Punctele „tari” din oferta Romaniei pentru noul sediu al Agentiei Europene a Medicamentului

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene considera ca Romania a venit cu cea mai buna oferta din cele 19 state care si-au depus candidatura, iar facilitatile oferite sunt peste cele de care a beneficiat sediul EMA, gazduit pana acum la Londra.

 

Victor Negrescu

La sfarsitul lunii trecute, Romania a intrat oficial in cursa pentru gazduirea noului sediu al Agentiei Europene a Medicamentului, odata cu depunerea candidaturii, demers ce a necesitat si prezentarea unui proiecti viabil in acest sens. Bucurestiul concureaza la acest capitol cu alte 18 mari orase europene, alaturi de Romania, si alte state din Uniune aratandu-se interesate sa gazduiasca noul sediu al agentiei, date fiind beneficiile pe care la atrage calitatea de tara gazda.

Prezent zilele trecute la o dezbatere, Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a declarat ca oferta Romaniei este cea mai buna dintre tooate cele prezentate si ca proiectul propus prezinta cele mai multe beneficii.

Astfel, demnitarul a precizat ca sediul propus de Romania este unul nou, eficient energetic si are ca principoale avantaje amplasarea aproape de o statie de metrou si apropierea de aeroport, parcurgerea distantei necesitand doar o jumatate de ora.

In comparatie cu sediul de la Londra, in care agentia si-a desfasurat activitatea pana la momentul in care Marea Britanie a iesit din Uniunea Europeana, sediul propus de Romania prezinta o serie de beneficii, cum ar fi asigurarea unei parcari, vecinatatea unei zone verzi insemnate ca suprafata si a unor spatii de locuit pentru angajati, aflate in apropierea sediului dar si a unor centre comerciale.

 

Cu o astfel de oferta, ministrul considera ca dosarul Romaniei este unul foarte bun, iar proiectul propus este cel mai inteligent dintre toate cele 19 oferte similare. In aceasta perioada, ofertele depuse de cele 19 tari sunt analizate, insa decizia nu va fi luata strict pe baza criteriilor dehnice, ci prin vot, la nivelul Comisiei Europene. Luna viitoare, comisia urmeaza sa prezinte un raport dupa analizarea celor 19 oferte, iar in octombrie, Romania isi va prezenta proiectul in Consiliul de Afaceri Generale.

Dupa ce fiecare tara isi va fi prezentat proiectul depus in vederea gazduirii sediului Agentiei Europene a Medicamentului, in noiembrie se va lua decizia finala, iar acest lucru se va face prin votul tuturor statelor membre ale Uniunii. Fiecare stat poate acorda de la unu la trei puncte unui anumit proiect, iar la final, oferta care va aduna cel mai mare punctaj va fi desemnata castigatoare.

 

Astfel stand lucrurile, nu este suficient doar un proiect foarte bine pus la punct pentru ca Romania sa poata spera sa castige aceasta cursa, ministrul Victor Negrescu declarand ca este nevoie si de o serie de actiuni diplomatice in acest sens. Negrescu a mai precizat ca a discutat cu premierul rugandu-l sa ii sune personal pe omologii sai din celelalte state ale UE si sa faca lobby in favoarea Romaniei.

Miza acestui demers este una foarte importanta, gazduirea la Bucuresti a sediului Agentiei Europene a Medicamentului urmand sa aduca Romaniei o serie de beneficii. „Este una dintre cele mai mari agentii ale Uniunii Europene, vorbim de aproape 900 de oameni care lucreaza pentru aceasta agentie, care vor veni si vor sta permanent in tara, la Bucureşti. Locuiesc acolo, traiesc acolo, vin cu familiile, calatoresc prin tara, viziteaza tara, au salarii, venturi. Aceasta agentie organizeaza anual evenimente care aduc aproximativ 40.000 de oameni. Romania are ceea ce numim noi cea mai inteligenta relocare a Agentiei Europene a Medicamentului, ceea ce, de asemenea, e important. Pentru Uniunea Europeana şi pentru aceasta agentie costurile pentru mutarea in tara vor fi foarte mici si sediul din Romania poate deveni operational inca din prima zi dupa mutare”, a mai explicat Victor Negrescu.

 


Adaugati un comentariu


 

*