Toamna debutează cu o campanie de donare de sânge

29 august 2018 | 0 comentarii |

Bucureștenii sunt așteptați în week-end la centrul comercial Sun Plaza, pentru a contribui la reducerea crizei de sânge din spitale.

 

În condițiile în care numărul donatorilor fideli a scăzut dramatic în ultimii ani, s-a impus o schimbare a strategiei centrelor de transfuzii, pentru atragerea de noi donatori, pentru a putea face față cererii mari de sânge din spitale. Astfel, nemaiputându-se baza pe cei care se prezentau periodic la donare, centrele de transfuzii inițiază periodic campanii, cu sprijinul autorităților, al diferitelor organizații sau agenți economici, reușind astfel să atragă un număr mai mare de donatori decât în zilele obișnuire și să asigure, cel puțin pentru o perioadă, necesarul de sânge.

O astfel de campanie va avea loc la sfârșitul săptămânii în Capitală, fiind derulată de centrul comercial Sun Plaza si asociația React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria. Evenimentul denumit „Dăruieşte timp un pic altfel, donează sânge !” se află la cea de-a șaptea ediție, și se va desfășura în perioada 31 august – 2 septembrie, în incinta centrului comercial, unde va fi amenajat un punct de donare, activitatea de recoltare fiind asigurată de personalul specializat de la Centrul de Transfuzii.

 

Astfel, în perioada amintită, persoanele care doresc să vină în ajutorul pacienților din spitale pot dona sânge, în cadrul acestei campanii, între orele 9.00 și 13.00, la intrarea principală a centrului comercial, unde va funcționa punctul mobil de recoltare. Organizatorii au precizat că este vorba de o campanie benevolă, astfel că donatorii nu vor primi bonuri de masă și adeverințe, așa cu se întâmplă în cazul celor care se prezintă la centrele de transfuzii.

Înainte de recoltare, donatorii vor completa un formular şi apoi vor beneficia de un consult medical rapid ce va include anamneza, măsurarea tensiunii arteriale, a greutății, determinarea grupei sanguine, a RH-ului şi hemoglobinei, în urma căruia medicii vor decide dacă sunt apţi pentru donare.

Organizatorii campaniei mai precizează că donatorii trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate, recomandându-le ca înainte de a se prezenta la donare să ia micul dejun, care ar fi ideal să fie constituit dintr-un sandwich cu carne slabă, legume și fructe.

 

De asemenea, consumul de alcool cu 48 de ore înainte de donare este total interzis, fiind foarte important și să nu se fumeze cu o oră înainte și după donare.

Pentru a putea dona, cei care se vor prezenta la centrul comercial în week-end trebuie să aibă vârsta între 18 şi 60 de ani, greutatea cuprinsă între 50 şi 100 de kilograme (femeile), 60 şi 110 de kilograme (bărbaţii), să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii, iar femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în cea menstruală.

Precedenta ediție a campaniei a avut loc în luna mai, cînd 234 de persoane s-au prezentat la centrul mobil pentru a dona. Dintre acestea, 175 au fost declarate apte pentru donare, iar astfel s-au recoltat 78,75 de litri de sânge, cantitate care a ajutat la salvarea a 437 de pacienţi internaţi în spitalele din Capitală.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*