De ce sunt romanii norocosi ca pot cultiva gogosari

14 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Gogosarul , foarte carnos si zemos, are o coaja subtire si multa pulpa, este mai hranitor si mai plin de nutrienti decat ardeiul si este un excelent medicament natural: intareste imunitatea, previne bolile de inima si cancerul, intareste oasele si ajuta in curele de slabire.

 

gogosariGogosarul este un soi de ardei gras si constituie o varietate mai putin raspandita in lume, dar frecvent intrebuintata in bucataria romaneasca. Nutritionistii considera ca romanii sunt norocosi pentru ca in tara noastra se cultiva aceasta leguma.

Gogosarul este bogat nutritiv, oferind organismului cantitati semnificative de vitamina C, vitamina A, vitamina B6, betacaroten, vitamina K, fosfor, calciu, tiamina, acid folic, magneziu, cupru. Este, totodata, o foarte buna sursa de fibre,  detinand si o cantitate scazuta de calorii.

Gogosarul dulce si alcalin poate fi folosit ca alternativa la ardeiul gras, consumat proaspat, ca atare, sau in salate. De asemenea, este un ingredient foarte apreciat pentru ciorbe, tocanite sau tocaturi. Preparat pe gratar sau la cuptor, este unul dintre ingredientele principale in prepararea zacustei.

Chiar si pus la murat, gogosarul isi pastreaza multe dintre beneficiile pe care le are pentru sanatate. Pe langa proprietatile nutritive, are si capacitatea de a combate sau de a preveni unele afectiuni.

 

gogosariiGogosarul rosu a fost remarcat ca fiind mai eficient decat celelalte soiuri de ardei gras, in protectia impotriva bolilor de inima, datorita concentratiei mari de nutrienti. Flavonoidele pe care le contine impiedica formarea cheagurilor de sange, fapt care duce la scaderea accidentelor vasculare si a atacurilor de cord.

Persoanelor care se confrunta cu un nivel ridicat de colesterol li se recomanda deseori sa consume ardei iute. Cu toate acestea, mai practic pentru unele persoane si cu rezultate similare este gogosarul rosu crud, mai bine tolerat de cei care au o digestie sensibila.

Gogosarul rosu este de 7-10 ori mai bogat in vitamina C si in beta-caroten decat cel verde. Compusii fenolici, in schimb, in special flavonoidele, scad pe masura ce acesta se coace si devine rosu, cantitatea lor fiind mai mare cand gogosarul este verde. Datorita vitaminei C pe care o contine, gogosarul are un rol important de protejarea oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor. Cresterea oaselor si mentinerea sanatatii pielii sunt favorizate de vitamina A, gogosarul fiind astfel recomandat in alimentatia copiilor.

 

gogosari-castraveti-2934In plus, vitamina C protejeaza organismul de infectii si faciliteaza absorbtia fierului din legume, precum si accelerarea procesului de cicatrizare. Gogosarul rosu contine vitamina B2, cu rol de reparator in tesuturi si care ajuta la formarea globulelor rosii.

Proprietatea cea mai de pret cu care au fost inzestrati gogosarii ar putea fi considerata insa cea antioxidanta. Ei contin unele substante aflate pe lista celor care combat cancerul de prostata, cel de vezica, cel de plamani, cancerul cervical si cancerul pancreatic. Mai multe studii efectuate de coreeni in ultima vreme au scos la iveala si o legatura intre consumul de gogosari si incidenta cazurilor de cancer la san.

Consumul regulat de gogosari are un efect benefic si in cazul unor afectiuni respiratorii precum astmul, emfizemul pulmonar, infectiile pulmonare. Ca si sucul de ardei rosu, sucul de gogosari poate fi consumat cu incredere pentru a calma si a vindeca durerile in gat, dar si pentru a diminua sangerarile nazale. Gogosarii ofera celor care ii consuma un spectru larg de vitamine si microelemente. Fiind bogati in fibre dietetice, proteine vegetale si cu un continut redus de calorii, sunt indicati in orice tip de dieta pentru slabire. Studii recente au aratat ca gogosarii activeaza procesul de incalzire a organismului si maresc rata metabolica, ajutand astfel la arderea mai multor calorii, fiind astfel de ajutor celor aflati la cura de slabire.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*