Se redeschid izvoarele minerale de la Slănic Moldova

26 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Multe din cele 20 de izvoare naturale ale stațiunii au fost închise timp de mai mulți ani, făcând obiectul unor litigii.

 

Vești bune pentru amatorii de turism balnear care vizitează stațiunea Slănic Moldova din județul Bacău. Aceștia se vor putea bucura, din nou, de beneficiile oferite de apele minerale a două izvoare care au fost închise în ultimii ani, din cauza unor litigii dintre administrația locală și firma căreia îi fuseseră atribuite în exploatare aceste izvoare și care a intrat apoi în insolvență.

La mijlocul anilor ’90, cele 20 de izvoare minerale din stațiune au fost date în administrare de către Ministerul Turismului, societății Perla Moldovei care a intrat apoi în insolvență, moment în care administrația locală a început să preia, rând pe rând, izvoarele, pentru ca acestea să fie în continuare exploatate în beneficiul public.

Este vorba de izvoare de ape carbonatate, bicarbonatate, uşor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice şi oligominerale, iar preluarea acestora de către administrația locală s-a dovedit un proces anevoios, pe parcursul căruia o parte din ele au fost închise.

 

Gheorghe Baciu, primarul din Slănic Moldova, spune că au existat mai multe litigii cu firma intrată în insolvență, iar până la rezolvarea acestora, izvoarele nu au putut fi deschise, însă lucrurile sunt pe cale să se limpezească, iar în curând, toate cele 20 de izvoare ale stațiunii vor fi din nou la dispoziția turiștilor și a pacienților veniți la tratament.

Primăria a primit, de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, licenţa de dare în administrare de explorare pentru toate apele din staţiune, iar zilele acestea au fost redeschise, după ani de zile, Izvorul 1 bis și Izvorul 10, ambele aflate lângă complexul principal de pe esplanada râului Slănic.

„Am mai deschis două izvoare, iar acestea au un sistem modern de distribuire a apei, cu protecţie anti-îngheţ şi care nu afectează proprietăţile minerale naturale. Este o amenajare provizorie, pentru ca apele să poată fi folosite liber de pacienţii care vin în staţiune, dar şi de turişti” este anunul făcut în acest sens de primarul stațiunii.

 

Acesta spune ca au mai rămas de deschis cinci izvoare, însă unul dintre acestea va fi dat în exploatare ceva mai târziu, spre primăvară, întrucât există riscul de îngheț din cauza temperaturilor scăzute. Totodată Gheorghe Baciu a precizat că izvoarele deschise nu vor fi exploatate idustrial, ci vor servi doar turiștilor și pacienților veniti în stațiune în vizită sau pentru tratament.

Izvorul 1 bis are apă slab sulfuroasă, borică, bicarbonatată, carbo-gazoasă, iodurată şi hipertonă, indicată pentru cura internă în afecţiuni gastrice, colecistită cronică, constipaţii, ulcer gastric şi duodenal, sechele după ficat operat, cum ar fi boala reziduală a tractului biliar, boli metabolice precum diabet și  gută şi stări alergice.

Izvorul 10 are apă iodurată, sodică, clorurată, bicarbonatată şi hipertonă, cu indicaţii terapeutice în cură internă. Apa are, însă, concentraţie foarte mare şi trebuie folosită cu mare prudenţă, după investigaţii atente, în gastrite cronice, hipoacide însoţite de constipaţie, în constipaţie obişnuită, boli de nutriţie şi metabolism, colecistite cronice şi hipotone.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*