Sanatatea a mai primit aproape 60 de milioane de lei

22 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Premierul Victor Ponta se pare ca de cand este ministru interimar la sanatate intelege mai bine care sunt nevoile sistemului sanitar si, impreuna cu subsecretarul de stat Raed Arafat incearca sa mai diminueze din suferinta bolnavilor.

 

Ministerul Sanatatii a primit bani in plus la a doua rectificare bugetara pe anul 2012. Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, bugetele a noua ministere au fost suplimentate, in  timp ce altele au fost diminuate.

S-au taiat bani inclusiv de la Senatul Romaniei, Inalta Curte de casatie si Justitie, Curtea de Conturi, Consiliul Concurentei, suplimentandu-se in schimb  bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Comunicatiilor (pentru achitarea unor drepturi obtinute in instanta) si ale consiliilor judetene pentru achitarea datoriilor primariilor din teritoriu. Buxzul se fala printre primele 13 judete care au primit cei mai multi bani la aceasta rectificare.  

Ministerului Sanatatii i s-au alocat 57.787 milioane de lei, care se adauga sumei de 147 de milioane de lei cu care a fost suplimentat bufgetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FUNASS), pentru a se achita datoriile mai vechi de 90 de zile ale spitalelor, cu prioritate ale celor din reteaua regionala de spitale judetene de urgenta, asa cum rezulta din Ordonanta de Urgenta publicata de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit ordonantei amintite, obligatiile restante ale spitalelor se vor achita in limita in limita serviciilor medicale efectuate in anul 2011 peste valoarea de contract, respectiv in limita serviciilor medicale efectuate in anul 2012 peste valoarea de contract pana la data de 30 septembrie 2012. De asemenea, se vor achita datoriile mai vechi de 90 de zile de la data scadentei ale unitatilor sanitare publice cu paturi care nu se incadreaza in prevederile anterioare, si care  reprezinta bunuri si servicii care au fost achizitionate prin aplicarea procedurilor legale privind achizitiile publice, sunt evidentiate in contabilitate, pe baza documentelor justificative si se incadreaza in bugetul aprobat pe anul 2011, respectiv pe anul 2012.

Conditiile si modalitatile de stingere a obligatiilor de plata ale spitalelor vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pana la sfrsitul acestei luni.

Aceasta este a doua rectificare bugetara pe anul 2012 si, potrivit MFP,  este fundamentata pe o crestere economica revizuita in scadere la 1%, fata de nivelul de 1,2% luat in calcul la prima rectificare, in august 2012, in timp ce bugetul initial a fost construit pe o crestere de 1,8-2,3%.

 

UPDATE: MS si CNAS dau asigurari ca sunt bani de salarii

 

Biroul de presa al MS a transmis, astazi, ca Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au gasit solutii pentru finantarea unitatilor sanitare, in ultimele 2 luni ale anului”. 

La sfarsitul lunii septembrie au fost repartizate Caselor Judetene de Sanatate sumele retinute conform prevederilor legale in vigoare, asigurandu-se prin acte aditionale efectuarea serviciilor medicale spitalicesti, inclusiv luna noiembrie 2012. „Fondurile pentru luna noiembrie sunt asigurate, urmand a fi platite in decembrie. Pentru luna decembrie 2012, serviciile medicale se asigura conform prevederilor art.6 din Contractul Cadru, platile urmand a fi efectuate in ianuarie 2013”, asigura presedintele CNAS, dr. Doru Badescu. 

Ca urmare a demersurilor efectuate de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la rectificarea bugetara din aceasta luna, bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS) va fi suplimentat in vederea platii arieratelor inregistrate la nivelul spitalelor publice.

 La finantare vor avea prioritate unitatile sanitare regionale şi cele din zonele unde se rezolva cazurile complexe. Sumele finale pentru fiecare unitate se vor stabili cu exactitate dupa finalizarea procedurilor de rectificare bugetara, a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in MS.

In prezent, restantele unitatilor sanitare din subordinea MS reprezinta aproximativ 170 milioane lei, din care cu termen de plata mai vechi de 90 de zile, considerate arierate, sunt in valoare de 79 milioane de lei.


Adaugati un comentariu


 

*