Riscurile poluarii cu nutrienti pentru mediu si sanatate, dezbatute cu localnicii comunelor buzoiene Vernesti si Balta Alba

20 martie 2013 | 1 comentariu |

Ministerul Mediului, in colaborare cu autoritatile locale organizeaza seminarii pentru informarea populatiei cu privire la problemele de sanatate pe care le poate genera poluarea din surse agricole si menajere, prin degrdarea  apei si a solului.

 

Medici, autoritati locale, profesori si chiar preoti din comunele buzoiene Vernestoi si Balta Alba, considerate „zone vulnerabile” la poluarea cu nitrati,  sunt implicati intr-un proiect finantat din bani europeni prin care se urmareste sensibilizarea si constientizarea populatiei din mediul rural asupra riscurilor pe care le presupune poluarea cu nutrienti pentru sanatate.

Un seminar de educatie ecologica, pentru formarea de formatori a fost organizat, ieri, de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in cadrul campaniei de derulare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, in comuna buzoiana Vernesti. Astazi, actiunea este continuata in comuna Balta Alba, obiectivul principal care se urmareste fiind acela de a se informa locuitorii acestor comunitati din mediul rural asupra problemelor de sanatate generate de poluarea din surse agricole si menajere, in special prin degradarea calitatii apei, motiv pentru care este necesar sa se puna un accent deosebit pe sanitatie, comportament igienic si facilitati sanitare, precum si pe adoptarea unor practici agricole prietenoase cu mediul.

Comunele buzoiene Vernesti si Balta Alba sunt incluse pe lista celor 69 de localitati romanesti in care este implementat Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, prin intermediul caruia are loc atat o ampanie de informare, cat si de asimilare a unor practici prin care sa se reduca nivelul poluarii si de implementare a unor proiecte prin care mediul va deveni mult mai prietenos si mai sanatos.

Pana in prezent, in cadrul campaniei, in comuna Vernesti a fost implementat proiectul „Platforme de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere”, in ­valoare de 390.416 de euro, la care se adauga inca 9.700 de euro pentru europubele si este in curs de finalizare un proiect de plantare a unor perdele forestiere in valoare de 6.338 de euro. Tot la Vernesti s-a implementat un Proiect derulat pe cinci ani (2208-2013), finantat cu 50 de milioane de euro, dintr-un Imprumut de Investitii Specific (SIL), completat de un grant GEF de 5,5 milioane de dolari, la care se adauga fonduri locale de cofinantare.

In comuna Balta Alba a fost implementat proiectul „Platforme de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere”, in valoare de 924.618 de euro.

In contextul in care peste 1.900 de localitati din Romania sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati (substante toxice din apa potabila), iar in judetul Buzau, potrivit analizelor realizate periodic de Directia de sanatate Publica, exista multe zone care prezinta acest pericol, mai ales pentru copii, medicii atrag atentia ca prin consumul apei cu nitrati scade rezistenta generala a organismului, iar sugarii si copiii mici pot chiar muri din aceasta cauza. Limita maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru,  in toata Uniunea Europeana.

In acest context, prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”  Ministerul Mediului considera ca se poate reduce poluarea apei si a solului cu nutrienti, prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si informarea publicului pentru pastrarea surselor de apa curate. Investitiile se deruleaza in 69 de localitati din zone vulnerabile.



Comentarii (1)

  1. Iuliana Giurgiu- Epurescu spune:

    Este foerte bine venita si informarea dar vrem si masuri din partea Ministerului, ca populatia sa nu mai fie in pericol. Nu doar vorbe, este vremea faptelor!

Adaugati un comentariu


 

*