Tratamente de sezon pe baza de gogosari

23 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Pe langa gustul si aspectul apetisant, gogosarii reprezinta o adevarata resursa naturala de vitamine care ne intaresc imunitatea si ne pot proteja impotriva aparitiei multor boli.

 

gogosariGogosarii se numara printre cele mai cautate si mai apreciate legume ale toamnei, in special datorita gustului lor inconfundabil. Mai putin cunoscut este insa faptul ca pe langa a fi un ingredient de baza in bucatarie, gogosarii sunt si o adevarata resursa naturala de vitamine si minerale, un motiv in plus de a fi consumati cu incerdere, pentru a tine bolile la distanta.

Gogosarii reprezinta o sursa importanta de magneziu si vitamina B6, combinatie utila in reducerea anxietatii. Totodata, sunt bogati in vitamina A, vitamina C si vitamina K. Vitaminele A si C sunt antioxidanti puternici si ajuta la combaterea radicalilor liberi si la prevenirea anumitor boli de inima, cancere si cataracte. Vitamina C continuta de gogosari intareste sistemul imunitar, scazand totodata inflamatiile din organism si reducand riscul aparitiei artritei. De mentionat ca un gogosar contine 300 la suta din doza zilnica recomandata de vitamina C, vitamina ce este esentiala si pentru absorbtia corespunzatoare a fierului. Pe de alta parte, vitamina A ajuta si la mentinerea acuitatii vizuale pe timp de noapte. Gogosarii mai contin si luteina, o vitamina carotenoida ce previne degenerarea maculara a ochilor.

 

gogosari_muratiVitamina K, prezenta in compozitia chimica a gogosarilor, este responsabila pentru capacitatea sangelui de a se coagula, ajutand totodata la protejarea oaselor, dar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Gogosarii contin si vitamina B5, acid folic, fibre, extrem de folositoare in preventia bolilor cardiovasculare. Spre deosebire de ardeiul iute care contine o cantitate semnificativa de capsaicina, ce accelereaza arderea caloriilor, gogosarii prezinta aceasta substanta in cantitati foarte mici. Cu toate acestea, activeaza termogeneza, stimuland astfel metabolismul. Contin, de asemenea, o cantitate semnificativa de licopen, substanta ce contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Despre acest carotenoid, cercetatorii spun ca poate preveni aparitia anumitor tipuri de cancer precum cel de prostata, de vezica, de plamani, cancerul cervical si cel pancreatic.

Vitamina B si acidul folic din gogosari ajuta la reducerea nivelului de homocisteina, stiut fiind faptul  ca un nivel crescut al acesteia in sange este asociat cu un risc crescut al bolilor cardiace.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*