Depresia la locul de munca, prioritate a OMS

2 mai 2012 | 0 comentarii |

Lupta impotriva depresiei la locul de munca trebuie sa fie o prioritate la nivelul Uniunii Europene, sustine asociatia European Depression Association (EDA), citata de Agerpres. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca depresia este una dintre cele mai epuizante stari in care se poate afla o persoana la un moment dat si anticipeaza ca ar urma sa devina cea mai importanta cauza de dizabilitati pana in 2030.

Depresia este cea mai raspandita provocare asupra sanatatii mintale a persoanelor la varsta activa. 11% din cetatenii UE spun ca au suferit de depresie la un anumit moment in viata.

In toata lumea, iar in Romania cu atat mai mult, numai jumatate dintre pacienti sunt  diagnosticati si doar jumatate dintre cei diagnosticati primesc tratament pentru a reveni la normalitate, sustin specialistii.

 

Riscurile depresiei

Depresia este o tulburare afectiva  care duce la instalarea unei stari de  tristete, de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp. Poate avea un impact major  asupra bucuriei de a trai, asupra capacitatii de munca, a starii generale de sanatate si asupra persoanelor apropiate. Se manifesta diferit de la o persoana la alta, unele persoane simtindu-se <daramate>  pentru o lunga perioada de timp, in timp ce la alte persoane trairile de depresie sunt episodice. In cazul episoadelor scurte de depresie, persoana poate fi capabila sa isi continue viata profesionala si sa faca fata activitatilor cotidiene. Daca insa nu urmeaza un tratament pentru depresie, este supusa riscului de a deveni din ce in ce mai depresiva sau de a se imbolnavi fizic. In cazurile severe de depresie, persoana respectiva poate ajunge la incapacitatea de a comunica,  de a efectua activitatile de rutina si chiar la suicid, de aceea consultul unui specialist si urmarea unui tratament sunt esentiale”, explica dr. Celine Toader, medic primar medicina muncii, in cadrul Directiei de Sanatate Publica Buzau.

 

Costuri majore, eficienta redusa

In Romania insa psihologii si medicii psihiatri considera ca depresia este tardiv diagnosticata, ca nu se apeleaza ;la psiholog sau la psihiatru atunci cand este usor de tratat, si de aceea boala se agraveaza, iar terapia si costurile sociale sunt mult mai mari decat in tarile unde se acorda mai multa importanta aceastei afectiuni. In Buzau, spre exemplu, numai la Spitalul Sapoca sunt prevazute, anul acesta,  cheltuieli de peste 26.000.000 de lei, iar suma este cel putin dubla daca se adauga cheltuielile cu medicamentele in ambulatoriu.

In toata lumea insa costurile socio-economice ale depresiei sunt “semnificative” si reprezinta o povara pentru familii, sistemele de sanatate, societate si economie in general, dupa cum subliniaza EDA. Costurile concrete ale tulburarilor de dispozitie in Europa erau estimate la 113,4 miliarde de euro in 2010, insa dimensiunea intregii probleme nu este pe deplin recunoscuta.

Majoritatea costurilor,  respectiv, 72 de miliarde de euro (63%), sunt considerate a fi costuri indirecte, cum ar fi scaderea productivitatii muncii sau concediile medicale.


Categorii: Actual, Analiza

Adaugati un comentariu


 

*