Buzoienii, chemati sa doneze sange in mini-vacanta de Ziua Nationala

28 noiembrie 2016 | 1 comentariu |

Centrul de Transfuzii va fi deschis vineri, 2 decembrie, personalul este dispus sa vina la lucru si in cursul zilei de sambata, iar politicienii sunt invitati sa dovedeasca prin fapte ca le pasa de sanatatea celor de la care cer voturi.

 

sange donareConducerea Centrului de Transfuzii Buzau a luat decizia ca, in cursul zilei de 2 decembrie, unitatea sa fie deschisa, facand cu aceasta ocazie si un apel catre donatori, atat catre cei fidelizati cat si catre donatorii ocazionali. Astfel, in timp ce majoritatea bugetarilor se vor bucura de zilele libere acordata la sfarsitul acestei saptamani, angajatii Centrului de Transfuzii se vor prezenta vineri la program, in contextul in care spitalele se confrunta din nou cu o criza de sange si produse din sange necesare pentru tratamentul bolnavilor de leucemie. Concentratele trombocitare, produse din sange care au un termen de valabilitate de doar cateva zile, nu ar putea fi asigurate, in conditiile in care Centrul de Transfuzii s-ar inchide de miercuri pana luni, iar rezervele si asa reduse din stoc ar expira, in timp ce aprovizionarea centrelor in care sunt tratatii pacientii cu leucemie si alte boli grave ar fi compromisa, a explicat biolog Adriana Craciun, sefa Centrului de Transfuzii Buzau, invitand cat mai multi buzoieni sa doneze si mai ales sa devina donatori fideli.

Dincolo de acest aspect deloc de neglijat, angajatii centrului doresc sa profite de contextul oferit de Ziua Nationala si de campania electorala, in speranta ca spiritul acestui eveniment ii va indemna si pe politicienii angrenati in campanie sa faca un gest umanitar. „Daca tot spun toti candidatii care cer voturile buzoienilor ca le pasa de sanatatea acestora, cel mai bun mod de a arata ca intr-adevar le pasa este sa daruiasca viata celor aflati in mare pericol, prin sangele donat. Donanad o doza de sange vor avea un dublu beneficiu, isi vor face astfel cea mai buna campanie, dar le va fi bine si pentru propria sanatate, pentru ca prin donare sangele se regenereaza, se fluidizeaza si ii protejeaza astfel de multe riscuri, a explicat Adriana Craciun.

 

Biolog Adriana Craciun

Biolog Adriana Craciun

Centrul de Transfuzii va fi inchis pe 1 Decembrie, insa vineri se va lucra dupa program normal. Directorul unitatii, biologul Adriana Craciun a precizat, chiar, ca in conditiile in care va fi anuntata in prealabil prezenta unui numar mare de donatori, centrul ar putea fi deschis si in cursul zilei de sambata. „Noi suntem si furnizori de produse biologice pe baza de sange, iar aceste produse au o perioada scurta de valabilitate. Nu putem sa ignoram nevoia bolnavilor, mai ales a celor cu leucemie, transplant de ficat sau medular care au nevoie de ele si sa inchidem unitatea pe tot parcursul mini-vacantei. In plus, stocurile de sange si produse din sange sunt pe terminate si trebuie sa le completam, neaparat, pentru a nu pune viata celor care au nevoie de transfuzii, in pericol. Este nevoie de sange si sper ca spiritul Zilei Nationale si al Sarbatorilor de iarna care debuteaza in aceasta saptamana sa ii indemne pe cat mai multi buzoieni sa faca un gest umanitar si sa vina sa doneze. Vineri, desi este zi libera pentru toata lumea, noi vom avea deschis si ii asteptam pe toti cei care vor sa salveze o viata, sa vina sa doneze. Daca se vor anunta grupuri mai mari suntem deschisi sa lucram si sambata, cu conditia sa fim anuntati din timp”, a declarat biologul Adriana Craciun.

 

Adriana Craciun si donatori PMPAceasta a facut un apel si catre donatorii fidelizati ai centrului, dat fiind faptul ca produsele biologice destinate pacientilor cu leucemie sunt procesate preponderent din sangele acestora, care este deja confirmat ca fiind conform. „Ne bazam si de aceasta data pe donatorii nostri fideli si facem un apel si catre ei sa se prezinte zilele acestea la centru, intrucat sangele lor este foarte important pentru obtinerea produselor biologice pe care le trimitem spitalelor in care sunt ingrijiti pacienti cu leucemie. De obicei aceste produse se proceseaza din sangele donatorilor fideli, intrucat acestia constituie o sursa constanta  si prezinta avantajul ca au analizele la zi, fapt ce ne garanteaza calitatea materialului biologic recoltat”, a mai precizat directorul Centrului de Transfuzii Buzau.

In consecinta, pe langa participarea la manifestarile dedicate Zieli Nationale, un alt exemplu de patriotism poate fi si prezentarea a doua zi la centrul de transfuzii pentru a-i ajuta pe semmenii aflati in suferinta, initiativa ce ar trebui inclusa si in calendarul actiunilor de campanie electorala, fiind un gest concret din partea candidatilor, facut in sprijinul comunitatii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. Cornel Radu spune:

    Si eu voi dona sange, dar nu pe 2 decembrie cand va fi presa de fata. NU vreau sa-mi fac din asta campanie electorala. Mi se pare rusinos sa profiti electoral de un gest care trbuie sa fie nobil… cei ce fac acest gest trebuie sa ramana in anonimat… VA PROVOC…

Adaugati un comentariu


 

*