Încă un pas spre normalitate pentru copiii insulinodependenți

27 iunie 2018 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul de act normativ prin care Programul național de diabet zaharat se va reorganiza și va avea un program distinct pentru copiii cu diabet zaharat de tip 1.

 

Sute de mii de copii din întreaga lume sunt loviți încă din primii ani de viață sau chiar la naștere de diabet, o boală cruntă care-i poate mutila sau chiar le pune viața în pericol. De câțiva ani, diabetul face tot mai multe victime în rândul copiilor. Nu se știe încă motivul pentru care copii foarte mici fac această boală, dar este cert că destinele lor sunt marcate de aproximativ 3600 de înţepături pe an doar pentru controlul glicemiei şi de alte peste 1800 de înţepături anuale pentru administrarea insulinei, pentru fiecare copil! Mii de copii din România (peste 3.500) duc povara acestei afecțiuni. Dacă nu este diagnosticat la timp, diabetul poate avansa și ucide rapid. Sunt foarte mulți copii care ajung la spital în comă și cu valori ale glicemiei care nu mai pot fi măsurate cu instrumente medicale. Problemele cu care se confruntă copiii cu diabet zaharat de tip 1 insulino-dependent au fost aduse la cunoștința autorităților în repetate rânduri, de asociațiile de pacienți, care le-au atras atenția că fără monitorizarea continuă a glicemiei, fără suficiente teste de glicemie și fără specialiști în diabet pediatric, viața acestor copii este în pericol. Coaliţia pentru Diabet Juvenil a cerut, la începutul acestei luni, ca dispozitivele cu senzorii de automonitorizare a glicemiei să fie gratuite, în condiţiile în care dispozitivele necesare costă minim 250 de euro, iar cei mai mulți dintre părinți nu-și pot permite să le cumpere. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici au promis atunci că problema ar putea fi rezolvată până la sfârşitul anului.

 

În sistemele medicale din aproape toate țările europene, statul decontează tot sau aproape totul pentru bolnavii de glicemie, dar la noi, unde din 782.430 de bolnavi înregistrați oficial cu diabet zaharat (adulți și copii), doar 139 beneficiază de pompe de insulină oferite gratuit prin Programul național de diabet.

Un prim-pas spre normalitate s-a făcut, în sfârșit, în urma unei întâlniri care a avut loc luni, 25 iunie, între Sorina Pintea și Eugen Teodorovici, cu reprezentanți ai Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și ai Federației Asociațiilor Pacienților Diabetici, pentru a identifica posibilitățile de finanțare a unor noi servicii medicale destinate copiilor diagnosticați cu diabet, în cadrul Programului național de diabet.

În urma discuțiilor s-a stabilit necesitatea creării unui subprogram destinat tratamentului pentru diabetul juvenil, în cadrul Programului Național pentru Diabet Zaharat, iar astăzi după-amiază, Ministerul Sănătății a anunțat lansarea în dezbatere publică, la secțiunea Transparență Decizională,  a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

 

Prin noul act normativ, Programul național de diabet zaharat se va reorganiza în două subprograme distincte, unul destinat adulților cu diabet zaharat, altul destinat copiilor cu diabet zaharat tip 1, anunță Ministerul Sănătății, care printr-un comunicat de presă informază că, în această după-amiază, a lansat în dezbatere publică proiectul unei Hotărâri de Guvern prin care se modifică anexa privind aprobarea Programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018. Prin noile prevederi se asigură și cadrul legislativ pentru acordarea, în cadrul acestui program, a dispozitivelor medicale moderne pentru monitorizarea glicemică continuă și pompe cu insulină intergat cu dispozitive de monitorizare glicemică continuă în scopul asigurării unui tratament optim și a monitorizării evoluției bolii.

Practic, toți copiii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, precum și la pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare. Problematica copiilor cu diabet zaharat este una complexă. Noile măsuri pe care le luăm prin această modificare legislativă asigură limitarea evoluției bolii și apariției complicațiilor specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat, precum și o îmbunătățire a calității vieții copiilor cu diabet zaharat tip 1,  susține Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Conform evidențelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în prezent, în Programul Național pentru Diabet Zaharat sunt tratați aproximativ 830.000 de pacienți, iar peste  3.500 sunt copii.

 

Tot astăzi, Ministerul Sănătății a anunțat că la solicitarea Societății AbbVie SRL, vicepreședintelui Asociației Romane a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare și președintelui Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune va organiza luni, 2 iulie 2018, la ora 10.00, la sediul Institutului Național de Sănătate Publică, şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin privind modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordinului ministrului Sănătăţii Publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale (DCI) prevăzute în Lista cu denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele care vor lua cuvântul în cadrul ședinței publice sunt rugate să transmită propunerile pe care le vor prezenta și în format electronic, word, la adresa de email:mihaela.raiciulescu@ms.ro, cu specificarea articolului sau articolelor din proiectul de act normativ, data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului, până la data de 29.06.2018, ora 14.00. 

Proiectul de act normativ poate fi vizualizat la adresa de web: www.ms.ro, rubrica Transparenţă decizională – Acte normative în transparență.

 


Adaugati un comentariu


 

*