sunt zadarnicite de lipsa unor minime dotari”. Aceasta a mai precizat ca noua campanie este menita sa sustina Programul national de reducere a mortalitatii infantile, demarat la initiativa organizatiei, in urma cu trei ani.

 

maternitatea bucurIn aceasta perioada, rezultatele campaniilor desfasurate sub patronajul organizatiei au incepus sa se vada, rata mortalitatii infantile in Romania scazand de la 10,1, atat cat era la demararea programului, la 8,5, ceea ce inseamna aproape 1.000 de decese mai putin in randul nou-nascutilor. Totusi, chiar si cu aceasta scadere, rata mortalitatii infantile in Romania se mentine inca la un nivel ridicat, tara noastra ocupand in continuare primul loc in Europa la acest capitol. Potrivit statisticilor, in Romania, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore. Principala cauza de mortalitate infantila a devenit prematuritatea, care inregistreaza o crestere semnificativa in aproape toate tarile lumii. Copiii prematuri au mai mari sanse de supravietuire acum, decat aveau in 1990, dar aceasta depinde de ingrijirile pe care le primesc inainte de a se naste si in primele ore de viata.


Adaugati un comentariu


 

*