Criza de la Cantacuzino, in atentia CSAT

Secretarul de stat Alin Tucmeanu a cerut deputatilor din Comisia de Sanatate sa initieze o discutie in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii  pe aceasta tema, intrucat institutul este o marca reprezentativa a tarii si un bun national.

 

cantacuzino-institutCa sa intelegi ca Institutul Cantacuzino este unitate de importanta strategica pentru Romania, nu trebuie sa fi citit prea mult, ca sa intelegi. Ca exista interese de tot felul in spate lui (sau al distrugerii lui) – nici asta nu este greu de intuit de catre omul obisnuit. Mai greu de inghitit este insa felul in care autoritatile din Romania incearca sa ne vanda praf de stele si minciuni despre cat efort depun ca sa-l salveze…

Premierul Victor Ponta a dat asigurari, chiar zilele trecute, ca Guvernul cauta solitii pentru a rezolva situatia extrem de delicata de la Institutul Cantacuzino. Problema s-a aflat insa si pe ordinea de zi a unei sedinte a Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor. La sedinta a participat si secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Alin Tucmeanu, care a prezentat detaliat care este situatia actuala in care se afla institutul. Deputatii din comisie s-au aratat dispusi sa se implice in eforturile de salvare a unitatii, dar au ridicat si cateva intrebari la care ar trebui sa fie dat un raspuns, pentru ca lucrurile sa poata merge inainte. Astfel, cu ocazia discutiilor, deputatii din comisie au intrebat de ce nu a fost nimeni pedepsit pana acum pentru situatia in care a ajuns Institutul Cantacuzino, singurul producator de vaccinuri din Romania. Totodata, ei au cerut sa se stabileasca foarte clar, care sunt interesele care se ascund in spatele tragerii „pe linie moarta” a institutului si cine ar fi cei direct interesati ca vaccinul antigripal si alte seruri sa nu mai fie produse in Romania si sa fie achizitionate in continuare din strainatate, cu niste costuri mult mai mari.

 

Alin Tucmeanu

Alin Tucmeanu

Problema ar putea ajunge chiar pe masa de lucru a Consiliului National de Aparare a Tarii, sugestia venind din partea secretarului de stat Alin Tucmeanu. Acesta a sustinut in fata comisiei de la Camera Deputatilor ca institutul este intr-o situatie extrem de delicata, avand datorii neachitate si conturile blocate.

Tinand cont ca pana acum nu s-a gasit nicio solutie concreta pentru scoaterea sa din criza, oficialul de la Ministerul Sanatatii a sugerat ca problema sa fie adusa in atentia CSAT, institutul fiind un bun national, o marca reprezentativa a Romaniei, a carui activitate a fost declarata serviciu economic de interes general, conform memorandumului pentru reorganizarea sa, semnat la inceputul acestui an. „Institutul Cantacuzino este intr-o situatie deficitara, are datorii foarte mari, iar conturile ii sunt blocate. Pentru noi, Ministerul Sanatatii, este foarte importanta situatia Institutului Cantacuzino, insa  orice suma alocata de la buget devine ajutor de stat si devine ilegala. Din punctul meu de vedere, ar trebui facuta o discutie la nivel de CSAT, pentru ca Institutul Cantacuzino este o marca şi un bun al Romaniei. Poate ca reusiti dumneavoastra sa o initiati”, a declarat Alin Tucmeanu in fata Comisiei de Sanatate de la Camera Deputatilor.

 

laborator cantacuzinoIn acelasi context, secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Attila Gyorgy, a declarat ca si la nivelul ministerului pe care il reprezinta s-au cautat solutii pentru stergerea datoriilor Institutului Cantacuzino, iar specialistii au ajuns la concluzia ca exista posibilitatea legala pentru a se acorda un ajutor de stat, insa pentru acest lucru este nevoie de documentare.

In acest sens, la Institutul Cantacuzino a inceput deja, de o saptamana, un studiu de audit care, conform estimarilor, ar mai trebui sa dureze inca patru saptamani. „Acest studiu va sta la baza avizului pe care trebuie sa il dea Consiliul Concurentei. Daca obtinem acest aviz, noi nu avem nicio retinere pentru a aviza stergerea tuturor datoriilor Institutului Cantacuzino”, a mai precizat secretarul de stat de la Finante.

 

Adrian Onu

Adrian Onu

In comisie a fost audiat si directorul demisionar al institutului, Adrian Onu, care a declarat ca in cazul in care unitatea nu primeste finantare in cel mult doua luni, nu va putea produce vaccinul antigripal pentru sezonul 2016-2017. Acesta a mai vorbit si despre datoriile acumulate de institut care, la acest moment, au ajuns la suma totala de 27 de milioane de lei. Datoriile noastre se ridica undeva la 27 de milioane de lei, inclusiv cu prognoza pe martie. Din asta, o parte sunt datoriile sunt catre bugetul de stat , pentru ca au fost platiti oamenii ca sa fie tinuti fara sa fie platita datoria la bugetul de stat, asta este partea pe care Ministerul de Finanţe doreste sa o compenseze, si o parte este datoria la furnizori”, a aratat Adrian Onu. Acesta a mai precizat  ca nu toate datoriile se pot sterge, subliniind  ca datoriile la furnizori trebuie finantate, intrucat acestea nu pot fi sterse.

 

protest CantacuzinoTotodata, directorul de productie al institutului, Francisc Csobor, a spus ca inca se mai poate produce vaccin  la Cantacuzino, insa o solutie pentru reluarea productiei trebuie gasita cat mai repede,  intrucat, pe de o parte, tehnologia se degradeaza, iar pe de cealalta parte, angajatilor a inceput sa le ajunga cutitul la os si multi dintre ei vor pleca. Din calculele facute, in primul an ar fi necesar un buget de 17 milioane de lei, din care 14 milioane pentru testare si validare iar trei milioane pentru investitii. Daca s-ar face acest lucru, in cel de-al doilea an, Institutul Cantacuzino ar putea inregistra o productie profitabila, iar investitia ar fi recuperata in patr-cinci ani.

La acest moment, institutul nu are un manager, intrucat fostul director, Adrian Onu, a demisionat acuzand lipsa de implicare a autoritatilor in rezolvarea crizei,  iar angajatii sunt nemultumiti intrucat nu si-au primit salariile.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*