Ordine electronica in Ambulatoriul Spitalului Judetean Buzau

8 februarie 2016 | 0 comentarii |

Pacientii nu mai sunt nevoiti sa stea cu noaptea in cap, ca sa prinda numar de ordine, nu mai pot intra peste rand in cabinetele medicale, iar personalul medical se poate ocupa linistit, de acordarea serviciilor medicale.

 

Fisier1Ordinea pare sa fie cuvantul care domneste, in ultima vreme, in Ambulatorul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Buzau. Conducerea unitatii medicale si cea a Consiliului Judetean Buzau (in subordinea caruia se afla spitalul) fac eforturi pentru imbunatatirea accesului la asistenta medicala.

Printr-un sistem electronic de tiketing, pacientii care se prezinta la consultatii sau la control la medicii specialisti, nu mai sunt nevoiti sa se scoale cu noaptea in cap pentru a prinde un numar de ordine la medicul la care trebuie sa ajunga. Printr-un simplu telefon, ei vor avea bonul rezervat la Fisierul Ambulatoriului Integrat si se pot prezenta sa-l ridice cu putin timp inainte de ora la care au fost programati, fara sa mai fie nevoiti sa stea ore intregi la coada. Iar atunci cand le vine randul sa intre la medic, sunt anuntati audio si prin afisaj electronic. „Era necesar sa facem ordine, sa nu mai fie imbulzeala si scandal la usile cabinetelor medicale. Pacientul, cand vine la medic, se prezinta mai intai la Fisier, de unde i se da un bonul de ordine, in functie de programarea pe care si-a facut-o anterior. In plus, deasupra usii fiecarui cabinet medical exista un dispozitiv cu afisaj electronic, care indica daca inauntru se afla sau nu un pacient, asa ca nimeni nu poate intra daca acesta prezinta INCHIS. De la fisier, pe un monitor, se urmareste fiecare cabinet si atunci cand se elibereaza, este anuntat urmatorul pacient care poate intra la consultatie”, a explicat managerul SJU Buzau, Claudiu Damian.

 

ambulatoriu8Chiar daca numarul zilnic al pacientilor care se adreseaza unuia dintre cele 21 de cabinete medicale din Ambulatoriu este la fel de mare ca si pana acum, nu mai vezi imbulzeala la usile cabinetelor medicale si nimeni nu mai are motiv sa se supere ca cineva a intrat la medic, peste rand. Iar oamenii par sa fie multumiti de noul sistem de ordine si de acces. „Este foarte bine. Acum, fiecare stie cand ii vine randul, este si anuntat cand poate intra la doctor, nu mai intra peste rand decat daca este o urgenta”, spune o pacienta care apreciaza ca noul sistem de programare este unul civilizat, care-i permite pacientului sa se programeze, iar celor lipsiti de respect sau celor „cu pile” nu le mai permite sa intre si sa iasa din cabinete dupa cum vor ei. Iar medicii si asistentele medicale par, in acest fel, sa aiba la randul lor mai mult spor la treaba, nemifiind deranjati de cei care singuri se considerau urgente, fara a fi.

 

panou spital3La intrarea in Policlinica, pe un panou sunt afisate cabinetele medicale si programul defunctionare. Pe panouri mai mici, la capatul fiecarui hol de acces sunt trecute cabinetele apropiate, numarul bonului pacientului care se afla la medic si in ce cabinet, astfel incat urmatorul pacient sa fie pregatit atunci cand va fi anuntat ca poate intra sa primeasca ingrijirile medicale de care are nevoie.

Acesta nu este doar un sistem prin care, pur si simplu, pacientul primeste un bon. Practic, intentia noastra a fost sa eliminam aglomeratia si cozile de la usile cabinetelor, sa eficientizam prestarea de servicii medicale fara a aduce vreun prejudiciu pacientilor. In plus, medicul are si el nevoie sa fie linistit, sa gandeasca, pentru ca a pune un diagnostic, prescrie o reteta si nu poti face asta sub stres, mai ales ca majoritatea medicilor nostri au si program de spital, iar  in ambulatoriu exista zile cand se acorda mai mult de 28 de consultatii cat deconteaza Casa de Asigurari, se mai face si munca patriotica”, a mai spus Claudiu Damian.

In programul de sapte ore al unui cabinet se acorda in medie 28 de consultatii pe zi, cu unele exceptii care pot inseamna mai multi sau mai putini pacienti vazuti de medic, in functie de numarul solicitarilor si de numarul de urgente medicale.

 

ambulatoriu3Toti pacientii trebuie sa aiba asupra lor actul de identitate, trimitere de la medicul de familie si cardul de sanatate ori dovada ca sunt asigurati. De serviciile medicale din ambulatoriu pot beneficia si persoanele neasigurate, insa contra cost, tarifele fiind cele stabilite de Ministerul Sanatatii, fara niciun adaos.

Insa nu toate consultatiile dintr-o zi vor fi dedicate programarilor, ci se pot face si adresari directe, asfel incat pacientii care vin de la zeci de kilometri sa poata fi vazuti de medic, chiar daca nu au fost programati anticipat. Se tine cont insa si de limita consultatiilor dintr-o zi, ca si de faptul ca cei care au stat internati in spital „in momentul in care se externeaza si pe scrisoarea medicala au o recomandare pentru a se prezenta la control, pot trece prin policlinica, sa se programeze”, a completat asistenta sefa a Ambulatoriului Integrat al SJU Buzau, Georgeta Rosu.

Sistemul de tiketing este inchiriat, iar conducerea spitalului considera ca este o investitie modica, fata de beneficiile pe care le ofera. Majoritatea spitalelor judetene din tara folosesc acest sistem de programare, de mai multi ani.

 

GALERIE FOTO:


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*