Se cauta voluntari pentru ajutorarea pacientilor cu scleroza multipla

Acestia vor fi cooptati intr-un program ce are ca scop sa ii scoata pe acesti pacienti din izolarea impusa de boala, imbunatatindu-le astfel moralul si starea de spirit.

 

scleroza multiplaAsociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative a demarat recent un proiect care isi propune sa vina in sprijinul pacientilor care sufera de scleroza multipla, o afectiune neurologica cronica, ce afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici. Boala poate aparea la orice varsta si este in majoritatea cazurilor invalidanta, cei afectati trebuind sa isi petreaca restul zilelor intr-un scaun cu rotile, intrucat la acest moment nu exista un tratament care sa ii vindece complet, terapiile actuale incetinind doar evolutia bolii.

Proiectul se numeste „La plimbare cu scleroza multipla!” si isi propune sa vina in ajutorul celor afectati de aceasta boala, imbunatatindu-le moralul si starea de spirit printr-o serie de activitati care sa ii scoata din izolarea la domiciliu la care cei mai multi dintre ei sunt condamnati din cauza afectiunii de care sufera.

Intrucat cei afectati nu se pot deplasa singuri si au nevoie permanent de un insotitor, programul isi propune cooptarea unor voluntari care sa ii ajute pe acesti pacienti sa faca o plimbare in parc, sa meraga la un film, sa dea o tura prin magazinele din mall sau sa viziteze o expozitie. Pe scurt, orice activitate recreativa care pentru orice persoana sanatoasa este oricand la indemana, insa pentru cei cu scleroza multipla nu este atat de accesibila.

 

dizabilitati (1)Voluntarii care doresc sa se inscrie in proiect nu isi vor aloca decat doua ore pe saptamana unui astfel de program, timp in care ii vor insoti pe pacientii pe care ii vor avea in grija. „Sistemul medical nu permite niciun tratament pentru persoanele cu forma primara progresiva de scleroza multipla, nefiind acordate nici servicii de psihologie, kinetoterapie sau integrare sociala. De aceea, o plimbare in parc, la piata, la film, la mall, la expozitii, orice iesire care sa-i scoata din izolarea statului acasa reprezinta o schimbare a starii de spirit, o pauza binevenita pentru membrii familiilor si un ajutor pentru persoanele adulte care au capatat o dizabilitate legata de mobilitate”, se arata intr-un comunicat al asociatiei care a demarat proiectul.

 

swimathlonCa obiectiv, initiatorii si-au impus recrutarea a 25 de voluntari si psihologi care sa aiba in grija 20 de beneficiari cu scleroza multipla primar sau secundar progresiva. Acestia ar urma sa beneficieze in total de 1.600 de ore de sustinere pe durata a 40 de saptamani, intr-un an.

Pentru derularea proiectului, este nevoie insa si de sustinere financiara, asa ca reprezentantii asociatiei fac un apel si la eventualii donatori care doresc sa ajute pe aceasta cale persoanele cu dizabilitati provocate de boala.

La inceputul acestei luni, 10 voluntari constituiti in doua echipe au participat la o competitie de inot pentru a strange fonduri in acest scop, targetul fixat fiind suma de 18.000 de lei, din care au fost adunati peste 16.000.

Donatiile se mai pot face pana pe data de 31 iulie pe platforma swimathonbucuresti.ro. Sumele pot fi donate  on-line prin Mobipay sau PayPal, sau prin transfer bancar in contul RO82 BACX 0000 0006 8633 0004 deschis la Unicredit Tiriac Bank, sucursala Domenii, Bucuresti, pentru Fundatia Comunitara Bucuresti, CUI 29472532, cu mentiunea „Donatie Swimathon pentru La Plimbare cu SM”.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*