Ministerul Sanatatii vrea sa taie 4.177 de paturi din spitale

Conform unui proiect de hotarare aflat in dezbatere publica, acest demers ar urma sa fie dus la indeplinire pana in 2016, scopul fiind alinierea la media europeana a numarului de paturi din unitatile medicale de stat.

 

salon cu paturiDesi fata de 136.341, cifra inregistrata in anul 2010, numarul de paturi din spitalele romanesti a scazut in 2013 la 123.127, acest indicator se mentine in continuare ridicat, fata de normele europene care impu un numar de 4,8 paturi la suta de mii de locuitori. Intrucat este imperios necesara alinierea la normele europene si la acest capitol, Ministerul Sanatatii a elaborat un proiect de hotarare de guvern ce se afla in prezent in dezbatere publica, proiect ce prevede o noua reducere a numarului de paturi existente in spitalele sistemului public de Sanatate. Potrivit actului normativ, pana in 2016, din spitale ar trebuie sa mai dispara inca 4.117. paturi, una dintre ratiunile principale ale acestei masuri fiind angajamentele luate de partea romana prin acordurile incheiate cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Prin aceste acorduri Romania si-a luat angajamentul sa revizuiasca structura spitalelor si sa continue restructurarea acestora, reflectata in Planul national de paturi, pentru a crea cadrul necesar cresterii numarului de pacienti care sunt monitorizati si tratati in ambulatoriul de specialitate si in internare de zi, concomitent cu scaderea numarului de cazuri tratate in spitalizare continua”, dupa cum se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de hotarare.

 

SONY DSCIn document se mai arata ca la ora actuala se constata in structurarea si organizarea spitalelor diferente mari in functie de zonele geografice, specialitati, tipurile de spitale sau mediile de rezidenta, unele sectii fiind supraaglomerate, in functie de specialitatile medicale carora le aprtin, iar altele fiind subutilizate sau deficitare. La fel se intampla si cu gradul de ocupare a paturilor, care in unele sectii este frecvent sub 60 la suta, in timp ce in altele se mentine constant la peste 80 la suta. Totodata in urma analizei datelor referitoare la internarile din ultiimii ani, oficialii din Ministerul Sanatatii au constatat ca 30-40 la suta din cazurile de internari permanente puteau fi rezolvate in ambulatoriul de specialitate ori prin spitalizare de zi, fiind astfel facute si economii importante la banii alocati din fondurile publice.

 

paturi spitalNota de fundamentare a proiectului pus in dezbatere publica mai mentioneaza faptul ca in prezent, in numarul total de paturi contractabile sunt incluse si paturile spitalelor din pentitenciare precum si cele destinate pacientilor care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta, privative de libertate. Acestea vor fi, de altfel, si primele ce vor fi ce vor fi scoase din numarul total de paturi aprobate la nivel national, pana la finele acestui am intentionandu-se o reducere cu 2.177 de paturi. Pentru urmatorii doi ani este planificata o reducere cu un numar de cate 1.000 de paturi pe an, ajungandu-se astfel la media de 4,8 paturi la suta de mii de locuitori, impusa de normele europene. Numarul de paturi aprobate pentru pacienţii care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranţa privative de libertate precum şi numarul de paturi din penitenciarele spital, nu vor mai face parte din numarul total de paturi aprobat la nivel naţional şi vor fi contractate separat, cu casele de asigurari de sanatate, conform aceluiasi proiect, care se va mai afla in dezbatere publica pana pe data se 20 mai.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Medic in Romania spune:

    Se pot taia chiar si mai multe…
    Ca vor sa taie din paturi e voia lor si nu realitatea sau necesarul populatiei. Oricum EI se trateaza prin strainatate. Doar unii au furat destul incat si din puscarie sa ridice pretentia sa se trateze in strainatate.
    Dar mai este o realitate dureroasa: chiar si pentru numarul actual de paturi nu mai sunt suficienti medici de spital – pur si simplu au plecat.
    Pentru cei care au ramas, norma de pacienti, cea legala, este depasita de 2-4 ori sau chiar mai mult. Domnilor din minister, exista o normare, exista lege a muncii…
    Daca este sa ne luam dupa normarea muncii (tot pe norme UE) cred ca ati putea sa mai taiati circa 20-30.000 de paturi. Oricum vom ramane fara medici si degeaba mai sunt.
    Dar rezolvarea se intrevede de mai multi ani: bisericile si cimiterele s-au inmultit ca ciupercile. Si cum spunea Boc ”sa mai iasa din sistem ca-i platim pe prea multi”.
    Si totul suna a exterminare damboviteana si nu ordin de la UE. Dupa UE, trebuie redus numarul de paturi dar si numarul de medici, salariile.

Adaugati un comentariu


 

*