ONG-urile și instituțiile publice își unesc eforturile în sprijinul copiilor cu autism

La inițiativa asociației Help Autism va fi formată o rețea națională cu opt grupuri de lucru mixte, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare.

 

Luna trecută au fost puse bazele unui proiect de amploare națională ce își propune creșterea implicării ONG-urilor şi partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu tulburări din spectrul autist (TSA), proiect demarat la inițiativa asociației Help Autism.

După cum a precizat Daniela Bololoi, preşedintele asociației, prin acest proiect se dorește înființarea unei rețele naționale formate din 40 de ONG-uri și instituții publice, care să conlucreze pentru a găsi astfel de soluții alternative pentru copii cu autism și pentru a le oferi acestora o viață mai bună. În cadrul acestei rețele, ONG-urile implicate vor veni cu experiența acumulată, iar instituțiile publice, cu capacitatea conferită de statutul de autorități ale statului. Împreună vor conlucra pentru a veni cu alternative la politicile existente şi pentru a face din TSA o problemă prioritară pentru domeniile sănătăţii, educaţiei şi muncii.

Noul proiect al asociaţiei aduce un concept inovator şi un obiectiv ambiţios pentru Romania, o ţară în care diagnosticul, tratamentul şi serviciile de suport pentru copiii afectaţi de TSA sunt dificil de realizat. Astăzi, sistemul de intervenţie se confruntă cu multiplele probleme, plecând de la finanţarea şi bugetarea structurilor subordonate ministerelor relevante şi terminând cu lipsa standardelor ocupaţionale, a specialiştilor şi formării profesionale în domeniu”, a precizat Daniela Bololoi.

 

Președinta Help Autism a mai explicat că, din cauza numărului mare de persoane cu TSA, acoperirea cu servicii la nivel naţional de către ONG-urile din domeniu este imposibilă fără un sprijin din partea statului. Acesta este motivul pentru care s-a ajuns la inițiativa înființării rețelei la care vor adera 40 de organizații non-guvernamentale din toată țara. În cadrul rețelei vor lucra împreună 80 de reprezentanți ai ONG-urilor și 40 de angajați ai instituțiilor publice, care vor forma 8 grupuri de lucru – câte unul pentru fiecare zonă de dezvoltare a țării.

Odată constituită, reţeaua va produce în primul rând forumuri şi grupuri de lucru interne, în care se vor pune la punct proceduri, protocoale şi metodologii de funcţionare şi dezvoltare a activităţilor. Se vor forma apoi, pentru membrii reţelei, competenţele necesare analizării şi evaluării politicilor publice existente în domeniul TSA”, mai explică președintele asociației Help Autism.

 

În prezent se lucrează la colectarea datelor din teritoriu, experții din cadrul proiectului deplasându-se în toate județele din țară, colectând date pentru studiul practicilor curente regionale, precum şi adeziuni şi dosare completate de la reprezentanţi ONG-urilor şi instituţiilor publice, eligibili pentru grupul ţintă.

Această etapă se va încheia în luna octombrie, iar pe baza datelor colectate din teritoriu se va trece la elaborarea planurilor de acțiune, ținându-se cont de specificul fiecărei regiuni de dezvoltare.

Perioada de derulare a proiectului este de 16 luni, însă acesta vizează și rezultate pe termen lung, obiectivul final fiind acela de a oferi o politică alternativă concretă la politicile publice iniţiate de Guvern în ceea ce priveşte problematica autismului în România.

Totodată, pe parcursul desfăşurării proiectului vor fi oferite cursuri de advocacy cu aplicaţii specifice şi traininguri de evaluare a impactului reglementării, organizate în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare.

 


Adaugati un comentariu


 

*