O noua Clinica de Hematologie, la Cluj

31 iulie 2017 | 0 comentarii |

Investitia, care va costa peste patru milioane de euro si va fi suportata din bugetul Ministerului Sanatatii, va fi finalizata in 2019 si se va realiza in curtea Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ioan Chiricuta”.

 

Ministrul Bodog la IOCN

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a inaugurat, vineri, lucrarile de constructie la cea mai noua clinica de hematologie din tara, care se va realiza in incinta Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ioan Chiricuta” din Cluj-Napoca.  Investitia va costa statul roman aproximativ 19 milioane de lei, bani proveniti de la Ministerul Sanatatii, urmand sa fie finalizata in 2019. Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, alaturi de fostul ministru Patriciu Achimas-Cadariu si de autoritati locale a turnat, in mod simbolic, prima mistrie de ciment, la temelia noii clinici.

Este vorba despre un proiect al Ministerului Sanatatii (MS) prin care se creeaza cea mai noua sectie de hematologie si transplant din tara, care va functiona in subordinea si structura Institutului National de Oncologie Cluj si structura MS. Reprezentand o investitie initiala a Ministerului Sanatatii de cca. 4,2 milioane euro (echivalentul a 19 milioane de lei), clinica de la Cluj va extinde semnificativ capacitatea de transplat de maduva la nivel national si va permite tratarea pacientilor care sufera de afectiuni maligne ale sangelui, precum leucemia. In cazul acestora, transplantul de maduva este o procedura medicala complexa, dar vitala. Prin deschiderea unor noi centre de diagnostic si transplant, ne asiguram ca cele mai moderne tehnici si tratamente medicale sunt accesibile pacientilor romani”, a declarat ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

Cele 19 milioane de lei alocate acestui proiect vor fi utilizate pentru daramarea unor vechi anexe, lucrari de mutare a unor utilitati, constructia clinicii si dotarea cu aparatura medicala de ultima generatie, a dat asigurari ministrul Bodog.

 

Florian Bodog si Patriciu Achimas Cadariu

Clinica de Hematologie de la Cluj insemna, de fapt, o extindere a capacitatii de transplant de maduva la nivel national si va permite tratarea pacientilor care sufera de afectiuni maligne ale sangelui, precum leucemia.

Potrivit directorului medical al Institutului Oncologic, Patriciu Achimas-Cadariu, dupa finalizarea constructiei „mutam vechea sectie, care in acest moment sta in vechiul sediu al Institutului Oncologic si vom putea porni procedurile, inclusiv cele de transplant medular. Numarul de cazuri creste constant, am ajuns undeva la 16.000 de cazuri in anul 2016 si, sigur, va fi un mare plus transplantul medular, care nu se face inca in centrul nostru medical”. La ora actuala, operatii de transplant medular se efectueaza, in Romania, doar la Bucuresti si Timisoara.

Noua constructie va fi dispusa pe patru nivele si va dispune de 56 de paturi pentru serviciile de spitalizare continua si 7 paturi pentru spitalizare de zi. Aici vor lucra angajatii echipei actuale a sectiei de Oncologie, formata din 7 medici, 26 de asistente medicale, 8 infirmiere, 10 ingrijitoare si personal auxiliar.

Intre timp „lucram la specializarea cadrelor, colegii nostri s-au specializat si fac asta in mod constant. Chiar acum avem un proiect prin care medici si asistente merg in tari cu mare experienta, Germania si SUA. Avem foarte bune colaborari cu centrul de la Fundeni, astfel incat in momentul in care infrastructura va fi finalizata, ei sa intre in paine”, a subliniat Achimas-Cadariu.

 

Florian Bodog la SJU Deva

Investitia de la Cluj este cuprinsa in programul Ministerului Sanatatii de dotare si extindere a spitalelor romanesti. „In cadrul aceluiasi program, in primele sase luni ale acestui an, Ministerul Sanatatii a realizat investitii in valoare de aproximativ 12 milioane euro, iar alte investitii majore in insfrastructura de sanatate au intrat in linie dreapta”, a mai spus ministrul Sanatatii, mentionand ca astfel, au fost achizitionate 277 de masini de anestezie, destinate blocurilor operatorii din aproximativ 50 de unitati sanitare, au fost finalizate procedurile de furnizare a echipamentelor medicale necesare pentru unitatile de primiri urgente (echipamente de monitorizare, ventilatoare, ecografe) din 68 de spitale regionale, strategice, institute medicale, spitale judetene, spitale de pediatrie si spitale de suport, a caror valoare totala se ridica la aproape 4 milioane de euro.

In perioada urmatoare se vor mai achizitiona 12 computer tomografe (CT) si 21 de aparate de rezonanta magnetica nucleara (RMN), iar dotarea cu echipamente de diagnostic imagistic se va face pentru toate spitalele judetene, regionale si univesitare care nu dispun, in prezent, de aceste servicii moderne de diagnostic, a mai spus Florian Bodog.

Tot vineri, ministrul Sanatatii s-a deplasat la Spitalul Judetean Deva, pentru a verifica stadiul si calitatea lucrarilor de reabilitare si extindere finantate de Ministerul Sanatatii.

 

Institutul Oncologic Cluj

In anul 2016, in Sectia de Hematologie a Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuta” au fost inregistrate 16.213 consultatii, in usoara crestere fata de anul precedent, numarul consultatiilor oferite de specialisti hematologi ai institutului crescand in ultimii 5 ani, de la 9.904 in 2011, la 15.932 in 2015.

In cadrul Institutului Oncologic de la Cluj, Ministerul Sanatatii a alocat si pus in functiune 7 noi aparate de anestezie, achizitionate prin Programul Bancii Mondiale privind reforma sectorului sanitar. Noile aparate au fost repartizate in cadrul blocului operator al Institutului, care cuprinde 12 sali de operatii si are o activitate, in medie, de 8.000 interventii chirurgicale anual. 

Ministrul Sanatatii promite ca, in acest an, vor fi achizitionate echipamente moderne de radioterapie pentru cinci spitale din Bucuresti, Constanta, Galati si Baia Mare, iar pana la finalul anului, se vor achizitiona alte cinci astfel de aparate de radioterapie pentru dotarea spitalelor din Craiova, Cluj, Timisoara, Oradea si Targu Mures. „Vreau sa precizez ca in paralel cu a doua etapa de achizitie a aparatelor de terapie, se demareaza tot aici, la Cluj, constructia unui buncar nou pentru un aparat de radioterapie care va fi cel mai performant din tara. Proiectul este depus deja la Ministerul Sanatatii”, a subliniat minsitrul Sanatatii.

Fondat in 1929, printre primele centre medicale de profil din Europa, Institutul Oncologic din Cluj este unul dintre cele mai importante institute medicale din tara, care deserveste anual zeci de mii de pacienti.

 


Adaugati un comentariu


 

*